Buitenlandse detacheerders en uitzendbureaus zijn verplicht om hun personeel dat in Nederland werkt de Nederlandse arbeidsvoorwaarden te garanderen. Ook zijn zij verplicht om controle hierop door de Inspectie SZW mogelijk te maken.
Op 30 juli 2020 wijzigt de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU). De WagwEU regelt een aantal verplichtingen voor EU-werkgevers die werknemers in het kader van transnationale dienstverrichting tijdelijk in Nederland detacheren of als uitzendkracht laten werken. Wat houden deze verplichtingen uit de WagwEU in? En welke veranderingen komen er per 30 juli 2020?
De WagwEU implementeert wijzigingen in de Europese Detacheringsrichtlijn en legt verplichtingen op aan de buitenlandse werkgever die in het kader van transnationale dienstverrichting tijdelijk werknemers in Nederland detacheert. Transnationale dienstverrichting kan in drie vormen voorkomen:
De WagwEU legt vijf verplichtingen op aan de buitenlandse werkgever:
De buitenlandse werkgever dient te waarborgen dat de werknemer die hij tijdelijk in het buitenland detacheert, ten minste de belangrijkste arbeidsvoorwaarden heeft die de Nederlandse wet voorschrijft (de harde kern). Dit betreft onder meer het minimumloon, voldoende rusttijden, veilige arbeidsomstandigheden, gelijke behandeling van mannen en vrouwen en het recht op een minimum aantal vakantiedagen.
Per 30 juli 2020 geldt de herziening van de Detacheringsrichtlijn, hetgeen inhoudt dat:
De buitenlandse werkgever dient op verzoek van de Inspectie Sociale Zekerheid & Werkgelegenheid gegevens en inlichtingen te verstrekken. Zo kan de Inspectie SZW vaststellen of de detacherende onderneming daadwerkelijk substantiële activiteiten verricht om werknemers in het kader van een grensoverschrijdende dienstverlening te detacheren en of het inderdaad om tijdelijke detachering gaat.
De buitenlandse werkgever dient een contactpersoon in Nederland aan te wijzen. Deze contactpersoon dient bereikbaar te zijn tijdens de periode van detachering en dient te verblijven in de lidstaat waar de werknemer is gedetacheerd. De contactpersoon is beschikbaar voor het verzenden en ontvangen van bescheiden en kennisgevingen omtrent de dienstverrichting en fungeert als aanspreekpunt van de dienstverrichter, die aanspreekpunt is voor de Inspectie SZW.
De buitenlandse werkgever dient de komst van alle gedetacheerde werknemers te melden bij een online meldloket, dat de gemelde gegevens stuurt aan de Inspectie SZW, de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst. De volgende gegevens dienen in ieder geval te worden gemeld:
Ten slotte dient de buitenlandse werkgever ervoor te zorgen dat er bepaalde bescheiden (schriftelijk dan wel digitaal) op de werkplek in Nederland aanwezig zijn. Het betreft de volgende bescheiden:
Wanneer niet wordt voldaan aan de meldplicht, administratieplicht en/of informatieplicht kan aan de buitenlandse werkgever een bestuurlijke boete worden opgelegd. Bij meerdere overtredingen wordt er per overtreding een boete opgelegd. Er is overigens wel ruimte voor matiging van de bestuurlijke boete, dus het kan lonen om tegen opgelegde boetes bezwaar te maken.
Er zijn een heel aantal verplichtingen waaraan u als buitenlandse werkgever moet voldoen wanneer u werknemers tijdelijk in Nederland detacheert. Indien u niet voldoet aan de verplichtingen riskeert u een (forse) boete, dus laat u goed informeren over de verplichtingen!
Wilt u weten of het door u detacheren een transnationale dienstverrichting is en derhalve valt onder de WagwEU? Wilt u dat wij controleren of uw administratie voldoet aan de regels van de WagwEU of heeft u andere vragen over detachering en arbeidsrecht in Nederland? Neem dan contact met ons op:
Indien u medewerkers detacheert, wilt u voorkomen dat een werknemer zomaar in dienst treedt bij het bedrijf waar hij gedetacheerd is. Hoe kunt u dit doen?
Het is de nachtmerrie van iedere detacheerder: een werknemer waarin veel is geïnvesteerd treedt in dienst bij het bedrijf waar hij gedetacheerd is. Valt daar wat tegen te doen? Wanneer is het belemmeringsverbod uit de Waadi van toepassing?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.