Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

4 stappen om een BV te beëindigen

Publicatiedatum 25 januari 2024

Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?

stuiten - social media

Voor het beëindigen van een BV moeten een aantal stappen worden gezet. Hiermee verzekert u zich ervan dat u uw bedrijf op de juiste manier beëindigt. Uw bedrijf heeft namelijk met andere partijen, zoals schuldeisers en werknemers, te maken. Met het juist beëindigen van de vennootschap voorkomt u dat u na afloop met allerlei claims wordt geconfronteerd.

1.   Correcte administratie

Het voeren van een goede en deugdelijke administratie is voor het bestuur van de vennootschap verplicht. Het is daarnaast van groot belang om te weten welke inkomsten en uitgaves een onderneming heeft. Dit speelt verder een belangrijke rol bij het besluit om de vennootschap te ontbinden. Het voeren van een correcte administratie vergemakkelijkt het beëindigen van de BV. Als u besluit om in de nabije toekomst te willen stoppen met uw BV is het belangrijk om alle lopende contracten en verplichtingen in kaart te brengen. Het is immers noodzakelijk om te weten welke contracten lopen, met wie dit is en wat de duur van deze contracten is.

2.   Advies OR of PVT

De ondernemer die besluit tot het stoppen van de onderneming is verplicht advies te vragen indien de onderneming een ondernemingsraad of een  personeelsvertegenwoordiging heeft.

Ondernemingsraad

Als in uw bedrijf een ondernemingsraad is ingesteld (verplicht bij meer dan 50 werknemers), dan moet u deze over dit te nemen besluit inlichten en om advies vragen. Dit advies moet tijdig worden gevraagd. De ondernemingsraad moet namelijk wezenlijke invloed op de besluitvorming kunnen uitoefenen. U dient daarom bij de adviesaanvraag ook de onderbouwing van het besluit en de verwachte gevolgen ervan te vermelden. Vraagt u geen of niet tijdig advies dan kan de ondernemingsraad naar de rechter stappen. Het is dus van belang om dit besluit tijdig voor te leggen, of aan te geven dat de beëindiging wordt overwogen.

Mocht de ondernemingsraad een negatief advies uitbrengen, dan moet u een maand wachten met de uitvoering van het besluit. kan deze een procedure bij de Ondernemingskamer bij het gerechtshof Amsterdam starten. Bij een instemmend (positief) advies kunt u doorgaan met het beëindigen van de bv.

Personeelsvertegenwoordiging

Voor bedrijven met een personeelsvertegenwoordiging (PVT) (10 tot 50 werknemers) geldt dat zij de PVT om advies moeten vragen. Doen zij dit niet, dan kan de PVT de rechter verzoeken om het besluit tot beëindiging te schorsen totdat de PVT advies heeft uitgebracht. Anders dan bij de ondernemingsraad, kan de personeelsvertegenwoordiging bij het negeren van een negatief advies niet naar de rechter gaan.

3.   Besluit aandeelhouders

Het bestuur van een vennootschap kan niet zelf besluiten tot het beëindigen van een BV. Enkel de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) is hiertoe bevoegd. Het bestuur is bevoegd de AVA bijeen te roepen en het ontbindingsbesluit op de agenda te zetten. In de statuten kunnen voor de stemming over het ontbindingsbesluit bijzondere eisen zijn opgenomen. Bijvoorbeeld dat bij de stemming een minimum kapitaal aan aandelen moet zijn vertegenwoordigd of dat een verzwaarde meerderheid vereist is. Als de statuten hierover niets vermelden, kan met een gewone meerderheid (de helft +1) het besluit tot ontbinding worden aangenomen. Dit besluit is nodig voor zowel het vereffenen van de BV als een turboliquidatie.

Een rechtspersoon kan overgaan tot vereffening als de baten de schulden overstijgen. Zijn er geen baten meer in de rechtspersoon, dan kan zij voor een turboliquidatie kiezen. Indien een rechtspersoon meer schulden dan baten heeft, kan zij haar eigen faillissement aanvragen. Belanghebbenden zoals werknemers en schuldeisers kunnen tegen het uitgesproken faillissement in verzet gaan. Een andere optie is de schulden zo veel als mogelijk vereffenen en vervolgens in liquidatie gaan. Hierbij bestaat wel het risico van bestuurdersaansprakelijkheid als de rechtspersoon selectieve betalingen doet en schuldeisers bevoordeelt. Een bestuurder moet hier goed op letten tijdens het uitvoeren van betalingen. Hierna zullen wij enkel de vereffening bespreken. Voor turboliquidatie verwijzen wij u naar een volgende blog.

4.   Vereffening

Nadat de AVA een besluit tot ontbinding heeft aangenomen, komt de vennootschap in een staat van vereffening. Hiervan is enkel sprake als de BV meer baten dan schulden heeft. In deze staat wordt door de AVA een vereffenaar aangesteld. Vaak zal het bestuur zelf optreden als vereffenaar, maar dit kan ook iemand anders zijn. De vereffenaar moet zijn werkzaamheden richten op vereffening. Dit houdt in dat hij handelingen moet uitvoeren die tot een toename van het liquidatiesaldo leiden. Verder moet de vereffenaar bij de KvK melding doen van de ontbinden. Daarnaast moet in de correspondentie bij de bedrijfsnaam “in liquidatie” vermelden.

Lopende contracten

De vereffenaar zal dus eerst de lopende contracten en bezittingen inventariseren. Uw onderneming heeft te maken met leveranciers en andere schuldeisers. Het is mogelijk dat op de onderneming nog verplichtingen rusten of dat zij nog vorderingen kan innen. De openstaande rekeningen moeten worden geïnd. Verder moeten de lopende contracten indien mogelijk worden opgezegd. Het is niet altijd mogelijk een lopend contract op te zeggen. Bij eenmalige leveringen zal een schadevergoeding of desnoods de volledige waarde van het contract moeten worden vergoed. Bij duurovereenkomsten geldt een opzegtermijn of mogelijk een schadevergoeding. Dit is afhankelijk van het contract dat u heeft afgesloten.

Werknemers

Naast de contracten met de leveranciers, moeten ook de arbeidsovereenkomsten met het personeel worden opgezegd. Het is mogelijk deze contracten onderling in goed overleg te beëindigen. Het bedrijf zal dan met de werknemer een vaststellingsovereenkomst tekenen en hierbij een vergoeding aan de werknemer betalen. Mocht het niet lukken onderling tot een einde te komen, dan moet u voor de opzegging eerst toestemming bij het UWV verzoeken.

Verder kunnen de regels voor een collectief ontslag van toepassing zijn. Wanneer uw onderneming 20 of meer werknemers in dienst heeft, is bij beëindiging van het bedrijf het collectief ontslagrecht van toepassing. U moet dan van het collectieve ontslag melding doen bij het UWV. Verder moet u ook overleggen met de vakbonden en een ontslagregeling opzetten. Doet u dit niet, dan kunnen de ontslagen worden vernietigd.

Bij opzegging wegens beëindiging van de bedrijfsactiviteiten vervallen de wettelijke opzegverboden. Wel moeten zwangere werkneemsters door worden betaald gedurende het zwangerschapsverlof en aansluitende bevallingsverlof.

Verslag

De vereffenaar moet in een verslag bijhouden hoe de bezittingen zullen worden verdeeld. Dit verslag moet hij vervolgens bij de KvK deponeren. Verder is de vereffenaar verplicht een advertentie in de krant te plaatsen waarin wordt vermeld dat de BV ophoudt te bestaan en dat het vereffeningsverslag bij de KvK ter inzage ligt. Met deze advertentie worden de schuldeisers op de hoogte gebracht en kunnen zij controleren of zij niet zijn benadeeld. De schuldeisers hebben nadat de advertentie is geplaatst twee maanden om te klagen. Na verloop van de twee maanden termijn kan de vereffenaar overgaan tot het liquideren van het saldo.

Uitbetaling aandeelhouders

Het bedrag dat overblijft nadat de lopende contracten zijn opgezegd, de uitstaande vorderingen zijn geïnd en de activa zijn verkocht, wordt aan de aandeelhouders naar rato van hun aandelen uitgekeerd. Het is mogelijk dat in de statuten een andere bestemming voor het geld is opgenomen of een aandeelhouder volledig wordt uitgesloten. Nadat aan de aandeelhouders de opbrengst is betaald, kunnen de vereffenaars overgaan tot het beëindigen van de bankrekening. Let wel, deze mag niet in het rood staan. Vaak stelt de bank zelfs een minimum bedrag verplicht voor de kosten die zij moet maken voor het stopzetten van de bankrekening.

Daarnaast moet aan de KvK kenbaar worden gemaakt dat de BV is gestopt. De KvK zal de BV vervolgens uit het handelsregister schrappen. Tot slot is het verplicht om de administratie van de onderneming voor de navolgende 7 jaren te bewaren. Dit kan in mogelijke juridische procedures nodig zijn. De administratie hoeft niet op papier te worden bewaard, dit mag ook digitaal. Het is wel noodzakelijk dat de administratie kan worden teruggevonden als deze nodig blijkt te zijn.

Advocaat ondernemingsrecht

Wilt u uw onderneming beëindigen? Of heeft u te maken met een schuldenaar die zijn onderneming heeft beëindigd? Wij geven u hier graag advies over. Ook voor andere vragen over het ondernemingsrecht kunt u bij ons terecht.

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Werknemer of zzp’er: wanneer is iemand ondernemer?

    Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.

    Lees meer

    Corporate governance: compliance

    Een belangrijk onderdeel van de corporate governance is het naleven van de verschillende regels die voor de onderneming gelden: compliance. Hoe zorgt u dat uw bedrijf compliant wordt en blijft?

    Lees meer

    Ontslag wegens disfunctioneren: 7 stappen voor werkgevers

    Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?

    Lees meer

    Wat kan de ondernemingsraad doen om de sociale veiligheid binnen de onderneming te bevorderen?

    De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de onderneming, inclusief de sociale veiligheid. Welke instrumenten heeft de OR om te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur?

    Lees meer

    6 aandachtspunten bij een aandeelhoudersovereenkomst

    De aandeelhoudersovereenkomst is de belangrijkste overeenkomst die tussen aandeelhouders en de vennootschap wordt gesloten. Welke zaken dient u in deze overeenkomst te regelen?

    Lees meer

    Corporate governance: vennootschapsorganen en hun onderlinge verhoudingen

    Het kan grote gevolgen hebben wanneer een orgaan binnen de vennootschap een besluit neemt waartoe het niet bevoegd is. Wat zijn deze gevolgen en hoe voorkomt u dat een besluit op de verkeerde wijze wordt genomen?

    Lees meer