Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Contracten: Distributie of agentuur?

Publicatiedatum 27 januari 2022

De distributie- en agentuurovereenkomst worden nogal eens door elkaar gehaald. Dat is ook niet zo gek: ze lijken veel op elkaar. Toch is het heel belangrijk om u bewust te zijn van de verschillen. Waarom is dit zo belangrijk? En wat zijn de verschillen?

distributie - weblijst

Distributie en agentuur

Zowel bij distributie als bij agentuur maakt een leverancier of producent gebruik van een tussenpersoon voor het promoten en verspreiden van zijn producten. Op het eerste gezicht lijkt het niet uit te maken hoe de relatie tussen de leverancier en de tussenpersoon wordt gekwalificeerd. Toch is de kwalificatie van wezenlijk belang. Naast de gelijkenissen zijn er namelijk ook belangrijke verschillen.

Verschillen tussen distributie en agentuur

  • De tussenpersoon in een agentuurrelatie (de handelsagent) handelt in naam en voor rekening en risico van de leverancier of producent (de principaal), terwijl de distributeur een zelfstandig ondernemer is, die optreedt uit eigen naam. De handelsagent is dus slechts een bemiddelaar. De distributeur koopt de producten of diensten in bij de leverancier of producent en gaat vervolgens zelf overeenkomsten aan met afnemers. De distributeur loopt daardoor meer financiële risico’s.
  • Bij de beëindiging van de agentuurovereenkomst heeft de agent vaak recht op een wettelijke klantenvergoeding (goodwill-vergoeding). De distributeur heeft dit recht niet. Wel kan de distributeur in bepaalde gevallen aanspraak maken op een (schade)vergoeding.
  • De agentuurovereenkomst is wettelijk geregeld, terwijl de distributieovereenkomst een onbenoemde overeenkomst is. De wet biedt de agent enige bescherming. Partijen zijn bij het aangaan van een distributieovereenkomst vrijer in het maken van afspraken. Zijn afspraken echter niet of niet goed vastgelegd, dan kan dit zorgen voor onzekere situaties.
  • De opzegtermijn bij een distributieovereenkomst is in de regel langer dan de wettelijke opzeggingstermijn bij een agentuurovereenkomst.

Kwalificeer en leg het vast!

De toekomst laat zich lastig voorspellen. Toch is het bij het aangaan van een langdurige agentuur- of distributierelatie van belang dat u nadenkt over hoe de situatie er na een jaar, na twee jaar en na tien jaar uit zal zien. Duidelijkheid vooraf voorkomt veel gedoe achteraf. Besteed daarom aandacht aan het kwalificeren van de relatie (met name vragen als: voor wiens risico handelt de tussenpersoon en wie bepaalt de verkoopstrategie?), het feitelijk invulling geven aan deze kwalificatie en het opstellen van een deugdelijke schriftelijke distributie- of agentuurovereenkomst. Wij helpen u hier uiteraard graag bij!

Advocaat distributie en agentuur

Heeft u vragen over deze blog of wilt dat wij een distributie- of agentuurovereenkomst voor u beoordelen of opstellen? Of heeft u een geschil met uw distributeur, agent of principaal? Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Geoblocking: Gevolgen voor agentuur, distributie en franchise

    Vanaf 3 december 2018 geldt binnen de EU een verbod op geoblocking door websites. Wat betekent dit voor de agentuur, distributie- en franchisebranche?

    Lees meer

    Verboden prijsafspraken in distributieovereenkomsten

    Mag de leverancier bepalen voor welke prijs zijn distributeur producten of diensten moet verkopen?

    Lees meer

    Het gebruik van algemene voorwaarden

    Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?

    Lees meer

    Turboliquidatie

    Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?

    Lees meer

    4 stappen om een BV te beëindigen

    Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?

    Lees meer

    Buitenlands vonnis in Nederland

    Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?

    Lees meer