Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Expats: Nieuwe regels voor overplaatsing niet-Europese expats

Publicatiedatum 14 februari 2017

Nieuwe regels voor de toegang tot en het verblijf binnen de EU voor niet-Europese werknemers die worden overgeplaatst naar een Europese vestiging van hun werkgever! Wat geldt er nu?

expats-eu-social-media.d3c677

Werknemers die niet de nationaliteit bezitten van een lidstaat van de EU en binnen het bedrijf waarvoor zij werken worden overgeplaatst naar een Europese vestiging, moeten een verblijfsvergunning aanvragen in de EU-lidstaat waarnaar zij worden overgeplaatst. Wat zijn de voorwaarden voor toelating tot een EU-lidstaat? Hoe lang mogen zij daar verblijven? En zijn zij gebonden aan één lidstaat of mogen zij zich, net zoals EU-burgers, vrij door de hele EU bewegen?

Vergunning nodig voor overplaatsing

Werknemers die als leidinggevende, specialist of stagiair-medewerker voor een bepaalde periode worden uitgezonden naar een Europese vestiging van hun werkgever, dienen een vergunning aan te vragen voor het verblijfsdoel “overplaatsing van een persoon binnen een onderneming”. Deze vergunning wordt alleen toegewezen indien de expat aan een aantal voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden moeten oneerlijke concurrentie tegengaan. Ook moeten zij waarborgen dat alleen expats worden toegelaten die een toegevoegde waarde zijn voor de kenniseconomie van de EU.

Wat zijn de voorwaarden voor toelating van de expat?

De expat kan in Nederland in aanmerking komen voor deze vergunning indien hij:

  • voorafgaand aan de overplaatsing minimaal drie ononderbroken maanden werkzaam is geweest bij een niet-Europese vestiging van de onderneming. Wilt u iemand meteen in dienst nemen voor de Europese vestiging, dan zult u zich moeten beperken tot burgers van de EU;
  • een arbeidsovereenkomst van de werkgever kan overleggen. Deze moet in ieder geval gegevens bevatten over de duur van de overplaatsing en de vestigingsplaats van de Europese vestiging. Ook moet daaruit blijken dat de expat bij die vestiging een functie zal bekleden als leidinggevende, specialist of stagiair-medewerker. Niet-specialistisch personeel zult u binnen de EU moeten aanwerven;
  • op het moment van de aanvraag buiten Nederland woont en gedurende de zes voorafgaande maanden niet naar Nederland is overgeplaatst;
  • kan aantonen over de door de in de EU-lidstaat gevestigde entiteit vereiste ervaring, diploma en kwalificaties te beschikken. Bovendien moet hij een inkomen verdienen dat voldoet aan de norm voor kennismigranten;
  • beschikt over of een aanvraag heeft ingediend voor een ziektekostenverzekering die in ieder geval dekking biedt voor alles waarvoor de burgers uit de betreffende lidstaat zijn verzekerd. Zo wordt tegengegaan dat ziekte van de werknemer ten laste van de Europese staat komt;
  • beschikt over de benodigde, naar het recht van de betreffende lidstaat geldige reisdocumenten. Voor toegang tot Nederland is een paspoort vereist, maar kan ook een MVV zijn vereist. Dit hangt af van het land van herkomst.

Hoe lang mag de expat blijven?

Leidinggevenden en specialisten uit derde landen mag u voor maximaal drie jaren overplaatsen. Voor stagiair-werknemers geldt een maximum verblijfsduur van één jaar.

Wat gebeurt er na afloop van de verblijfsvergunning?

Wanneer de periode die is vastgesteld voor de overplaatsing is afgelopen of de maximumduur is verstreken, dient de expat het grondgebied van de Europese Unie weer te verlaten. Een uitzondering geldt als op een andere manier een verblijfsvergunning is verkregen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de expat in de tussentijd is getrouwd met een EU-burger.

Waar mag de expat verblijven?

Als een expat een vergunning heeft voor een binnen een onderneming overgeplaatste persoon is hij niet beperkt tot het verblijf in de lidstaat die de vergunning heeft afgegeven. Hij mag ook in andere lidstaten verblijven en werken bij een vestiging van dezelfde onderneming in die lidstaten. Dit verblijf is echter wel beperkt tot 90 dagen in een periode van 180 dagen per lidstaat.

Indien de werknemer meer dan 90 dagen in een andere lidstaat wil verblijven, dan kan die andere lidstaat besluiten:

  • toe te staan dat de werknemer op zijn grondgebied verblijft en werkt voor zolang de door de eerste lidstaat afgegeven vergunning geldig is; of
  • dat de expat opnieuw een toelatingsverzoek moet indienen, waarna de lidstaat weer zal kijken of hij voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.

Wat kunnen wij doen?

Wilt u meer weten over regelingen voor expats in Nederland? Wij kunnen u adviseren over de toelating van uw werknemers in Nederland. Van het bewaken van termijnen, tot de communicatie met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), wij begeleiden u graag gedurende het gehele proces. Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Nieuwe regels voor EU-werkgevers die detacheren in Nederland

    Op 30 juli 2020 wijzigt de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU. Aan welke regels moeten buitenlandse bedrijven die personeel detacheren of uitzenden in Nederland voortaan voldoen?

    Lees meer

    Herplaatsingsplicht ook voor expats?

    Werkgevers moeten voordat zij een werknemer ontslaan, proberen deze te herplaatsen binnen het bedrijf. Geldt deze regel ook voor expats, die vaak voor wijdvertakte internationale concerns werken?

    Lees meer

    Detacheren werknemers: voorkom overstap naar inlener

    Indien u medewerkers detacheert, wilt u voorkomen dat een werknemer zomaar in dienst treedt bij het bedrijf waar hij gedetacheerd is. Hoe kunt u dit doen?

    Lees meer

    Tijdelijke verhuur van woonruimte wordt weer ingewikkeld

    Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?

    Lees meer

    Diplomatenclausule, niet alleen voor diplomaten

    Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?

    Lees meer

    Invoer kunst van buiten de EU wordt moeilijker

    Een nieuwe verordening van de EU verplicht iedereen die cultuurgoederen in de EU wil invoeren om over een invoervergunning te beschikken of een importeursverklaring in te dienen. Wanneer is welk document nodig? En wat zijn de gevolgen hiervan voor kunsthandelaren, galeries, veilinghuizen en verzamelaars, zowel binnen als buiten de EU?

    Lees meer