In deze blog staat een checklist van dingen die u in de beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst (vso) kunt regelen. Dat zijn bijvoorbeeld de einddatum van het dienstverband, vrijstelling van werk en of de werknemer nog vakantiedagen moet opnemen of dat de werkgever deze zal uitbetalen. Ook zaken als ontslagvergoeding, eindafrekening, geheimhouding, outplacement, social media-clausule, de wettelijke bedenktijd, finale kwijting, etc. kunt u in de overeenkomst vastleggen.
De eenvoudigste manier om een arbeidsovereenkomst te beëindigen is met wederzijds goedvinden. De afspraken legt u vervolgens vast in een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst (vso). Waarop moet u bij zo’n overeenkomst letten?
De meest voorkomende zaken die in de beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst worden opgenomen zijn:
Hierbij moet u rekening houden met de fictieve opzegtermijn. De werknemer heeft pas recht op WW-uitkering na afloop van de voor de werkgever geldende opzegtermijn.
Wordt de werknemer tot de einddatum geheel of gedeeltelijk vrijgesteld van werk met behoud van loon?
Moeten niet-opgenomen vakantiedagen worden uitbetaald of opgenomen?
Leg vast of een regeling over het terugbetalen van studiekosten wel of niet geldt.
Het is niet verplicht de werknemer een ontslagvergoeding te betalen. Een dergelijk aanbod vergroot echter wel de kans op instemming van de werknemer. Voor de hoogte van de vergoeding kunt u aansluiting zoeken bij de transitievergoeding. Partijen kunnen daar echter ook van afwijken.
Leg de datum voor de financiële eindafrekening vast. De eindafrekening geeft een overzicht van wat de werkgever de werknemer nog moet uitbetalen en wat de werknemer de werkgever nog verschuldigd is, zoals openstaand salaris, niet-opgenomen of juist te veel opgenomen vakantiedagen, vakantietoeslag, 13e maand, bonus en voorschotten op loon of vakantietoeslag. Leg met het oog hierop ook vast voor welke datum de werknemer nog niet ingediende declaraties moet indienen.
De pensioenopbouw stopt bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Soms kan de werknemer op vrijwillige basis pensioen blijven opbouwen.
Mag de werknemer bedrijfsmiddelen blijven gebruiken en zo ja, tot wanneer? Welke eigendommen van de werkgever (bijvoorbeeld een toegangspas, laptop, mobiele telefoon, leaseauto, etc.) dient de werknemer terug te geven aan de werkgever en wanneer?
Blijven een geheimhoudingsplicht of een concurrentie- en relatiebeding onverminderd van kracht, komen zij te vervallen of worden zij beperkt?
U kunt vastleggen dat de werknemer zich na de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst niet negatief mag uitlaten op het internet over de werkgever. Ook kunt u het ‘ontvrienden’ van zakelijke contacten verplichten.
De werknemer kan een budget krijgen voor het inschakelen van een outplacementbureau.
De werkgever kan de werknemer een budget voor juridisch advies aanbieden.
Krijgt de werknemer op verzoek een positief of neutraal getuigschrift?
U kunt vastleggen dat geen rechten aan de beëindigingsovereenkomst kunnen worden ontleend als tussen ondertekening en de einddatum van de arbeidsovereenkomst sprake is van ontslag op staande voet of overlijden van de werknemer.
Binnen twee weken na het ondertekenen van de overeenkomst kan de werknemer – zonder opgaaf van redenen – schriftelijk zijn instemming intrekken. De werkgever is verplicht de werknemer in de overeenkomst op dit herroepingsrecht te wijzen. Als de werkgever dit niet doet, wordt de bedenktijd van de werknemer verlengd tot drie weken.
De werkgever en de werknemer kunnen elkaar wederzijds volledige en finale kwijting verlenen voor eventuele vorderingen die zij tegen elkaar kunnen hebben op basis van (de beëindiging van) de arbeidsovereenkomst. Dit voorkomt dat later nog juridische geschillen ontstaan over zaken die niet expliciet in de beëindigingsovereenkomst zijn geregeld.
Voor werknemers is belangrijk dat zij na beëindiging van de arbeidsovereenkomst in aanmerking komen voor een WW-uitkering. Om te waarborgen dat een werknemer recht heeft op een WW-uitkering moet in de beëindigingsovereenkomst worden opgenomen:
In uitzonderlijke gevallen kan de beëindigingsovereenkomst ook na de bedenktijd worden vernietigd. Dat is het geval als sprake is van een wilsgebrek zoals dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden. Gelet op het karakter van deze overeenkomst, gaat de rechter zeer terughoudend om met een beroep op vernietiging. Zo kan bijvoorbeeld de werknemer de beëindigingsovereenkomst niet laten vernietigen omdat hij geen juridisch advies heeft ingewonnen.
Indien één van de partijen de beëindigingsovereenkomst niet nakomt, kan de rechter worden verzocht de niet-nakomende partij tot nakoming te veroordelen of de beëindigingsovereenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden. Ook ten aanzien van een dergelijk ontbindingsverzoek dient de rechter terughoudend te zijn.
Wilt u meer informatie over de beëindigingsovereenkomst? Heeft u hulp nodig bij het opstellen of beoordelen van een beëindigingsovereenkomst? Of heeft u andere vragen over arbeidsrecht en ontslag. Wij helpen u graag! Neem contact op met Russell Advocaten:
In welke gevallen mag een werkgever zijn werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontslaan? Waar dient hij op te letten? En welke regels gelden voor de werknemer die zelf zijn dienstverband wil opzeggen?
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.