Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Contracten: Social media-clausule

Publicatiedatum 3 augustus 2016

Een goede reputatie is een kostbaar bezit. Dankzij social media en het world wide web kan de zakelijke of persoonlijke goede naam na een conflict echter in zeer korte tijd grote schade oplopen. Wat kunt u doen om dit te voorkomen?

onderhandelen contract

Het gebruik van social media is inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Mensen gebruiken Twitter en Facebook om lief en leed te delen. Zakelijk zijn er ook vele positieve toepassingen van social media. Social media kan evenwel ook heel negatief worden ingezet. Online moddergooien kan resulteren in ernstige reputatieschade, bijvoorbeeld wanneer een afnemer zijn Facebookpagina gebruikt om over uw producten te klagen. Om dit te voorkomen doet u er verstandig aan om in overeenkomsten een social media-clausule op te nemen.

Arbeidscontracten en vaststellingsovereenkomsten

In arbeidscontracten en vaststellingsovereenkomsten is het gebruikelijk een concurrentiebeding en/of relatiebeding en/of geheimhoudingsbeding op te nemen. De werknemer is het dan niet toegestaan om bij concurrenten in dienst te treden, klanten van zijn voormalige werkgever te benaderen of vertrouwelijke gegevens te delen na het einde van het dienstverband. Niet gedekt zijn daarmee de uitingen en ‘vriendschappen’ op social media. Werkgevers doen er verstandig aan een social media-beding toe te voegen, zodat er geen problemen ontstaan over de vraag of het benaderen van klanten of contacten via Twitter, Facebook of LinkedIn ook verboden is. Ook kunt u zo negatieve uitingen voorkomen.

Mocht dit nog niet in de arbeidsovereenkomst zijn opgenomen dan dienen werkgevers in ieder geval bij de beëindiging van de arbeidsrelatie in de vaststellingsovereenkomst een bepaling op te nemen, die vastlegt dat de werknemer zich na de beëindiging van zijn dienstverband niet negatief mag uitlaten op het internet over zijn (ex-)werkgever. Zo kunt u reputatieschade voorkomen. Ook kunt u het ‘ontvrienden’ van zakelijke contacten verplichten.

Zakelijke contracten

Het is raadzaam om bij het aangaan van een overeenkomst een social media-clausule op te nemen. Dit geldt voor alle overeenkomsten waaraan vroeg of later een einde komt en waarbij partijen meer of minder vrolijk elk een eigen richting kiezen. Hierbij valt te denken aan aandeelhoudersovereenkomsten, intentieovereenkomsten (LOI), sales purchase agreements (SPA), samenwerkingscontracten (maatschap, joint venture), huur- en verhuur-overeenkomsten en bijvoorbeeld agentuur- en distributieovereenkomsten.

Echtscheidingsconvenant

Ook bij echtscheidingen nemen partijen steeds vaker een social media-clausule op in hun echtscheidingsconvenant. Partijen spreken af dat zij geen negatieve uitlatingen over elkaar zullen doen op social media en dat het plaatsen van ongewenste foto’s/video’s en het versturen van haatmail niet toelaatbaar is.

Boeteclausule

Als een van de partijen de social media-clausule schendt, moet hij of zij de overeengekomen boete betalen, totdat alles van het internet is verwijderd. Als de boete niet wordt betaald kan de andere partij hem of haar voor de rechter dagen.

Actie: social media-clausule standaard opnemen

Neem in uw overeenkomsten standaard een social media-clausule op. Zeker in een beëindigingsovereenkomst mag de social media-clausule niet ontbreken. Neem meteen een boetebeding op en zorg dat dit ook sluitend en eenduidig geformuleerd is. Zo voorkomt u niet alleen reputatieschade, maar ook langdurige geschillen over de vraag of de uitingen op social media wel onder de clausule vallen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over beëindigingsovereenkomsten en social media-clausules? Of heeft u andere vragen over contracten of over het gebruik van social media? Dan kunt u contact opnemen met ons:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.