Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Wanneer u lange tijd wacht met het innen van een openstaande schuld, kan het risico bestaan dat de schuld verjaart. U kunt deze dan niet meer innen. Ook een vordering tot herstel van gebreken of een aanspraak op schadevergoeding kan verjaren. U kunt dit echter voorkomen: stuit de vordering.
Aan iedere vordering kleeft een in de wet vastgelegde verjaringstermijn. Dit houdt in dat de vordering na verloop van een bepaalde termijn niet meer kan worden afgedwongen. De achterliggende gedachte hierachter is rechtszekerheid: het is niet de bedoeling dat iemand na tientallen jaren nog geconfronteerd wordt met oude claims en vorderingen, met alle bewijsproblemen van dien.
De verjaringstermijn is afhankelijk van het soort vordering. In het geval van een reguliere overeenkomst (bijvoorbeeld een lening of een koopovereenkomst) verjaart de vordering na vijf jaar. Dit hoeft niet in de overeenkomst te staan. Ook een vordering tot schadevergoeding of de vordering tot levering van een nog niet ontvangen product verjaart na vijf jaar.
Vorderingen tot vernietiging van een rechtshandeling (bijv. vernietiging van een overeenkomst wegens onbekwaamheid, bedrog of dwaling) verjaren na drie jaar.
Mocht u uw vordering hebben geprobeerd te incasseren via de rechter en ligt er een executoriale titel, dan verjaart de bevoegdheid tot executie in beginsel pas na 20 jaar.
De verjaringstermijn begint meestal te lopen op de dag die volgt op de dag waarop onmiddellijke nakoming kan worden gevorderd. Als bijvoorbeeld een factuur op 1 maart 2015 betaald dient te zijn, dan begint de verjaringstermijn te lopen op 2 maart 2015.
Uitzonderingen daarop zijn vorderingen uit hoofde van schadevergoeding en vorderingen tot ontbinding of herstel na een tekortkoming in de nakoming van een overeenkomst. De termijn voor verjaring begint dan te lopen op het moment dat de eisende partij zowel wist (i) dat er schade was, als (ii) wie voor de schade verantwoordelijk was. Vanwege deze subjectieve factoren kent de Nederlandse wet een absolute verjaringstermijn van twintig jaar, die begint te lopen op de dag na de gebeurtenis waardoor de schade is veroorzaakt. Na die twintig jaar kunt u de schade niet meer verhalen, zelfs al is de schade nog niet bekend of is nog niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de geleden schade. Op deze regel zijn slechts enkele uitzonderingen, waarvan de vordering tot schadevergoeding wegens asbestkanker de bekendste is.
Het is mogelijk om de verjaring te stuiten. Nadat de verjaring van de vordering is gestuit, vangt een nieuwe verjaringstermijn aan met dezelfde lengte.
Er zijn drie manieren waarop u een vordering kunt stuiten:
Wilt u meer weten over het stuiten, claimen en innen van vorderingen of heeft u andere vragen over het sluiten of opzeggen van overeenkomsten, neem dan contact op met:
mr. drs. Reinier W.L. Russell (reinier.russell@russell.nl).
Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?
Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?
Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?
Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?
Een Afrikaans masker dat voor 150 euro was verkocht bracht op een veiling 4,2 miljoen euro op. Konden de Franse verkopers de verkoop ongedaan maken? Hoe zou deze zaak in Nederland zijn afgelopen?