Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Courtage makelaar

Publicatiedatum 22 augustus 2017

Courtage is de vergoeding die de makelaar krijgt als hij in opdracht een huis verkoopt of koopt. Soms moet deze vergoeding ook betaald worden als de koop of verkoop niet doorgaat.

makelaar-social-media

Wat is courtage?

Een verkoopmakelaar wordt ingeschakeld om te bemiddelen bij de verkoop van een woning of bedrijfspand. De makelaar maakt onder meer advertenties en begeleidt bezichtigingen. Als vergoeding voor zijn diensten ontvangt de makelaar courtage. De courtage is vaak uitgedrukt in een percentage van de verkoopprijs, maar daarvan kan worden afgeweken. Het is echter de vraag of dit laatste verstandig is. De makelaar zal immers meer zijn best doen wanneer de hoogte van zijn vergoeding afhangt van de hoogte van de verkoopprijs van uw woning of bedrijfspand.

Wanneer moet courtage worden betaald?

Volgens de wet heeft de makelaar in principe recht op courtage zodra de (ver)koop tot stand komt. Het is echter mogelijk om van die regel af te wijken en af te spreken dat de courtage op een ander moment verschuldigd is.

Courtage wanneer koop niet doorgaat?

In beginsel is de courtage dus verschuldigd zodra de koop is gesloten, maar het is ook mogelijk om af te spreken dat de courtage pas hoeft te worden betaald nadat de overeenkomst is uitgevoerd en de woning is geleverd aan de koper. In dat laatste geval is de vraag wat er gebeurt als de koper zijn financieringsvoorbehoud inroept en de koop wordt ontbonden. Heeft de makelaar dan toch recht op courtage? Daarover oordeelde de Hoge Raad eerder dit jaar.

De koper had de koop per e-mail ontbonden en daarbij als bewijs een e-mail toegevoegd van een geldverstrekker dat een financieringsverzoek is afgewezen, alsmede een e-mail van zijn hypotheekadviseur dat de afwijzing van een andere geldverstrekker zou volgen. De verkoper stemde in met de ontbinding. Ondanks dat de koop niet doorging, vorderde de makelaar betaling van courtage en kosten.

De Hoge Raad oordeelde dat de makelaar ook aanspraak kan hebben op courtage als de koper en verkoper het eens zijn over ontbinding van de koop en de koop niet doorgaat. Dat is echter alleen zo als de verkoper met ontbinding heeft ingestemd terwijl daar geen goede reden voor was.

Meer informatie

Wilt u juridisch advies over courtage afspraken met een makelaar? Heeft u hulp nodig bij het opstellen of toetsen van een opdracht- of koopovereenkomst? Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Tijdelijke verhuur van woonruimte wordt weer ingewikkeld

    Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?

    Lees meer

    Diplomatenclausule, niet alleen voor diplomaten

    Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?

    Lees meer

    Huur/Verhuur: Meer ruimte voor tijdelijke (ver)huur

    In februari 2016 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt aangenomen, op grond waarvan de mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten worden uitgebreid. Deze mogelijkheden verdwijnen grotendeels weer per 1 juli 2024. Wat is de stand van zaken nu? En hoe zat het ook al weer?

    Lees meer

    Huurder woning wordt beschermd door consumentenrecht

    De Rechtbank Amsterdam vernietigde dit jaar enkele malen een bepaling in de huurovereenkomst die de verhuurder de vrijheid gaf om de huur met meer dan het inflatiecijfer te verhogen. Daarmee vervielen alle huurverhogingen vanaf het begin van het huurcontract. Maar is dit wel een juiste uitleg van het Europese consumentenrecht?

    Lees meer

    Vastgoed: 3 verschillen tussen renovatie en onderhoud bij huur

    Gebouwen kunnen tijdloos zijn, maar eens in de zoveel tijd zullen er werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om verval te voorkomen. Huurder en verhuurder hebben verschillende rechten en plichten al naar gelang de werkzaamheden zijn aan te merken als renovatie of (dringend) onderhoud.

    Lees meer

    Huur bedrijfsruimte: huurtermijnen

    Het grootste verschil tussen 230a- en 290-bedrijfsruimte is de minimale termijn van de huurovereenkomst. De langere huurtermijn voor 290-bedrijfsruimte geeft detailhandel en horeca meer tijd om hun investeringen terug te verdienen. Wat zijn de huurtermijnen voor de verschillende soorten bedrijfsruimte?

    Lees meer