Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Kantoorgebouwen in Nederland moeten vanaf 2023 energiezuinig zijn en beschikken over minimaal energielabel C. Zonder dit label mag noch de eigenaar, noch de huurder het gebouw gebruiken.
Kantoorgebouwen in Nederland moeten vanaf 2023 energiezuinig zijn en beschikken over minimaal energielabel C. Zonder dit label mag noch de eigenaar, noch de huurder het gebouw gebruiken.
Dit is vooral van belang als u kantoorruimte bezit of huurt in een gebouw zonder monumentenstatus. Indien maatregelen nodig zijn om aan de voorwaarden van energielabel C te voldoen, kan de huurder verplicht worden om de uitvoering daarvan mogelijk te maken.
Volgens de wet is de eigenaar de hoofdverantwoordelijke voor het nemen van energiebesparende maatregelen die energielabel C opleveren voor het gebouw en draagt hij ook de kosten hiervan. Indien in 2023 het gebouw niet beschikt over energielabel C mag de eigenaar het pand niet gebruiken of verhuren. Daarnaast loopt de eigenaar kans op een hoge boete.
De huurder moet zijn verhuurder in staat stellen de nodige maatregelen te treffen. Indien de huurder niet meewerkt, heeft de verhuurder het recht om de huur op te zeggen.
Wilt u meer weten over verplichtingen op grond van de energielabels? Of heeft u andere vragen over vastgoed en huur? Neem contact met ons op:
Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal een energielabel C hebben. Wat houdt dit in? Geldt de verplichting ook voor uw pand? Welke maatregelen moet u nemen?
Vanaf 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur van kracht. Een aantal aanvullende bepalingen zijn op 1 januari 2025 in werking getreden. Aan welke verplichtingen moeten verhuurders nu voldoen?
Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?
Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?
In februari 2016 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt aangenomen, op grond waarvan de mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten worden uitgebreid. Deze mogelijkheden verdwijnen grotendeels weer per 1 juli 2024. Wat is de stand van zaken nu? En hoe zat het ook al weer?
De Rechtbank Amsterdam vernietigde dit jaar enkele malen een bepaling in de huurovereenkomst die de verhuurder de vrijheid gaf om de huur met meer dan het inflatiecijfer te verhogen. Daarmee vervielen alle huurverhogingen vanaf het begin van het huurcontract. Maar is dit wel een juiste uitleg van het Europese consumentenrecht?