Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55De rechtspersoon wordt in beginsel vertegenwoordigd door het bestuur. Vertegenwoordigingsbevoegdheid kan ook toekomen aan anderen dan het bestuur en de bestuurders. Wanneer zijn niet-bestuurders bevoegd om de rechtspersoon te vertegenwoordigen? Wat zijn de gevolgen van onbevoegde vertegenwoordiging?
Een rechtspersoon moet worden vertegenwoordigd om bijvoorbeeld contracten te kunnen sluiten, gerechtelijke procedures te voeren of vastgoed te kopen of te bezwaren. Ook anderen dan bestuurders (zie onze nieuwsflits Goed bestuur: Is de rechtspersoon aansprakelijk of de bestuurder) kunnen de rechtspersoon vertegenwoordigen op grond van de statuten van de rechtspersoon of door het verlenen van een volmacht.
De statuten van de rechtspersoon (BV, NV, Vereniging, Stichting) kunnen aan anderen dan het bestuur vertegenwoordigingsbevoegdheid toekennen. Een afzonderlijke volmacht is dan niet nodig. Om deze bevoegdheid te creëren of te wijzigen moet de rechtspersoon wel de statuten wijzigen. Omdat dit vaak lastig is, kiest men in de praktijk meestal voor een volmacht.
De bestuurders of de statutair aangewezen vertegenwoordigers kunnen de aan hen toekomende vertegenwoordigingsbevoegdheid door afgeving van een volmacht ook toekennen aan derden. Deze personen worden gevolmachtigden (ook wel: procuratiehouders) genoemd. Het bestuur verleent een volmacht door middel van een bestuursbesluit. Het opmaken van een volmacht is maatwerk en vereist de nodige deskundigheid.
Een volmacht kan ook het (impliciete) gevolg zijn van een bepaalde functie of aanstelling. Zo is de verkoopmedewerker namens de winkel bevoegd om een verkoopovereenkomst te sluiten met de klant.
De vertegenwoordigingsbevoegdheid van niet-bestuurders kan algemeen of beperkt zijn. Door afgifte van een algemene (‘volledige’) volmacht is de gevolmachtigde bevoegd alle rechtshandelingen op elk gebied te verrichten waartoe ook de volmachtgever bevoegd is. De omvang van de beperkte (‘bijzondere’) volmacht wordt bepaald door de statuten of de tekst van de volmacht. Een volmacht kan zodoende beperkt zijn tot transacties met een bepaalde waarde (“tot € 50.000”) of tot het verrichten van bepaalde transacties (“afsluiten van leasecontracten”).
Volmachten – en de omvang daarvan – kunnen in het handelsregister van de Kamer van Koophandel worden ingeschreven. De rechtspersoon is verplicht tot opgave van haar statutaire vertegenwoordigers. Het is niet verplicht om de gevolmachtigden in te schrijven, maar het is wel verstandig dit te doen. Eventuele beperkingen in de volmacht kan de rechtspersoon namelijk slechts aan derden tegenwerpen wanneer de volmacht is ingeschreven.
Het kan voorkomen dat de wederpartij meent dat zij van doen heeft met een door de rechtspersoon aangestelde vertegenwoordiger, terwijl deze niet bevoegd is. In beginsel kan een onbevoegde de rechtspersoon niet rechtsgeldig vertegenwoordigen en een eventueel gesloten contract met een pseudovertegenwoordiger bindt de rechtspersoon niet. Gefopt!
Als de rechtspersoon echter heeft bijgedragen aan de schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid (bijv. door de pseudovertegenwoordiger de lead te laten nemen tijdens contractonderhandelingen, of nalaat over de omvang van de bevoegdheid te informeren) dan is het mogelijk dat de rechtspersoon toch gebonden is. Daarvan is sprake als de wederpartij op grond van feiten en omstandigheden er op mocht vertrouwen dat de pseudovertegenwoordiger bevoegd was.
Wilt u meer weten over volmachten en vertegenwoordiging? Heeft u een geschil met een tegenpartij die claimt dat zij niet gebonden is aan het contract met u, omdat dit door een onbevoegde is gesloten? Russell Advocaten staat u graag bij. U kunt contact opnemen met:
mr. drs. Reinier W.L. Russell (reinier.russell@russell.nl).
Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.
Voordat de Ondernemingskamer een enquêteverzoek kan toewijzen, moet sprake zijn van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken binnen een onderneming. Wanneer is dit het geval?
In an article in the April 2024 issue of Lady Justice, the magazine of the Women Lawyers Section of Primerus, Lisanne Meijerhof shares her passion and expertise in charity law. Why has she chosen to focus on the law of foundations and other philanthropic organizations? What legal issues should charities be aware of?
De Tweede Kamer heeft de regering verzocht een nieuwe rechtsvorm uit te werken: de rentmeestervennootschap. Deze rechtsvorm moet maatschappelijk ondernemen stimuleren door de zeggenschap over de onderneming te verleggen van de aandeelhouders naar zogenaamde rentmeesters. Wat kenmerkt een rentmeestervennootschap?