Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Goed bestuur: Wie benoemt en ontslaat de bestuurder?

Publicatiedatum 28 januari 2016

Welk orgaan van de BV/NV is bevoegd tot benoeming en ontslag van een bestuurder? Welke gevolgen heeft het ontslagbesluit?

aandeelhoudersvergadering

Benoeming

Bestuurders van vennootschappen (BV & NV) kunnen door verschillende organen worden benoemd. Als hoofdregel geldt dat de bestuurders worden benoemd door een besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders. De statuten van de BV kunnen voorschrijven dat bestuurders niet door de algemene vergadering maar door een vergadering van houders van aandelen van een bepaalde soort of aanduiding worden benoemd. De statuten van de BV of NV kunnen eveneens bepalen dat een ander orgaan of andere personen (waaronder ‘prioriteitsaandeelhouders’) een bindende voordracht voor het bestuur kunnen doen.

Is de BV of NV een structuurvennootschap of past zij de structuurregeling vrijwillig toe? Dan benoemt de raad van commissarissen de bestuurders.

Ontslag

Het orgaan dat bevoegd is tot de benoeming kan te allen tijde de bestuurder ontslaan. In het geval van een structuurvennootschap ontslaat de raad van commissarissen de bestuurders. De RvC moet wel eerst de algemene vergadering horen over het voorgenomen ontslag. Zowel bij benoeming als ontslag van een bestuurder heeft de ondernemingsraad een adviesrecht.

Gevolgen van het ontslagbesluit

De verhouding tussen een bestuurder en de vennootschap wordt wel aangeduid als een dubbele rechtsbetrekking. Tussen de bestuurder en de vennootschap is ten eerste sprake van een vennootschapsrechtelijke verhouding. Daarnaast is er meestal sprake van een dienstbetrekking.

Een rechtsgeldig besluit tot ontslag (het vennootschappelijk ontslag) van een bestuurder heeft volgens vaste jurisprudentie van de Hoge Raad tot gevolg dat daarmee ook de dienstbetrekking is beëindigd. Dat is slechts anders als partijen anders zijn overeengekomen (bijv. als de bestuurder andere werkzaamheden gaat verrichten) of als er sprake is van een wettelijk opzegverbod (bijv. als de bestuurder arbeidsongeschikt is wegens ziekte). De rechter kan de arbeidsovereenkomst niet herstellen. De bestuurder kan in deze situatie uitsluitend schadevergoeding vorderen.

Opzegging van de arbeidsovereenkomst

Een arbeidsovereenkomst moet worden opgezegd met inachtneming van de wettelijke, dan wel contractuele, opzegtermijn. Dit geldt ook ten aanzien van een bestuurder. Hoewel opzegging niet meer nodig is, kan het verstandig zijn om het einde van de arbeidsovereenkomst (met inachtneming van de geldende opzegtermijn) schriftelijk aan een bestuurder te bevestigen. Dit volgt uit onder meer een recent arrest van het Hof Amsterdam, dat oordeelde dat de (standaard) opzegbepaling uit de arbeidsovereenkomst van de bestuurder meebracht dat aparte opzegging vereist was.

Het arrest maakt duidelijk dat rechters verschillend denken over de dubbele rechtsbetrekking en de gevolgen van het ontslagbesluit. Het is daarom zeer raadzaam om juridisch advies in te winnen om de benoeming, de arbeidsovereenkomst en het ontslag van de bestuurder zo zorgvuldig mogelijk in te kleden.

Actie

  • Informeer naar de wettelijke en statutaire (procedurele) waarborgen en formaliteiten waarmee de benoeming en het ontslag van statutaire bestuurders is omgeven.
  • Win juridisch advies in wanneer u een rechtsgeldige benoeming of ontslag van bestuurder(s) wilt bewerkstelligen of aanvechten.

Meer informatie

Heeft u vragen over de benoeming of het ontslag van bestuurders of andere vragen over ondernemingsrecht, dan kunt u contact opnemen met ons:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer

    Enquêterecht: wanneer wordt een enquêteverzoek toegewezen?

    Voordat de Ondernemingskamer een enquêteverzoek kan toewijzen, moet sprake zijn van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken binnen een onderneming. Wanneer is dit het geval?

    Lees meer

    Charity law

    In an article in the April 2024 issue of Lady Justice, the magazine of the Women Lawyers Section of Primerus, Lisanne Meijerhof shares her passion and expertise in charity law. Why has she chosen to focus on the law of foundations and other philanthropic organizations? What legal issues should charities be aware of?

    Lees meer

    De rentmeestervennootschap: een nieuwe rechtsvorm waar aandeelhouders geen zeggenschap uitoefenen?

    De Tweede Kamer heeft de regering verzocht een nieuwe rechtsvorm uit te werken: de rentmeestervennootschap. Deze rechtsvorm moet maatschappelijk ondernemen stimuleren door de zeggenschap over de onderneming te verleggen van de aandeelhouders naar zogenaamde rentmeesters. Wat kenmerkt een rentmeestervennootschap?

    Lees meer

    Enquêterecht: wie kunnen een enquêteverzoek indienen?

    Wanneer binnen een onderneming de spanningen hoog oplopen en de onderneming in gevaar dreigt te komen, kan dit een reden zijn om bij de Ondernemingskamer een enquêteverzoek in te dienen. Wie hebben recht om dit te doen?

    Lees meer

    Statutair bestuurder: the good, the bad and the other leaver

    Bij vertrek van een statutair bestuurder/aandeelhouder moet ook een eventuele participatie in de onderneming worden afgewikkeld. Dan kan discussie ontstaan over de waarde van deze participatie, afhankelijk van de vraag of de bestuurder geldt als good leaver of bad leaver. Waar moeten bedrijven en bestuurders op letten bij de uitleg van een leaverregeling?

    Lees meer