Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Huur/verhuur: Bieden bankgaranties verhuurder nog garantie?

Publicatiedatum 25 april 2017

Banken kunnen het bedrag dat zij in een bankgarantie garanderen niet meer verhalen op de boedel wanneer de huurder failliet gaat. Welke gevolgen heeft dit voor verhuurders en huurders?

huur-en-verhuur - social media

De bankgarantie als vorm van zekerheid

Het is bij huurovereenkomsten gebruikelijk dat de huurder zekerheid biedt voor de nakoming van zijn verplichtingen tegenover de verhuurder. Bij zakelijke huurrelaties wordt vaak gebruik wordt gemaakt van bankgaranties. Een bankgarantie is een overeenkomst tussen de bank en de verhuurder. Betaalt de huurder niet? Dan betaalt de bank de vordering van de verhuurder. De bank die de bankgarantie stelt, verlangt van de huurder een contra-garantie, die de huurder ertoe verplicht om bedragen die de bank uit hoofde van de bankgarantie heeft uitbetaald, terug te betalen.

Huurder failliet en de bankgarantie dan?

Als een huurder failliet gaat, dan wordt de lopende huur een boedelschuld, die met voorrang wordt betaald. De curator en de verhuurder kunnen de huur wel tussentijds opzeggen. De verhuurder blijft dan vaak zitten met leegstandschade, die de huurder volgens de huurovereenkomst zou moeten vergoeden. Daarvoor kan de verhuurder de bankgarantie aanspreken. Als gevolg van ontwikkelingen in de jurisprudentie, zullen verhuurders na het faillissement van de huurder echter weinig zekerheid meer kunnen ontlenen aan de bankgarantie.

De Hoge Raad heeft namelijk in 2013 geoordeeld dat de boedel niet mag worden benadeeld door het uitwinnen van een bankgarantie, bijvoorbeeld door de claim op de contra‑garantie. Banken hebben daarna de inhoud van de bankgarantie zodanig aangepast dat zij de bankgarantie niet hoeven uit te betalen wanneer zij het bedrag niet kunnen claimen onder de contra-garantie.

Verweert de curator zich niet tegen de claim van de bank op de contra‑garantie, dan kon de curator het door de bank uitbetaalde en van de boedel geïncasseerde bedrag proberen terug te vorderen van de verhuurder. Die route is nu ook afgesneden door de Hoge Raad. De curator zal zijn vordering dus moeten verhalen op de bank. Het gevolg is dat de banken – nu zij geen mogelijkheid meer hebben om de contra-garantie op de boedel te verhalen – de bestaande bankgaranties opnieuw zullen gaan aanpassen.

Wanneer de bankgarantie afhankelijk is van de mogelijkheid tot inwinnen van de contra-garantie, zal de verhuurder de vordering van zijn leegstandsschade voortaan ‘gewoon’ bij de curator moeten indienen. Het is dan nog maar de vraag of deze schade ooit (volledig) vergoed zal worden. In tegenstelling tot de huur wordt deze vordering namelijk niet met voorrang betaald.

En nu?

De formulering van de bankgarantie wordt een extra punt van discussie tussen huurder en verhuurder. Verhuurders zullen de bankgarantie niet afhankelijk willen laten zijn van de contra-garantie van de (boedel van de) huurder, terwijl banken en huurders na het faillissement van de huurder niet met schade of aansprakelijkheid willen blijven zitten.

Een waarborgsom gestort bij de verhuurder, biedt de verhuurder de meeste zekerheid. De vraag is of de huurder daartoe bereid is, omdat hij die waarborgsom verliest als de verhuurder failliet gaat.

Meer informatie

Wilt u meer weten over bankgaranties of andere vormen van zekerheid? Bijvoorbeeld over het bedrag van de waarborgsom of de terugbetaling daarvan? Heeft u andere vragen over huurovereenkomsten? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    6 aandachtspunten bij een aandeelhoudersovereenkomst

    De aandeelhoudersovereenkomst is de belangrijkste overeenkomst die tussen aandeelhouders en de vennootschap wordt gesloten. Welke zaken dient u in deze overeenkomst te regelen?

    Lees meer

    Het gebruik van algemene voorwaarden

    Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?

    Lees meer

    Een half jaar Wet betaalbare huur: wat zijn de verplichtingen vanaf 1 januari 2025?

    Vanaf 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur van kracht. Een aantal aanvullende bepalingen zijn op 1 januari 2025 in werking getreden. Aan welke verplichtingen moeten verhuurders nu voldoen?

    Lees meer

    Tijdelijke verhuur van woonruimte wordt weer ingewikkeld

    Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?

    Lees meer

    Diplomatenclausule, niet alleen voor diplomaten

    Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?

    Lees meer

    Turboliquidatie

    Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?

    Lees meer