De Hoge Raad heeft meer duidelijkheid gegeven over hoe rechters de hoogte van de billijke vergoeding moeten vaststellen! Welke factoren zijn bepalend? Welke omstandigheden wegen mee?
Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ)per 1 januari 2015 geldt dat wanneer een arbeidsovereenkomst twee jaar of langer heeft geduurd en wordt beëindigd op initiatief van de werkgever, de werkgever aan de werknemer een transitievergoeding moet betalen.
Als het ontslag is toe te rekenen aan ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever, dan kan de rechter bovenop de transitievergoeding een billijke vergoeding aan de werknemer toekennen.
De wet schrijft niet voor hoe rechters de hoogte van de billijke vergoeding moeten vaststellen en welke factoren hierbij bepalend zijn. Sinds de invoering van de WWZ worden er dan ook veel uiteenlopende uitspraken gedaan met betrekking tot de billijke vergoeding. Aan de ene kant zijn er rechters die uitgaan van de gevolgen van het ontslag voor de werknemer, terwijl volgens anderen de billijke vergoeding alleen of hoofdzakelijk een straf voor de werkgever is en de gevolgen dus juist niet behoren te worden meegenomen.
In een recente uitspraak heeft de Hoge Raad echter meer duidelijkheid gegeven. Rechters moeten volgens de Hoge Raad bij de bepaling van de hoogte van de billijke vergoeding namelijk:
Wilt u de arbeidsovereenkomst met een werknemer beëindigen? Neem dan altijd eerst contact op met een advocaat die u kan vertellen hoe u dit moet doen en welke gevolgen het ontslag kan hebben. Wij helpen u hier uiteraard graag bij. Neem contact met ons op:
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?
Our longstanding partner Diplomatic Magazine has interviewed our employment law and diplomatic missions expert Jan Dop on the relevance of Dutch employment law for Embassies and Consulates in the Netherlands.
De hoogte van het wettelijk minimumuurloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2024?