Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Goed bestuur: De raadgevende stem van bestuurders en commissarissen

Publicatiedatum 28 juni 2021

Bestuurders en commissarissen hebben een raadgevende stem in de algemene vergadering van aandeelhouders. Vanaf 1 juli 2021 geldt dit ook voor de bestuurders en commissarissen van verenigingen, stichtingen en coöperaties. Wat zijn de gevolgen wanneer er besluiten worden genomen zonder dat zij advies hebben kunnen geven?

corporate- governance

Bestuurders en commissarissen van vennootschappen dienen een uitnodiging te ontvangen voor de algemene vergadering van aandeelhouders. Anders kunnen zij geen advies geven over de geagendeerde onderwerpen. Het ontbreken van deze raadgevende stem kan grote consequenties hebben.

Per 1 juli 2021 krijgen ook verenigingen, stichtingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen met dit gevaar te maken. Dan treedt namelijk de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr) in werking.

Uitnodiging

Om gebruik te kunnen maken van hun raadgevende stem, moeten bestuurders en commissarissen van een NV of BV worden uitgenodigd (“opgeroepen”) voor de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA). Voor deze oproeping gelden geen specifieke vereisten. De uitnodiging moet de bestuurders en commissarissen in ieder geval hebben bereikt. In verband met mogelijke bewijskwesties verdient het aanbeveling om de uitnodiging aangetekend te verzenden.

Raadgevende stem

De vennootschap kan in haar statuten niet afwijken van de raadgevende stem-regeling. De gedachte achter de raadgevende stem is dat het in het belang van de vennootschap is dat  bestuurders en commissarissen de gelegenheid krijgen hun visie te presenteren. De aandeelhouders kunnen dan in hun besluitvorming met deze visie rekening houden.

Hoorplicht bij het voornemen tot het ontslag van een bestuurder

Naast de raadgevende stem van bestuurders en commissarissen bestaat er een hoorplicht. De hoorplicht houdt in dat de AVA een bestuurder of commissaris bij een voorgenomen besluit tot zijn schorsing of ontslag dient te horen. De grond voor deze hoorplicht is dat de bestuurder de gelegenheid moet krijgen om zich te verdedigen en zijn visie op het voorgenomen ontslag te geven.

Gevolgen van het ontbreken van een raadgevende stem en/of niet voldoen aan hoorplicht

Als de bestuurders of commissarissen niet in de gelegenheid zijn gesteld om van hun raadgevende stem gebruik te maken, dan is een aandeelhoudersbesluit vernietigbaar. Ook wanneer niet aan de hoorplicht is voldaan geldt dat het besluit tot schorsing of ontslag van de bestuurder of commissaris vernietigbaar is.

In de praktijk speelt dit vooral bij bestuurders. Zij hebben in verschillende zaken succesvol hun ontslagbesluit aangevochten, omdat zij niet door de aandeelhouders waren gehoord of uitgenodigd. Het ontslagbesluit werd vernietigd en de arbeidsovereenkomst herleefde. De vennootschap moest vervolgens het salaris van de bestuurder blijven betalen.

Als bestuurders en commissarissen wel zijn uitgenodigd, maar geen gebruik hebben willen maken van hun raadgevende stem, dan kunnen zij zich later niet meer beroepen op de vernietigbaarheid van de genomen besluiten. Het is daarom raadzaam bestuurders en commissarissen te allen tijde op te roepen tot de vergadering.

Actie

  • Controleer of de bestuurders en commissarissen zijn uitgenodigd voor de AVA.
  • Notuleer of zij al dan niet gebruik hebben gemaakt van hun raadgevende stem.
  • Leg vast dat een bestuurder of commissaris is gehoord over een voornemen tot ontslag of schorsing.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de aandeelhoudersvergadering? Of heeft u andere vragen over de rechtspositie van bestuurders, commissarissen en aandeelhouders? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Het gebruik van algemene voorwaarden

    Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?

    Lees meer

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer

    Enquêterecht: wanneer wordt een enquêteverzoek toegewezen?

    Voordat de Ondernemingskamer een enquêteverzoek kan toewijzen, moet sprake zijn van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken binnen een onderneming. Wanneer is dit het geval?

    Lees meer

    Charity law

    In an article in the April 2024 issue of Lady Justice, the magazine of the Women Lawyers Section of Primerus, Lisanne Meijerhof shares her passion and expertise in charity law. Why has she chosen to focus on the law of foundations and other philanthropic organizations? What legal issues should charities be aware of?

    Lees meer

    De rentmeestervennootschap: een nieuwe rechtsvorm waar aandeelhouders geen zeggenschap uitoefenen?

    De Tweede Kamer heeft de regering verzocht een nieuwe rechtsvorm uit te werken: de rentmeestervennootschap. Deze rechtsvorm moet maatschappelijk ondernemen stimuleren door de zeggenschap over de onderneming te verleggen van de aandeelhouders naar zogenaamde rentmeesters. Wat kenmerkt een rentmeestervennootschap?

    Lees meer

    Enquêterecht: wie kunnen een enquêteverzoek indienen?

    Wanneer binnen een onderneming de spanningen hoog oplopen en de onderneming in gevaar dreigt te komen, kan dit een reden zijn om bij de Ondernemingskamer een enquêteverzoek in te dienen. Wie hebben recht om dit te doen?

    Lees meer