De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol. Een goed feestdagenbeleid houdt rekening met deze diversiteit. Waar kunt u rekening mee houden bij het opstellen van zo’n inclusief beleid?
Waar de één kerst viert, viert de ander juist Eid al-Fitr, Chanoeka of Diwali als feestdag. Traditioneel krijgen werknemers in Nederland betaald verlof op nationale (Christelijke) feestdagen zoals Kerstmis en Pasen. Maar met een steeds meer diverse werkvloer groeit de behoefte aan een flexibelere aanpak. Steeds meer bedrijven zien in dat een traditioneel feestdagenbeleid niet meer aansluit bij de uiteenlopende religieuze en culturele tradities van hun werknemers. In dit artikel bespreken we hoe werkgevers kunnen inspelen op deze verandering, hoe je als werkgever discriminatie voorkomt en hoe je een inclusief feestdagenbeleid kunt opstellen zodat iedere werknemer zich gewaardeerd voelt.
Het aantal mensen met verschillende religies en culturen groeit. Hierdoor groeit de behoefte aan een feestdagenbeleid dat rekening houdt met iedereen. Meer bedrijven kiezen daarom voor een flexibel beleid, waarbij werknemers vrij kunnen nemen voor feestdagen die voor hen persoonlijk belangrijk zijn.
In veel bedrijven wordt momenteel een traditioneel feestdagenbeleid gehanteerd. Een traditioneel feestdagenbeleid heeft tot gevolg dat christelijke werknemers betaald verlof krijgen voor de feestdagen die gelden binnen hun religie. Dit is in tegenstelling tot werknemers die een andere godsdienst aanhangen en vakantieverlof moeten opnemen om vrij te zijn op feestdagen die specifiek aansluiten bij hun religie. Anders dan vaak gedacht wordt, legt de wet niet vast dat erkende (nationale) feestdagen automatisch vrije dagen zijn voor werknemers. In plaats daarvan is in de cao, arbeidsovereenkomst of -reglement vastgelegd op welke feestdagen werknemers vrij zijn. Het is dus aan de werkgever om een inclusiever feestdagenbeleid te hanteren.
Het is belangrijk dat werkgevers ervoor zorgen dat hun beleid eerlijk en transparant is, zodat niemand zich achtergesteld voelt. Onder de Nederlandse wet is discriminatie op de werkvloer verboden. Dat geldt ook voor het beleid rond feestdagen. Hierbij zijn er een paar zaken die je als werkgever kunt regelen om problemen te voorkomen:
Voor advies over het opstellen van een inclusief feestdagenbeleid of vragen over mogelijke juridische implicaties, staan wij bij Russell Advocaten klaar om je te helpen. Wij zorgen ervoor dat jouw beleid zowel wettelijk correct is als bijdraagt aan een inclusieve werkcultuur. Neem contact met ons op:
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.
Voordat de Ondernemingskamer een enquêteverzoek kan toewijzen, moet sprake zijn van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken binnen een onderneming. Wanneer is dit het geval?