De handhaving van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is uitgesteld tot in ieder geval januari 2021. Dat betekent dat de Belastingdienst tot die tijd geen boetes of naheffingen zal opleggen aan zzp’ers of opdrachtgevers. Uitzondering zijn de gevallen waarin bewust of opzettelijk een situatie van schijnzelfstandigheid wordt gecreëerd of in stand wordt gehouden. In dat geval kan de Belastingdienst wel een boete of naheffing opleggen.
De handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is uitgesteld tot in ieder geval januari 2021. De wet was te onduidelijk over het verschil tussen werknemer en opdrachtnemer. De Belastingdienst zal tot die tijd geen boetes of naheffingen opleggen aan zzp’ers of opdrachtgevers. De Belastingdienst zal dit wel doen bij bewuste of opzettelijke situaties van schijnzelfstandigheid, blijkt uit een recent rapport.
De Belastingdienst legt een boete op als er tussen opdrachtgever en zzp’er feitelijk sprake is van een arbeidsrelatie. Dan worden er ten onrechte geen loonheffingen betaald. De Belastingdienst focust hierbij op schijnzelfstandigheid.
Schijnzelfstandigen zijn ingehuurde zelfstandigen die feitelijk in dienst zijn bij de opdrachtgever. Hoewel zij dus hetzelfde werk doen als werknemers in loondienst, genieten zij geen ontslagbescherming en bouwen geen pensioen op. Doordat de opdrachtgever geen loonheffingen betaalt, benadeelt deze de Belastingdienst. Ook behaalt hij een oneerlijk voordeel tegenover de concurrentie.
Een gezagsverhouding is kenmerkend voor het bestaan van een arbeidsrelatie. In de Richtlijn Beoordeling gezagsverhouding uit het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst staan daarom aanwijzingen voor het bestaan hiervan.
Bij de beoordeling of sprake is van een gezagsverhouding kijkt de Belastingdienst in ieder geval naar de volgende 4 aspecten:
Welke invloed heeft de werkgever op de manier waarop de werkende de werkzaamheden uitvoert? Zijn er alleen afspraken gemaakt over het resultaat dat bereikt moet worden of ook over de wijze waarop? Ontbreken concrete afspraken over het begin- en eindpunt en loopt de overeenkomst voor langere tijd door? Zo ja, dan is dat een aanwijzing dat sprake is van een gezagsverhouding.
In hoeverre is de verhouding met de opdrachtgever vergelijkbaar met personen die in dienst zijn bij de opdrachtgever? Worden er bijvoorbeeld functioneringsgesprekken gehouden of moeten verplicht bijscholingscursussen worden gevolgd?
Mag de werknemer zelf bepalen wanneer deze zijn werkzaamheden verricht en mag hij in zijn eigen auto rijden? Mag hij eigen gereedschap meenemen of moet hij materialen van de opdrachtgever gebruiken?
Is de werkende voor anderen herkenbaar als zelfstandige of is hij kenbaar als onderdeel van de organisatie waarvoor hij werkt? Moet hij bijvoorbeeld werkkleding dragen met daarop het bedrijfslogo van de werkgever?
De Belastingdienst kan daarnaast naar meer aspecten kijken. Aanwijzingen voor het ontbreken van een gezagsverhouding zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid zich te laten vervangen of het hebben van een KvK-nummer. Aanwijzingen voor het bestaan van een gezagsverhouding zijn het ontvangen van een vast loon en doorbetaald krijgen bij ziekte en vakantie.
Heeft u vragen over het inschakelen van zzp’ers? Wilt u meer informatie over de wet DBA? Neem dan contact op met ons:
Het kabinet doet een nieuw voorstel om meer duidelijkheid te geven over wie werknemer en wie zelfstandige is. Wat houdt deze Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring in?
De Belastingdienst zal uiterlijk 1 januari 2025 beginnen met de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Wat betekent dit voor u als opdrachtgever of zzp’er?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.