Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Contracten: Wanbetaler laten opdraaien voor incassokosten? Gebruik de veertiendagenbrief!

Publicatiedatum 21 december 2016

Heeft u incassokosten gemaakt om een vordering op een consument betaald te krijgen? Welke kosten dient de wanbetaler aan u te vergoeden? Wat moet u hiervoor doen?

wanbetaler-social-media.b811cf

Veertiendagenbrief

Indien een wanbetaler niet uit zichzelf voldoet aan zijn betalingsverplichting, dan dient u hem een aanmaning te sturen waarin u hem een betalingstermijn van veertien dagen geeft. Deze brief wordt de veertiendagenbrief genoemd.

Buitengerechtelijke incassokosten

Voldoet de wanbetaler de vordering ook binnen deze veertien dagen niet? Dan moet de wanbetaler de kosten vergoeden die u maakt voor de incassering van de schuld: de buitengerechtelijke incassokosten. De incassokosten die u maakt vóór het verstrijken van de veertiendagentermijn kunt u niet verhalen op de wanbetaler.

Wanneer start de betalingstermijn?

Tot voor kort was niet duidelijk wanneer de betalingstermijn van de veertiendagenbrief begint te lopen. Veertien dagen na dagtekening van de brief? Veertien dagen na verzending? Of pas veertien dagen nadat de schuldenaar de brief heeft ontvangen?

Volgens de Hoge Raad krijgt de schuldenaar veertien dagen de tijd om de vordering te voldoen, vanaf de dag nadat de viertiendagenbrief hem heeft bereikt. De brief heeft de schuldenaar bereikt wanneer deze de brief heeft ontvangen.

In de veertiendagenbrief moet u de termijn juist vermelden. Vermelding van een te vroege aanvangsdatum of einddatum van de betalingstermijn of andere misleidende informatie over de termijn, maakt dat de brief niet voldoet aan de vereisten die de wet hieraan stelt. In dat geval zult u een nieuwe brief moeten verzenden die wel aan de wettelijke eisen voldoet.

Verhalen van incassokosten op ondernemers

De regeling met de veertiendagenbrief geldt alleen voor wanbetalende particulieren. Voor vorderingen op ondernemers geldt een andere regeling.

Actie:

Betaalt een wanbetaler niet uit zichzelf zijn schuld aan u?

  • Stuur de schuldenaar een brief waarin u hem een termijn van veertien dagen stelt om alsnog te betalen.
  • Let op dat u in de brief de juiste termijn noemt.
  • Benoem in de brief de gevolgen voor de wanbetaler wanneer deze niet betaalt binnen de gestelde termijn.

Wat kunnen wij voor u doen?

Wij helpen u graag bij het opstellen van een goede veertiendagenbrief, waarin een juiste termijn voor nakoming wordt gesteld. Als de schuldenaar binnen deze termijn nog niet betaalt, dan kunnen wij u assisteren bij de incassohandelingen die u dient te ondernemen om alsnog uw vordering voldaan te krijgen. Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Turboliquidatie

    Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?

    Lees meer

    4 stappen om een BV te beëindigen

    Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?

    Lees meer

    Buitenlands vonnis in Nederland

    Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?

    Lees meer

    Afrikaans masker blijkt miljoenen waard. Kan de verkoper de verkoop ongedaan maken?

    Een Afrikaans masker dat voor 150 euro was verkocht bracht op een veiling 4,2 miljoen euro op. Konden de Franse verkopers de verkoop ongedaan maken? Hoe zou deze zaak in Nederland zijn afgelopen?

    Lees meer

    1 januari 2024: Modelovereenkomst vrije vervanging vervalt

    Een belangrijk middel om te voorkomen dat een opdrachtovereenkomst toch een arbeidsovereenkomst blijkt te zijn is het gebruiken en correct uitvoeren van de modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst. Per 1 januari 2024 vervallen echter alle modellen die geheel of gedeeltelijk uitgaan van de mogelijkheid van vervanging. Wat betekent dit voor opdrachtgevers en opdrachtnemers?

    Lees meer

    Wat betekent de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) voor schuldeisers?

    De WHOA maakt het makkelijker voor een bedrijf dat failliet dreigt te gaan om een faillissement te voorkomen. Dat kan door een bindend akkoord met alle schuldeisers, ook als zij niet allemaal met het akkoord instemmen. Welke rechten hebben schuldeisers in de WHOA-procedure?

    Lees meer