Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Hoe kunnen met de harde grenzen van de wet toch de grenzen tussen de branches worden vervaagd? Waar moeten innovatieve ondernemers op letten?
Steeds meer ondernemers starten met het combineren van de functies retail, horeca, dienstverlening en cultuur om klanten een ‘belevenis’ te bieden en meer omzet te genereren. De boekhandel krijgt een koffiecorner waar mensen kunnen lezen, de slijterij start met wijncursussen en benzinestations functioneren tevens als mini-supermarkt. Dit fenomeen van branchevervaging heet ook wel ‘blurring’.
De wens tot het combineren van verschillende functies groeit meer en meer, terwijl de Nederlandse wetgeving nog onvoldoende flexibel is om hierin mee te gaan. Vooral de Drank- en Horecawet en de bestemmingsregels die aan vastgoed zijn verbonden werpen drempels op voor innovatieve ondernemers. Hoe kunnen met de harde grenzen van de wet toch de grenzen tussen de branches worden vervaagd? Waar moeten ondernemers op letten?
Een restaurant dat ook het meubilair wil gaan verkopen, krijgt te maken met de strenge regels van de Alcoholwet. De verkoop mag niet plaatsvinden in dezelfde ruimte als waar alcohol wordt geschonken. De ondernemer dient een aparte ruimte in te richten voor de meubelhandel of kan verwijzen naar een webshop. Andersom zal de retailer die zijn assortiment wil uitbreiden met alcoholische dranken ook een Alcoholwetvergunning moeten hebben en daarop zijn winkel moeten aanpassen.
Controleer voordat u uw plannen realiseert altijd eerst of u een vergunning nodig heeft, welke voorwaarden daaraan verbonden zijn en of het dan nog rendabel is om uw huidige bedrijfsmodel uit te breiden. Kijk ook naar alternatieve mogelijkheden waarvoor geen vergunning en/of aanpassingen nodig zijn, zoals samenwerking met andere ondernemer, bijvoorbeeld een slijter en een restaurant die tezamen wijnproeverijen organiseren in het restaurant dat al een Drank- en Horecawetvergunning heeft.
Het bestemmingsplan wijst aan grond een bepaalde bestemming toe en stelt regels omtrent het gebruik van en de bebouwing op die grond. Aan een perceel kan de bestemming ‘gemengd’ worden toegewezen, wat het mogelijk maakt om een gemengd bedrijfsmodel te hanteren, maar er kan ook een specifieke winkelbestemming gelden. Blurring zal dan al snel strijdig zijn met het bestemmingsplan.
Indien u een pand huurt, zal in de huurovereenkomst ook een bepaalde bestemming aan het gehuurde zijn gegeven. Wanneer in de overeenkomst is geregeld dat het pand gebruikt dient te worden als kledingwinkel, dan kunt u hier niet zonder toestemming van de verhuurder ineens een ander soort functie (zoals horeca of cultuur) aan toevoegen. Doet u dit wel? Dan kan dat een reden zijn voor huurbeëindiging of kunt u een contractuele boete krijgen.
Voordat u een blurringconcept start, dient u eerst goed te controleren welke functie aan het perceel is toegekend. Kijk naar wat hierover is bepaald in het huurcontract en raadpleeg het bestemmingsplan van de gemeente. Mocht blurring in strijd lijken te zijn met het bestemmingsplan, dan kunt u wellicht nog een omgevingsvergunning aanvragen voor de afwijking van het bestemmingsplan.
In de gemeente Amsterdam zijn er sinds 2015 een aantal freezones ingesteld voor een twee jaar durende proef. Een freezone is een winkelstraat waarin minder regels gelden en ondernemers die een blurring- of ander creatief concept willen lanceren meer vrijheid en ruimte krijgen om hun ideeën vorm te geven. Bewoners, ondernemers en pandeigenaren bepalen gezamenlijk de spelregels.
Wenst u een blurringconcept uit te rollen? Kijk dan goed naar wat wel en niet mag en schakel zo nodig een advocaat in. Wij helpen u graag te beoordelen of uw plannen passen binnen de geldende wet- en regelgeving! Zo voorkomt u kostbare investeringen in een niet toegestaan concept. Neem contact met ons op:
Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?
Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?
In his interview on “Hidden Gems – Treasured artwork adds to allure of Netherlands”, Reinier Russell talks about how artworks still reflect the spirit of the Golden Age and where they can be found.
In februari 2016 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt aangenomen, op grond waarvan de mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten worden uitgebreid. Deze mogelijkheden verdwijnen grotendeels weer per 1 juli 2024. Wat is de stand van zaken nu? En hoe zat het ook al weer?
Een nieuwe verordening van de EU verplicht iedereen die cultuurgoederen in de EU wil invoeren om over een invoervergunning te beschikken of een importeursverklaring in te dienen. Wanneer is welk document nodig? En wat zijn de gevolgen hiervan voor kunsthandelaren, galeries, veilinghuizen en verzamelaars, zowel binnen als buiten de EU?
De Rechtbank Amsterdam vernietigde dit jaar enkele malen een bepaling in de huurovereenkomst die de verhuurder de vrijheid gaf om de huur met meer dan het inflatiecijfer te verhogen. Daarmee vervielen alle huurverhogingen vanaf het begin van het huurcontract. Maar is dit wel een juiste uitleg van het Europese consumentenrecht?