Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Er gelden andere regels ten aanzien van algemene voorwaarden in het internationaal verkeer. Houd daar rekening mee. Er zijn 6 punten waar u op moet letten: de terhandstelling, de taal, botsende algemene voorwaarden, voorrang en uitleg van bedingen en tot slot de mogelijkheid van uitgesloten bedingen of algemene voorwaarden.
De Nederlandse regeling van algemene voorwaarden geldt niet voor internationale zakelijke contracten. Ook niet als u heeft afgesproken dat Nederlands recht van toepassing is. Daarom is het verstandig om een aantal zaken anders te regelen dan u met een Nederlandse handelspartner zou doen. Bij internationale koopovereenkomsten van roerende goederen is het Weens Koopverdrag (CISG) van toepassing, tenzij dit uitdrukkelijk wordt uitgesloten.
Hier zijn 6 tips om te gebruiken bij het sluiten van internationale contracten:
De wederpartij moet een redelijke kans hebben om kennis te nemen van de algemene voorwaarden. Dit is het geval als:
Zowel de verwijzing naar de algemene voorwaarden als de inhoud daarvan moeten voor de wederpartij begrijpelijk zijn. Ze moeten dus zijn opgesteld in een taal die de wederpartij kan begrijpen. U kunt een taal gebruiken als dit de taal is:
Er is geen aanleiding om aan te mogen nemen dat de wederpartij bepaalde talen, zoals Engels, begrijpt als u deze niet gebruikt heeft in de onderhandelingen of in het contract.
Bij het Weens Koopverdrag geldt – net als bij de UNIDROIT Principles – dat alleen overeenstemmende voorwaarden van toepassing zijn op de overeenkomst. Uitzondering hierop is als een partij duidelijk en tijdig heeft aangegeven daarmee niet akkoord te gaan. Dit is anders dan de Nederlandse regel. In het Nederlands recht is de hoofdregel dat alleen de algemene voorwaarden waar als eerste naar wordt verwezen van toepassing zijn op de overeenkomst, tenzij de andere partij deze uitdrukkelijk van de hand wijst. Daarentegen is de hoofdregel in het Verenigd Koninkrijk dat algemene voorwaarden waar het laatst naar verwezen is, van toepassing zijn. De Verenigde Staten hanteren dezelfde regel als het Weens Koopverdrag: alleen de overeenstemmende voorwaarden zijn van toepassing op de overeenkomst.
Wat in het contract is bepaald, gaat voor bepalingen die in de algemene voorwaarden staan. U kunt dus niet met een beroep op uw algemene voorwaarden bepalingen uit het contract omzeilen.
Op basis van het Weens Koopverdrag maken bepalingen in de algemene voorwaarden die verrassend of ongebruikelijk zijn voor de wederpartij geen deel uit van de overeenkomst. Alleen als de wederpartij is gewezen op deze bedingen, zijn deze wel geldig. Dit is anders in het Nederlands recht waar dergelijke bepalingen tussen bedrijven wel zijn toegestaan.
Algemene voorwaarden moeten zo eenduidig mogelijk zijn. Eigen bepalingen die niet duidelijk zijn, zullen worden uitgelegd in het voordeel van de wederpartij. Voor het bepalen van de strekking van een bepaling wordt aangesloten bij hoe een redelijk denkende wederpartij deze zou interpreteren. Wat voor een Nederlander duidelijk is, kan voor bijvoorbeeld een Brit onduidelijk zijn.
Wilt u meer weten over het gebruik van algemene voorwaarden bij internationaal contracteren? Wilt u algemene voorwaarden laten opstellen of uw algemene voorwaarden laten controleren? Heeft u een geschil over een contract? Neem dan contact op met ons:
Bij een internationaal contract hoort een rechtskeuze. Hoe voorkomt u dat daardoor een van de partijen meteen op achterstand komt te staan?
Algemene voorwaarden zijn niet weg te denken uit het internationale handelsverkeer. Maar zijn uw Nederlandse algemene voorwaarden wel van toepassing als de wederpartij ze niet begrijpt omdat zij het Nederlands niet machtig is?
Met alleen het opstellen van algemene voorwaarden bent u er nog niet. U dient ervoor te zorgen dat deze ook daadwerkelijk van toepassing zijn op de overeenkomsten die u sluit. Hoe doet u dat?
Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?
In his interview on “Hidden Gems – Treasured artwork adds to allure of Netherlands”, Reinier Russell talks about how artworks still reflect the spirit of the Golden Age and where they can be found.