Lisanne is advocaat voor corporate litigation en stichtingen en verenigingen
lisanne.meijerhof@russell.nl +31 20 301 55 55Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55De distributie- en agentuurovereenkomst worden nogal eens door elkaar gehaald. Dat is ook niet zo gek: ze lijken veel op elkaar. Toch is het heel belangrijk om u bewust te zijn van de verschillen. Waarom is dit zo belangrijk? En wat zijn de verschillen?
Zowel bij distributie als bij agentuur maakt een leverancier of producent gebruik van een tussenpersoon voor het promoten en verspreiden van zijn producten. Op het eerste gezicht lijkt het niet uit te maken hoe de relatie tussen de leverancier en de tussenpersoon wordt gekwalificeerd. Toch is de kwalificatie van wezenlijk belang. Naast de gelijkenissen zijn er namelijk ook belangrijke verschillen.
De toekomst laat zich lastig voorspellen. Toch is het bij het aangaan van een langdurige agentuur- of distributierelatie van belang dat u nadenkt over hoe de situatie er na een jaar, na twee jaar en na tien jaar uit zal zien. Duidelijkheid vooraf voorkomt veel gedoe achteraf. Besteed daarom aandacht aan het kwalificeren van de relatie (met name vragen als: voor wiens risico handelt de tussenpersoon en wie bepaalt de verkoopstrategie?), het feitelijk invulling geven aan deze kwalificatie en het opstellen van een deugdelijke schriftelijke distributie- of agentuurovereenkomst. Wij helpen u hier uiteraard graag bij!
Heeft u vragen over deze blog of wilt dat wij een distributie- of agentuurovereenkomst voor u beoordelen of opstellen? Of heeft u een geschil met uw distributeur, agent of principaal? Neem contact met ons op:
Vanaf 3 december 2018 geldt binnen de EU een verbod op geoblocking door websites. Wat betekent dit voor de agentuur, distributie- en franchisebranche?
Mag de leverancier bepalen voor welke prijs zijn distributeur producten of diensten moet verkopen?
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?
Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?
Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?
Een Afrikaans masker dat voor 150 euro was verkocht bracht op een veiling 4,2 miljoen euro op. Konden de Franse verkopers de verkoop ongedaan maken? Hoe zou deze zaak in Nederland zijn afgelopen?