Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Personeel: Concurrentiebeding en relatiebeding: schrijf het op!

Publicatiedatum 22 maart 2017

Werkgevers willen vaak een concurrentie- en/of relatiebeding van toepassing laten zijn op hun werknemers. De wet vereist dat u een dergelijk beding ‘schriftelijk’ overeenkomt. Wat betekent dit precies?

arbeidsovk - social media

Bedingen die een werknemer na het einde van de arbeidsovereenkomst beperken in zijn mogelijkheden om bij een nieuwe werkgever te gaan werken of om een eigen bedrijf te starten, moeten schriftelijk door de werkgever en de meerderjarige werknemer overeengekomen zijn. De reden dat een dergelijk beding op schrift moet staan is dat de werknemer de consequenties van dit voor hem bezwarende beding goed moet kunnen overwegen.

Concurrentiebedingen én relatiebedingen

Er is discussie geweest over het antwoord op de vraag of het schriftelijkheidsvereiste niet alleen van toepassing is op concurrentiebedingen maar ook op relatiebedingen. Uit een recent arrest van de Hoge Raad blijkt dat het schriftelijkheidsvereiste ook voor relatiebedingen geldt.

‘Schriftelijk’

Maar wat houdt ‘schriftelijk’ precies in? Uit de rechtspraak blijkt dat aan dit vereiste wordt voldaan indien:

  • het overeengekomen beding op papier is afgedrukt, óf
  • het overeengekomen beding in een e-mail is opgenomen.

Het beding mag ook staan in een ander document (bijvoorbeeld een personeelsreglement) dan het ondertekende document. In dat geval geldt één van de beide volgende vereisten:

  • Het andere document is als bijlage gevoegd bij het ondertekende document én in het ondertekende document staat een verwijzing naar het beding.
  • De werknemer verklaart in het ondertekende document uitdrukkelijk dat hij instemt met het beding.

Een algemeen geformuleerde instemming met een bijgevoegd document waarin een concurrentiebeding en/of relatiebeding is opgenomen, voldoet dus niet aan het schriftelijkheidsvereiste.

Overeenkomst van opdracht

Voor overeenkomsten van opdracht is niet wettelijk vastgelegd dat partijen concurrentie- en relatiebedingen schriftelijk moeten overeenkomen. Uit recente rechtspraak blijkt echter dat de rechter niet te snel de instemming van een zzp’er met zo’n beding aanneemt. Zorg er dus niet alleen bij een werknemer, maar ook bij een opdrachtnemer voor dat u voldoet aan het schriftelijkheidsvereiste.

Advies

Wilt u als werkgever er zeker van zijn dat het concurrentie- en/of relatiebeding geldig is overeengekomen? Dan adviseren wij u het beding expliciet in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Neemt u het beding op in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Zorg er dan voor dat u voldoet aan de motiveringsplicht. Wordt de overeenkomst (stilzwijgend) verlengd? Kom het beding dan opnieuw schriftelijk overeen.

Contact

Wilt u meer informatie over het opnemen van een concurrentie- of relatiebeding? Neem dan contract met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Arbeidsovereenkomst: 8 handige bedingen om op te nemen

    Wat kunt u wel en niet opnemen in een arbeidsovereenkomst, wat houden verschillende bepalingen in en waar moet u op letten?

    Lees meer

    Personeel: Een geldig concurrentiebeding voor een tijdelijke werknemer? It’s all in the detail!

    Een tijdelijke werknemer kan in beginsel niet meer worden gehouden aan een concurrentiebeding. Echter, er is altijd weer een uitzondering op de regel en zo ook op deze.

    Lees meer

    Het concurrentiebeding van de gedetacheerde werknemer

    Bedrijven die incidenteel werknemers detacheren registreren zich voor alle zekerheid als Waadi-bedrijf, ook al is het ter beschikking stellen van personeel niet hun core business. Betekent deze registratie dat ook het belemmeringsverbod uit de Waadi dan geldt? Mag een geregistreerde detacheerder zijn personeel nog wel verbieden om bij het bedrijf waar zij gedetacheerd zijn in dienst te treden? Mr. Jan Dop gaat in zijn noot in het tijdschrift Jurisprudentie Arbeidsrecht (JAR) in op deze vragen.

    Lees meer

    Veranderingen in het arbeidsrecht per 1 januari 2025: wat moet je weten?

    De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.

    Lees meer

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer

    4 November 2024: Dutch Labour Law Basics for Diplomats

    On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.

    Lees meer