Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Diplomatenclausule, niet alleen voor diplomaten

Publicatiedatum 6 maart 2024

Een diplomatenclausule biedt extra zekerheid aan verhuurders. Als zij tijdelijk naar het buitenland gaan kunnen zij door de clausule beëindiging van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning afdwingen, zodat zij zelf kunnen terugkeren naar de woning.

huur-en-verhuur - social media

Let op: een diplomatenclausule is slechts in een zeer beperkt aantal gevallen een optie. Lees eerst goed de tekst door om te zien of u aan de voorwaarden voldoet, voordat u contact met ons opneemt.

Een diplomatenclausule, ook wel ontruimingsbeding genoemd, kan worden opgenomen in een huurovereenkomst voor woonruimte. Waar moet de verhuurder op letten?

Diplomatenclausule

Een verhuurder kan tijdens zijn afwezigheid in het buitenland de woning tijdelijk verhuren, totdat hij weer terugkeert naar de woning. Dit heet ook wel tussenhuur.

Partijen sluiten dan een (tussen-)huurovereenkomst voor bepaalde tijd. Hierin wordt via de diplomatenclausule vastgelegd, dat de huurder de woning na afloop van de overeengekomen tijd moet ontruimen. De clausule geeft de verhuurder dus een extra opzeggingsgrond. Een verhuurder mag meerdere tussenhuren achter elkaar aangaan en verhuurder en huurder mogen onderling afspreken dat het mogelijk is de oorspronkelijk overeengekomen bepaalde tijd te verlengen, bijvoorbeeld als de verhuurder langer in het buitenland blijft.

De verhuurder moet de huurovereenkomst tegen het einde van de afgesproken termijn (en niet eerder) opzeggen. De tijdelijke huurovereenkomst houdt dus niet automatisch op. Om feitelijk te kunnen terugkeren in de woning moet de huurder echter wel instemmen met die opzegging. Anders moet de verhuurder daarvoor toestemming vragen aan de rechter (beëindiging van de huur en ontruiming van de woning vorderen). Zo’n procedure kan lang duren.

Bent u zelf huurder, dan kunt u geen diplomatenclausule gebruiken. Dat kan alleen de verhuurder voor u regelen.

Tijdelijke huurovereenkomst

Een alternatief voor de diplomatenclausule was tot 1 juli 2024 tijdelijke verhuur voor een bepaalde duur van maximaal 2 jaar. Deze mogelijkheid is echter vervallen. N.B. Indien u de diplomatenclausule als alternatief voor tijdelijke verhuur wilt gebruiken, kan dat alleen als u aan de voorwaarden voldoet: (1) u heeft voorafgaand aan de verhuur zelf het huis bewoond, en (2) tijdens de periode van verhuur heeft u uw hoofdverblijf in het buitenland.

1 juli 2024: samenwonersclausule

Per 1 juli 2024 wordt het mogelijk om in een huurovereenkomst een variant van de diplomatenclausule op te nemen: de samenwonersclausule. Deze clausule is speciaal bedoeld voor woningeigenaren die voor het eerst gaan samenwonen en hun oude woning tijdelijk willen verhuren omdat zij deze nog niet meteen willen of kunnen verkopen. Zij kunnen in deze clausule afspreken dat de huurder de woning moet verlaten als de verhuurder deze wil verkopen.

Verhuurders kunnen een beroep doen op deze clausule als zij:

  1. geen andere woning verhuren;
  2. de twee jaar voorafgaand aan de ingangsdatum van de huurovereenkomst zelf in die woning hebben gewoond;
  3. niet eerder gebruik hebben gemaakt van deze clausule;
  4. drie maanden of minder voor de einddatum het huurcontract een huwelijk of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan met de persoon met wie zij een gezamenlijke huishouding voeren;
  5. de huurovereenkomst niet meer dan twee jaar heeft geduurd;
  6. de clausule uitdrukkelijk in het huurcontract is overeengekomen.

De samenwonersclausule regelt alleen dat de woning leeg verkocht kan worden als het samenwonen een succes blijkt te zijn. Om ook de situatie dat het samenwonen onverhoopt niet van lange duur blijkt te zijn te regelen, kunt u gebruik maken van een diplomatenclausule.

Onze tips

  • Vertrekt u tijdelijk naar het buitenland, schakel dan juridische hulp in voor advies over de mogelijkheid om een diplomatenclausule op te nemen in de huurovereenkomst.
  • Als u een diplomatenclausule hebt opgenomen, vergeet dan niet om de huurovereenkomst tijdig op te zeggen, deze houdt niet automatisch op.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de diplomatenclausule of de samenwonersclausule? Wilt u dat wij een diplomatenclausule of huurovereenkomst voor u opstellen? Of heeft u andere vragen over huurrecht? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Huur/Verhuur: Meer ruimte voor tijdelijke (ver)huur

    In februari 2016 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt aangenomen, op grond waarvan de mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten worden uitgebreid. Deze mogelijkheden verdwijnen grotendeels weer per 1 juli 2024. Wat is de stand van zaken nu? En hoe zat het ook al weer?

    Lees meer

    Coronacrisis: verlenging tijdelijke huurovereenkomst is mogelijk

    Quarantaine, ontslag en dubbele diensten in de zorg maken het lastig om tijd of geld voor een nieuwe woning of nieuwe huurders te vinden. Daarom kan een tijdelijk huurcontract ook voor een korte tijd verlengd worden. Wat zijn de voorwaarden?

    Lees meer

    Huur/verhuur: Te late huuropzegging niet altijd fataal

    U bent te laat met het opzeggen van de huur. Zit u dan onherroepelijk vast aan de nieuwe huurtermijn die bij winkelvastgoed soms vijf jaar kan zijn?

    Lees meer

    Tijdelijke verhuur van woonruimte wordt weer ingewikkeld

    Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?

    Lees meer

    Huurder woning wordt beschermd door consumentenrecht

    De Rechtbank Amsterdam vernietigde dit jaar enkele malen een bepaling in de huurovereenkomst die de verhuurder de vrijheid gaf om de huur met meer dan het inflatiecijfer te verhogen. Daarmee vervielen alle huurverhogingen vanaf het begin van het huurcontract. Maar is dit wel een juiste uitleg van het Europese consumentenrecht?

    Lees meer

    30%-regeling expats versoberd

    Per 1 januari 2024 wordt de 30%-regeling, de belastingvrijstelling voor expats, verminderd, zowel wat betreft de duur als de hoogte ervan. Hoe ziet de nieuwe regeling eruit? En wat betekent de wijziging voor expats die nu al in Nederland zijn?

    Lees meer