Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55In de (inter)nationale handel zijn distributie en agentuur twee veel gebruikte vormen, die erg op elkaar lijken. Toch verschillen zij op essentiële punten van elkaar. De distributeur handelt voor eigen rekening en risico en de agent niet. Ook heeft de agent bijvoorbeeld recht op een goodwill-vergoeding en de distributeur niet. Wanneer is sprake van een agentuurovereenkomst en wanneer van een distributieovereenkomst?
Zowel bij de distributie- als bij de agentuurovereenkomst is er sprake van een principaal die door middel van tussenpersonen in een specifiek omschreven regio producten laat verspreiden of promoten. Meestal bezit de agent of distributeur het exclusieve recht op deze activiteiten.
In de praktijk worden de beide overeenkomsten vaak slecht van elkaar onderscheiden en worden de namen door elkaar gebruikt. Dat kan voor problemen zorgen. De agentuurovereenkomst is namelijk aan wettelijke voorschriften gebonden, terwijl een distributieovereenkomst in principe vormvrij is. Wanneer is er sprake een distributieovereenkomst en wanneer van een agentuurovereenkomst?
Een agentuur- of distributieovereenkomst kan herkend worden door te te kijken naar de rechtspersoon voor wie de agent of distributeur financiële risico’s neemt. Een agent handelt in beginsel in naam van de principaal en treedt zodoende voor diens rekening en risico op. Een distributeur wordt gezien als een zelfstandige onderneming, die voor eigen rekening en risico handelt. Uit de inhoud van het contract blijkt met welk type partijen van doen hebben. Het is dus niet de titel die boven het contract staat, die bepaalt of een contract een agentuur- dan wel een distributieovereenkomst is. Ook al staat er “agentuurovereenkomst” dan kan toch sprake zijn van een distributieovereenkomst.
Zoals hierboven reeds is aangegeven, is het belangrijkste verschil voor wiens rekening en risico de distributeur of agent zal handelen.
Een ander belangrijk verschil is dat de agent recht kan hebben op een klantenvergoeding wanneer de agentuurovereenkomst beëindigd wordt. Dit heet ook wel goodwill-vergoeding. De distributeur heeft in beginsel geen recht op een dergelijke vergoeding. De principaal kan de distributieovereenkomst daarom zonder vergoedingsplicht beëindigen. Dit verschil bestaat omdat de agent klanten aanbrengt bij de principaal, terwijl de distributeur in eigen naam optreedt en daarbij gebruik maakt van zijn eigen klanten.
Dit neemt echter niet weg dat de distributeur toch recht op schadevergoeding door de principaal kan hebben. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer de distributeur investeringen (bijvoorbeeld reclame-uitgaven) heeft gedaan met het oog op het lang voortduren van de overeenkomst, terwijl de principaal de overeenkomst vroegtijdig beëindigt.
Tot slot is een belangrijk verschil dat de opzegtermijn bij een distributieovereenkomst in de regel aanzienlijk langer is dan bij een agentuurovereenkomst. Bij een distributierelatie van bijvoorbeeld 1 jaar geldt een opzegtermijn van 3 maanden. De agentuurovereenkomst kent in dit geval een kortere opzegtermijn van 1 maand.
Heeft u vragen over uw distributie- of agentuurovereenkomst? Of zijn er onduidelijkheden over welk type overeenkomst tot stand is gekomen? Neem dan contact op met onze sectie contracten- en ondernemingsrecht.
Contactpersoon: Mr. drs. Reinier W.L. Russell (reinier.russell@russell.nl).
Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?
Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?
Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?
Een Afrikaans masker dat voor 150 euro was verkocht bracht op een veiling 4,2 miljoen euro op. Konden de Franse verkopers de verkoop ongedaan maken? Hoe zou deze zaak in Nederland zijn afgelopen?
Een belangrijk middel om te voorkomen dat een opdrachtovereenkomst toch een arbeidsovereenkomst blijkt te zijn is het gebruiken en correct uitvoeren van de modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst. Per 1 januari 2024 vervallen echter alle modellen die geheel of gedeeltelijk uitgaan van de mogelijkheid van vervanging. Wat betekent dit voor opdrachtgevers en opdrachtnemers?