Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55In principe bent u gebonden aan de arbeidsovereenkomst zoals aangegaan met uw werknemer. Toch is het soms toch mogelijk om vanwege de coronacrisis de overeengekomen arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Dit kan met instemming van de werknemer, door gebruik te maken van eenzijdig wijzigingsbeding op grond van zwaarwegende belangen of de werknemer een voorstel te doen dat deze als goed werknemer niet kan weigeren.
Veel ondernemingen worden hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus en de daardoor genomen overheidsmaatregelen. Hoewel verschillende noodmaatregelen, zoals de NOW, uw onderneming verlichting kunnen bieden, is dit voor uw onderneming mogelijk nog niet genoeg. Kunt u dan (eenzijdig) arbeidsvoorwaarden van uw werknemer aanpassen, zoals het stopzetten van de bonusuitkering of het terugdraaien van een reeds toegezegde loonsverhoging?
In principe bent u gebonden aan de arbeidsovereenkomst zoals aangegaan met uw werknemer. Toch is het soms toch mogelijk om vanwege de gevolgen van de coronacrisis voor uw bedrijf de overeengekomen arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Dit kan door:
Allereerst is wijziging van de arbeidsvoorwaarden mogelijk met instemming van de werknemer. U kunt uw werknemer dus verzoeken om vanwege de coronacrisis akkoord te gaan met een (tijdelijke) wijziging van zijn arbeidsvoorwaarden. Het is goed mogelijk dat uw werknemer bereid is om in te stemmen met een (nadelige) aanpassing hiervan als hij bijvoorbeeld de keuze heeft tussen een loonoffer en faillissement of gedwongen ontslag.
Als uw werknemer instemt met een wijziging van zijn arbeidsvoorwaarden, dan is het belangrijk om dit goed vast te leggen. Leg schriftelijk vast welke voorwaarden worden gewijzigd, hoe, voor hoe lang en waarom. Laat uw werknemer deze schriftelijke vastlegging ook ondertekenen. Dit voorkomt discussie achteraf.
Wat als uw werknemer niet instemt met uw verzoek om de arbeidsvoorwaarden aan te passen? Mag u de arbeidsvoorwaarden dan eenzijdig wijzigen?
Als u in de arbeidsovereenkomst met uw werknemers een eenzijdig wijzigingsbeding bent overeengekomen, dan kunt u mogelijk eenzijdig arbeidsvoorwaarden wijzigen op grond van de coronacrisis. Een eenzijdig wijzigingsbeding moet schriftelijk zijn overeengekomen. Bijvoorbeeld bij arbeidsovereenkomst, cao of personeelshandboek. Let wel: u kunt dit beding alleen gebruiken als u bij de wijziging een zodanig zwaarwegend belang heeft dat het belang van de werknemer daarvoor moet wijken.
Of u een eenzijdig wijzigingsbeding wegens het coronavirus kunt gebruiken, zal afhangen van de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor uw onderneming. Zijn hierdoor bedrijfseconomische of organisatorische omstandigheden ontstaan die noodzaken tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden en waarvoor het belang van uw werknemer (tijdelijk) moet wijken? Dan zou een beroep op een eenzijdig wijzigingsbeding kunnen slagen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als u ondanks de salarisondersteuning via de NOW-regeling onvoldoende middelen hebt om het loon van uw werknemers te blijven betalen.
Ook zonder eenzijdig wijzigingsbeding is het mogelijk om de arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen. Als voldaan wordt aan de volgende drie voorwaarden dan behoort uw werknemer als goed werknemer gehouden om in te stemmen met uw voorstel tot wijziging:
Nadeel ten opzichte van het eenzijdig wijzigingsbeding is dat wanneer de werknemer niet akkoord gaat met uw voorstel u dient te bewijzen dat u aan deze voorwaarden heeft voldaan, voordat u de wijziging mag doorvoeren. Heeft u een eenzijdig wijzigingsbeding, dan dient de werknemer te bewijzen dat u daarvan ten onrechte gebruik maakt.
Met instemming van uw werknemer kunt u arbeidsvoorwaarden tijdens de uitbraak van het coronavirus wijzigen. Maar ook zonder instemming van uw werknemer is dit onder omstandigheden mogelijk. Bovengenoemde voorwaarden betreffen een zware toets die voor elke werkgever weer anders uitpakt. Houd er rekening mee dat primaire arbeidsvoorwaarden in beginsel lastiger te wijzigen zijn dan secundaire arbeidsvoorwaarden.
Heeft u meer vragen over (eenzijdige) wijziging van de arbeidsvoorwaarden wegens het coronavirus? Of zoekt u advies over het beperken van de gevolgen van de coronacrisis? Neem contact op met ons juridisch coronacrisisteam:
U kunt ons ook bellen via 020 – 301 55 55 of uw vraag stellen via het contactformulier.
Mag de werkgever de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen? Niet zonder goede reden! Is de coronacrisis een voldoende zwaarwegend belang? Maakt het uit of u een eenzijdig wijzigingsbeding bent overeengekomen?
De maatregelen om het coronavirus in te dammen worden steeds strikter. Waar moet u als ondernemer en werkgever rekening mee houden? Met meer dan u denkt! Lees onze bijdrage in de nieuwsbrief voor het MKB.
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.