Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Het is in Nederland wettelijk toegestaan om contracten in sommige gevallen ook per e-mail op te zeggen. Onder welke voorwaarden is dit toegestaan? Is het aan te raden om contracten per e-mail op te zeggen?
Veel contracten bevatten de eis dat de overeenkomst alleen schriftelijk kan worden opgezegd. Voor sommige soorten contracten staat dit zelfs expliciet in de wet vermeld, bijvoorbeeld bij koop van onroerende zaken. Dergelijke contracten konden tot voor kort niet per e-mail worden afgedaan. Het wetboek is op dit punt echter aangepast: een e-mail wordt onder omstandigheden gezien als een ‘geschrift’.
Als het contract dus niet de eis stelt dat de overeenkomst per aangetekende brief moet worden opgezegd, maar enkel spreekt over een schriftelijke opzegging, is het versturen van een e-mail voldoende. Aan dit gebruiksgemak kleeft één groot nadeel, waardoor enige behoedzaamheid op zijn plaats is. Voor het verzenden van e-mail geldt namelijk de zogenaamde ‘ontvangsttheorie’, hetgeen betekent dat een tot een bepaalde persoon gerichte verklaring pas zijn werking heeft als de verklaring die persoon heeft bereikt. Verzending alleen is niet voldoende. Een verklaring die de geadresseerde niet heeft bereikt heeft geen werking.
De bewijslast ligt op degene die zich op de gevolgen van de mededeling beroept. Wie een overeenkomst ontbindt via e-mail moet dus aantonen dat de e-mail de geadresseerde ook daadwerkelijk heeft bereikt. Dat is enkel mogelijk wanneer degene aan wie de e-mail is verzonden op de e-mail reageert, of wanneer er om een lees-/ontvangstbevestiging is verzocht.
Op een lees-/ontvangstbevestiging mag men niet zonder meer vertrouwen. Vanwege de verscheidenheid in e-mailsystemen, kan degene die de e-mail stuurt soms een bevestiging krijgen voor een ongelezen bericht of geen bevestiging krijgen terwijl de ontvanger het bericht wel heeft gelezen. Wanneer degene die de e-mail stuurt niet kan bewijzen dat de e-mail door de geadresseerde is ontvangen, zou de geadresseerde de ontvangst van de e-mail kunnen ontkennen. Het gevolg hiervan kan zijn dat de overeenkomst niet tijdig rechtsgeldig is opgezegd.
Indien u een reeds gesloten overeenkomst wenst te ontbinden, is het raadzaam om in de algemene voorwaarden en in het contract te kijken wat er is bepaald over de opzegging. Dient de overeenkomst schriftelijk te worden opgezegd, dan kunt u dit het beste per aangetekende post doen. Kiest u toch voor opzegging per e-mail, zorg er dan voor dat u kunt bewijzen dat de geadresseerde de e-mail heeft ontvangen.
Wilt u meer weten over algemene voorwaarden en het sluiten of opzeggen van overeenkomsten, neem dan contact met ons op:
De franchiseovereenkomst en de distributieovereenkomst lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Welke gevolgen heeft het als u een franchiseovereenkomst sluit, terwijl dit eigenlijk een distributieovereenkomst is of omgekeerd? Hoe kunt u dit misverstand voorkomen?
De aandeelhoudersovereenkomst is de belangrijkste overeenkomst die tussen aandeelhouders en de vennootschap wordt gesloten. Welke zaken dient u in deze overeenkomst te regelen?
Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?
Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?
Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?