Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Moet de franchisegever een schadevergoeding betalen aan de franchisenemer, als hij hem ondeugdelijke omzet- en winstprognoses heeft verstrekt?
Voorafgaand aan het sluiten van een franchiseovereenkomst verstrekt de franchisegever vaak omzet- en winstprognoses aan de (potentiële) franchisenemer. Voor franchisenemers zijn deze prognoses belangrijk bij het maken van de keuze om al dan niet in zee te gaan met de franchisegever.
Maar wat gebeurt er als de prognoses niet uitkomen en de franchisenemer in financiële problemen komt? Kan hij de franchisegever dan aanspreken omdat de voorgespiegelde verwachtingen onrealistisch waren en hij bij een juiste voorstelling van zaken nooit de franchiseovereenkomst zou zijn aangegaan?
Tot voor kort lukte dit meestal niet. Er werd namelijk van uitgegaan dat een franchisegever die prognosegegevens verstrekt alleen aansprakelijk is als hij weet dat die gegevens niet kloppen en hij de potentiële franchisenemer daar niet attent op maakt. Dit was lastig te bewijzen voor de franchisenemer.
In een recente uitspraak heeft de Hoge Raad deze strikte maatstaf echter genuanceerd. Indien de franchisegever zélf onderzoek heeft uitgevoerd of dit onderzoek heeft laten uitvoeren door een persoon waarvoor hij aansprakelijk is (zoals een werknemer), geldt een kleinere drempel voor aansprakelijkheid. De franchisegever kan dan namelijk ook aansprakelijk zijn als hij niet wist dat de gegevens onjuist waren en de fouten in het rapport voortkomen uit de onzorgvuldigheid van de franchisegever of de persoon waarvoor hij aansprakelijk is.
Als de franchisegever het onderzoek naar en de rapportage over de prognoses heeft uitbesteed aan een derde, geldt dat de franchisegever mag vertrouwen op de juistheid van de gegevens zoals verstrekt door die derde.
Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid van franchisegevers bij het verstrekken van onjuiste prognoses? Heeft u andere vragen over franchising? Wilt u een franchiseovereenkomst laten opstellen of een reeds opgestelde overeenkomst laten toetsen door een advocaat? Neem dan contact met ons op:
Op 30 juni 2020 is de Wet franchise aangenomen door de Eerste Kamer. Deze wordt waarschijnlijk op 1 januari 2021 van kracht. Wat verandert er voor franchisegevers en franchisenemers?
Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?
Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?
Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?
Een Afrikaans masker dat voor 150 euro was verkocht bracht op een veiling 4,2 miljoen euro op. Konden de Franse verkopers de verkoop ongedaan maken? Hoe zou deze zaak in Nederland zijn afgelopen?