Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55In februari 2016 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt aangenomen, op grond waarvan de mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten worden uitgebreid. Deze mogelijkheden verdwijnen grotendeels weer per 1 juli 2024. Wat is de stand van zaken nu? En hoe zat het ook al weer?
De wet doorstroming huurmarkt is op 1 juli 2016 van kracht geworden. De gedachte achter de wet was dat eigenaren eerder woonruimte te huur zullen aanbieden. Omdat de wet eerder tot een verslechtering dan tot een verbetering van de positie van huurders leidde, zijn deze wijzigingen grotendeels teruggedraaid. Een overzicht van de situatie per 1 juli 2024 vindt u in onze blog over de beperking van de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur.
De mogelijkheid om af te spreken dat een tijdelijke huurovereenkomst voor een woning van rechtswege eindigt, vervalt grotendeels per 1 juli 2024. Slechts in een beperkt aantal gevallen is tijdelijke verhuur van maximaal 2 jaar nog mogelijk. De volgende wijzigingen blijven wel van kracht:
Wilt u meer informatie over de tijdelijke verhuur van woningen of heeft u andere vragen met betrekking tot huur of verhuur? Neem dan contact op met Russell Advocaten:
Vanaf 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur van kracht. Een aantal aanvullende bepalingen zijn op 1 januari 2025 in werking getreden. Aan welke verplichtingen moeten verhuurders nu voldoen?
Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?
Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?
De Rechtbank Amsterdam vernietigde dit jaar enkele malen een bepaling in de huurovereenkomst die de verhuurder de vrijheid gaf om de huur met meer dan het inflatiecijfer te verhogen. Daarmee vervielen alle huurverhogingen vanaf het begin van het huurcontract. Maar is dit wel een juiste uitleg van het Europese consumentenrecht?
Gebouwen kunnen tijdloos zijn, maar eens in de zoveel tijd zullen er werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om verval te voorkomen. Huurder en verhuurder hebben verschillende rechten en plichten al naar gelang de werkzaamheden zijn aan te merken als renovatie of (dringend) onderhoud.
Het grootste verschil tussen 230a- en 290-bedrijfsruimte is de minimale termijn van de huurovereenkomst. De langere huurtermijn voor 290-bedrijfsruimte geeft detailhandel en horeca meer tijd om hun investeringen terug te verdienen. Wat zijn de huurtermijnen voor de verschillende soorten bedrijfsruimte?