De werknemer heeft recht op informatie over zijn arbeidsvoorwaarden. Welke gegevens vallen hieronder? En wanneer en hoe moet de werknemer deze informatie krijgen?
De wet schrijft voor welke basisgegevens over de arbeidsovereenkomst de werkgever aan de werknemer moet verstrekken. En op welke wijze dit moet gebeuren. Let op: de informatieplicht geldt ook voor overeenkomsten met schijnzelfstandigen. Het kan dus zijn dat u ook bij een overeenkomst van opdracht deze informatie moet geven aan de opdrachtnemer.
De meeste verplichtingen zijn opgenomen in artikel 7:655 BW lid 1. Volgens deze lijst moet de werkgever in ieder geval de volgende informatie verschaffen:
Gaat het om stukloon dan:
Let op: als de werknemer wordt gedetacheerd in een andere EU-lidstaat geldt een aanvullende informatieplicht:
Naast deze lijst zijn er nog de nodige andere informatieplichten. Zo heeft op grond van de Pensioenwet de werknemer ook recht op informatie over de inhoud van de pensioenregeling.
De werkgever kan deze informatie schriftelijk of elektronisch verstrekken. Elektronisch is alleen toegestaan als de werknemer daarmee instemt. Als de onderdelen a-j, n, o en p al in de arbeidsovereenkomst staan, dan hoeft de werkgever deze niet nogmaals afzonderlijk te verstrekken. Het is niet meer mogelijk om deze gegevens via een loonstrook te verstrekken. De informatie uit de onderdelen f-i, k en q-s hoeft ook niet afzonderlijk te worden gegeven aan de werknemer als deze in de cao staat, waarnaar in de arbeidsovereenkomst wordt verwezen.
De werkgever moet de informatie over de onderdelen a-e, h, i en q verstrekken binnen een week nadat de werkzaamheden zijn begonnen. Voor de overige onderdelen geldt een termijn van maximaal een maand. Duurt de arbeidsovereenkomst minder dan een maand, dan moeten de gegevens voor het einde van het dienstverband zijn verschaft. Indien de werknemer in het buitenland gaat werken, dan dient deze de gegevens uit onderdeel k voor vertrek te ontvangen. Wijzigingen moeten uiterlijk op de dag dat zij van kracht worden aan de werknemer worden gemeld. Dit geldt niet voor wijzigingen die het gevolg zijn van gewijzigde wet- en regelgeving of veranderingen in cao’s.
Per 1 augustus 2022 is de informatieplicht uitgebreid. Voor bestaande arbeidsovereenkomsten geldt dat de werkgever binnen een maand na een verzoek van de werknemer alle informatie dient te verstrekken die hij volgens de nieuwe EU-richtlijn aan de werknemer moet geven. Uiteraard voor zover de werkgever dat niet reeds heeft gedaan.
Op overtreding van de informatieplicht staat geen boete. Wel is de werkgever aansprakelijk voor de schade die de werknemer lijdt doordat de werkgever niet aan de informatieplicht heeft voldaan, bijvoorbeeld door het geven van onvolledige of onjuiste informatie. Denk daarbij aan het mislopen van vakantiedagen of aan een contractuele boete die de werknemer moet betalen omdat betaalde kinderopvang toch niet nodig blijkt te zijn. Afspraken dat de werkgever niet aan onderdelen van de informatieplicht hoeft te voldoen zijn nietig.
Heeft u vragen over de informatieplicht of wilt u dat wij een modelarbeidsovereenkomst voor u opstellen of beoordelen? Wij zijn u graag van dienst. Ook bij geschillen over arbeidsovereenkomsten kunnen wij u bijstaan. Neem contact met ons op:
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?
Our longstanding partner Diplomatic Magazine has interviewed our employment law and diplomatic missions expert Jan Dop on the relevance of Dutch employment law for Embassies and Consulates in the Netherlands.