Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Wat betekent de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) voor schuldeisers?

Publicatiedatum 27 september 2023

De WHOA maakt het makkelijker voor een bedrijf dat failliet dreigt te gaan om een faillissement te voorkomen. Dat kan door een bindend akkoord met alle schuldeisers, ook als zij niet allemaal met het akkoord instemmen. Welke rechten hebben schuldeisers in de WHOA-procedure?

whoa

De WHOA maakt het voor bedrijven gemakkelijker om een herstructurering te bewerkstelligen als zij failliet dreigen te gaan.

Wat is het doel van de WHOA?

Het doel van de WHOA is om het vermogen van levensvatbare ondernemingen in zwaar weer te herstellen en faillissement te voorkomen. Het gaat om de continuïteit van de onderneming en het behoud van haar waarde. Een bedrijf kan zijn schuldeisers en aandeelhouders – of een deel van hen – een akkoord aanbieden onder de WHOA dat voorziet in een wijziging van hun rechten. In de praktijk zal dit meestal betekenen dat de onderneming nog slechts een deel van de schulden zal betalen.

Het akkoord is na homologatie door de rechter bindend voor alle schuldeisers en/of aandeelhouders waarvan de rechten worden gewijzigd onder het akkoord. Als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, kan het akkoord worden opgelegd aan schuldeisers die niet hebben ingestemd. Vandaar ook de term ‘dwangakkoord’.

Welke stappen kent het WHOA-traject?

Een WHOA-traject kent zeven stappen, deze zullen hier kort worden toegelicht.

1.    De start

Om een procedure te starten, kan het noodlijdende bedrijf een startverklaring deponeren bij de rechtbank. Deze verklaring geeft toegang tot voorzieningen die de onderneming kunnen helpen om een akkoord te bereiken, zoals een afkoelingsperiode. Deze verklaring is echter niet verplicht. De rechtbank kan ook pas later in het traject worden betrokken.

2.    Het voorbereiden van het akkoord

Deze stap houdt in dat de financiële positie van het bedrijf in kaart wordt gebracht. Het bedrijf kan vervolgens met zijn aandeelhouders en schuldeisers overleggen en onderzoeken of een akkoord haalbaar is.

3.    Het conceptakkoord

Na het overleg dient een conceptakkoord te worden opgesteld. Daarin komt te staan welke afspraken er zijn gemaakt met de aandeelhouders en schuldeisers van het bedrijf. Daarnaast worden de schuldeisers en aandeelhouders in klassen van vergelijkbare schuldeisers ingedeeld. De onderneming is niet verplicht om al haar schuldeisers een akkoord te bieden, ook slechts een deel hiervan kan worden betrokken. Het concept akkoord moet minimaal 8 dagen voor de stemming worden verstrekt aan de schuldeisers en aandeelhouders.

4.    Stemming

Schuldeisers en aandeelhouders stemmen per klasse. Dit kan zowel een elektronisch of schriftelijke vergadering/stemming zijn. Een klasse wordt geacht vóór te stemmen als ten minste de vertegenwoordigers van 2/3e van het totale bedrag aan vorderingen in die klasse voor stemmen.

5.    Indienen homologatieverzoek

Als ten minste één klasse voor stemt, is homologatie van het akkoord door de rechter mogelijk. De rechtbank bepaalt vervolgens de datum waarop het homologatieverzoek wordt behandeld. De schuldeisers en aandeelhouders moeten hiervan schriftelijk op de hoogte worden gesteld door de onderneming.

6.    Bezwaar

Tot de dag van de zitting kunnen schuldeisers bezwaar aantekenen. De rechter behandelt de bezwaren en beoordeelt of de homologatie kan worden toegewezen.

7.    Uitvoering van het akkoord

Indien de rechter het akkoord homologeert moet hieraan uitvoering worden gegeven door de schuldeisers.

Wanneer wordt een WHOA-akkoord gehomologeerd?

In het WHOA-traject heeft de noodlijdende onderneming veel vrijheid. Deze kiest zelf welke schuldenaren in het traject worden betrokken en kan zelf de stemprocedure inrichten. Tegen het gehomologeerde akkoord staat in beginsel geen beroep open, zodat langdurige juridische procedures worden voorkomen en de onderneming het traject efficiënt en snel kan doorlopen. De rechter heeft slechts een beperkte rol in de WHOA-procedure.

Een akkoord komt slechts in aanmerking voor homologatie door de rechter als aan de voorschriften is voldaan. Een van de voorwaarden is dat de schuldeisers en/of aandeelhouders de gelegenheid hebben gekregen om zich via de stemming uit te spreken over het akkoord. Daarnaast geldt dat een dwangakkoord alleen wordt uitgesproken indien dit gerechtvaardigd is in de gegeven omstandigheden.

Er gelden daarom een aantal afwijzingsgronden die slechts kunnen worden ingeroepen door de schuldeisers die tegen het akkoord hebben gestemd. De afwijzingsgronden borgen dat het akkoord redelijk is. De rechter kan het verzoek bijvoorbeeld afwijzen als blijkt dat de verzoekende schuldeiser onder het akkoord slechter af is dan bij vereffening van de boedel in faillissement. Daarnaast dienen MKB-ondernemers ten minste 20% van hun vorderingen te ontvangen.

Advocaat incasso

Bent u als schuldeiser betrokken in een WHOA-traject of dreigt u daarin betrokken te raken? Worden uw vorderingen niet betaald? Neem dan contact op met een van onze advocaten:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Ruzie met mijn medeaandeelhouder – wat zijn de opties?

    Een geschil tussen aandeelhouders kan tot problemen leiden binnen de onderneming. Bij een 50/50 verdeling van de aandelen kan de besluitvorming zelfs onmogelijk worden en in het ergste geval het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Hoe wordt een dergelijk geschil opgelost?

    Lees meer

    Het gebruik van algemene voorwaarden

    Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?

    Lees meer

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer

    25 September 2024: Cybersecurity and Data Protection in Litigation

    Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.

    Lees meer

    Enquêterecht: wanneer wordt een enquêteverzoek toegewezen?

    Voordat de Ondernemingskamer een enquêteverzoek kan toewijzen, moet sprake zijn van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken binnen een onderneming. Wanneer is dit het geval?

    Lees meer

    Charity law

    In an article in the April 2024 issue of Lady Justice, the magazine of the Women Lawyers Section of Primerus, Lisanne Meijerhof shares her passion and expertise in charity law. Why has she chosen to focus on the law of foundations and other philanthropic organizations? What legal issues should charities be aware of?

    Lees meer