Per 1 januari 2020 is het mogelijk om in een cao een voorziening op te nemen in plaats van de transitievergoeding, die niet meer gelijkwaardig is. Deze regeling geldt alleen voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Voor cao’s die ingaan voor 1 januari 2020 geldt nog steeds de eis van gelijkwaardigheid op het niveau van de individuele werknemer. Daarbij mag worden uitgegaan van de potentiële waarde van de voorziening.
De gelijkwaardige voorziening voor de transitievergoeding gaat verdwijnen per 1 januari 2020. De Hoge Raad heeft echter op de valreep nog een paar richtlijnen gegeven voor het interpreteren van de gelijkwaardigheid. Welke gevolgen hebben deze veranderingen voor werkgevers?
In cao’s kan in plaats van de transitievergoeding een gelijkwaardige regeling bij ontslag worden opgenomen. Op 1 januari 2020 is de voorwaarde vervallen dat deze voorziening aan de transitievergoeding gelijkwaardig moet zijn. De regeling is bovendien beperkt tot ontslag op bedrijfseconomische redenen. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld in een sociaal plan een lagere vergoeding dan de wettelijke transitievergoeding op te nemen. Dit vergroot de kans dat een noodlijdend bedrijf geheel of gedeeltelijk gered kan worden.
Wat verdwijnt is de mogelijkheid om een suppletieregeling van een arbeidsongeschiktheidsuitkering in plaats van de transitievergoeding te stellen. Vanaf 1 april 2020 compenseert het UWV echter de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
Voor cao’s die voor 1 januari 2020 zijn ingegaan geldt ook na 1 januari 2020 nog de eis dat de opgenomen voorziening gelijkwaardig moet zijn. Wanneer is een voorziening gelijkwaardig? Deze vraag heeft de Hoge Raad in een recente uitspraak beantwoord. Er zijn twee belangrijke eisen:
Hiernaast is er nog een aantal punten waarop gelet kan worden:
Wilt u meer weten over ontslagvergoedingen? Of heeft u andere vragen over cao’s en arbeidsrecht? Neem dan contact met ons op:
Wanneer is een in een cao opgenomen voorziening een aan de transitievergoeding gelijkwaardige voorziening? De Hoge Raad heeft in een recente uitspraak hiervoor criteria geformuleerd. Mr. Jan Dop legt in zijn noot voor het tijdschrift Jurisprudentie Arbeidsrecht (JAR) uit wat deze criteria inhouden en welke gevolgen zij hebben voor de praktijk.
Het is mogelijk om in een cao af te spreken dat een werknemer in plaats van een transitievergoeding een daaraan gelijkwaardige voorziening ontvangt. Aan welke eisen moet zo’n voorziening voldoen? Moet de werkgever dubbel betalen als de voorziening niet gelijkwaardig blijkt te zijn?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.