Indien u medewerkers detacheert, wilt u voorkomen dat een werknemer zomaar in dienst treedt bij het bedrijf waar hij gedetacheerd is. Hoe kunt u dit doen?
Indien u medewerkers detacheert, wilt u voorkomen dat een werknemer zomaar in dienst treedt bij het bedrijf waar hij gedetacheerd is. Hoe kunt u dit doen?
Volgens Europese wetgeving mogen werknemers die voor een uitzendbureau werken niet worden belemmerd om in dienst te treden bij het bedrijf waarnaar zij uitgezonden zijn. De gedachte hierachter is dat een werknemer niet gehinderd mag worden bij het verkrijgen van een vaste baan.
In Nederland is dit belemmeringsverbod opgenomen in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Deze wet geldt niet alleen voor uitzendbureaus, maar ook voor ieder ander bedrijf dat personeel uitleent. Ook detacheerders, payrollers en zelfs bedrijven die af en toe een personeelslid voor langere tijd bij een ander bedrijf plaatsen kunnen onder deze regeling vallen. Hoe voorkomt u dat het belemmeringsverbod voor u en uw medewerkers geldt?
De Waadi – en dus het belemmeringsverbod – geldt voor alle situaties waarin het ene bedrijf een medewerker in een ander bedrijf laat werken “onder leiding en toezicht” van dat andere bedrijf. Het maakt daarbij niet uit of de medewerker een vast of een tijdelijk contract heeft bij uw bedrijf. Wanneer u iemand in een ander bedrijf laat werken, maar zelf de leiding en het toezicht houdt, is de Waadi niet van toepassing. U kunt dus voorkomen dat u met het belemmeringsverbod te maken krijgt door aantoonbaar te zorgen voor voldoende leiding en toezicht.
Wanneer is er voldoende leiding en toezicht? Om dit te bepalen zal de rechter kijken naar de afspraken die u heeft gemaakt met degene die uw personeel inleent en naar de daadwerkelijke invulling daarvan.
Aanwijzingen dat het belemmeringsverbod geldt zijn:
Aanwijzingen dat het belemmeringsverbod niet geldt zijn:
Ook bedrijven die slechts af en toe werknemers uitlenen of detacheren hebben vaak een Waadi-registratie om gedoe met de Belastingdienst te voorkomen. Heeft zo’n registratie nog gevolgen voor de geldigheid van het belemmeringsverbod?
Uit de Waadi-registratie kan de rechter afleiden dat u inderdaad personeel uitleent en daarom aannemen dat het verbod van toepassing is. Doorslaggevend is de registratie niet. Als u kunt aantonen dat de werknemer toch echt onder uw leiding en toezicht werkt, zal het belemmeringsverbod niet gelden.
Het belemmeringsverbod is van toepassing en uw werknemer stapt over naar de inlener. Kunt u toch nog wat terug zien van de in de werknemer gedane investeringen? Dat is inderdaad mogelijk, maar dan moet u in het contract met de inlener opnemen dat hij een vergoeding aan u betaalt voor de kosten in verband met werving, opleiding en detachering van de werknemer.
Wilt u werknemers bij een ander bedrijf detacheren en voorkomen dat zij overstappen naar dat bedrijf? Wij helpen u graag met het opstellen van een detacheringsovereenkomst. Heeft u vragen over arbeidsovereenkomsten en uitzendovereenkomsten of wilt u advies over andere arbeidskwesties? Neem dan contact met ons op:
Het is de nachtmerrie van iedere detacheerder: een werknemer waarin veel is geïnvesteerd treedt in dienst bij het bedrijf waar hij gedetacheerd is. Valt daar wat tegen te doen? Wanneer is het belemmeringsverbod uit de Waadi van toepassing?
Op 30 juli 2020 wijzigt de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU. Aan welke regels moeten buitenlandse bedrijven die personeel detacheren of uitzenden in Nederland voortaan voldoen?
De Hoge Raad heeft recent geoordeeld dat detachering en payrolling kunnen worden aangemerkt als uitzendovereenkomst. Dit betekent dat detacheerders en payrollwerkgevers gebruik kunnen maken van het soepelere ontslagregime voor uitzendovereenkomsten.
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.