Nee, in principe mag dit niet. Sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) mogen werkgevers niet zomaar gezondheidsgegevens verwerken van werknemers. Dat mag alleen als de wet dit voorschrijft. De rechter kan de uitkomst van alcohol- en drugstesten wel meenemen in de beoordeling van een ontslagzaak, maar hoeft dat niet te doen.
Het is voor bedrijven een zwaarwegend belang dat de veiligheid op de werkvloer is gewaarborgd. Gebruik van alcohol, drugs en geneesmiddelen kan dit in gevaar brengen. Daarom wordt doorgaans het onder invloed hiervan zijn onder werktijd verboden. Een inbreuk op dit verbod kan reden zijn voor ontslag, al dan niet op staande voet.
Testen op alcohol of drugs zonder wettelijke grondslag is een schending van de AVG. Wie zonder wettelijke reden een test afneemt kan worden beboet door de Autoriteit Persoonsgegevens. Een wettelijke uitzondering geldt met name voor personen die een risicovol beroep uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan piloten of machinisten. Er bestaat geen wettelijke uitzondering voor het bedienen van machines.
Of iemand onder invloed aan het werk is of wil gaan, kunt u proberen te achterhalen via andere methodes, zoals controle van de adem, reactievermogen en evenwicht. Blijkt daaruit dat de werknemer waarschijnlijk onder invloed is, dan kunt u deze de toegang tot het werk weigeren. Blijkt het probleem structureel, dan kunt u de bedrijfsarts inschakelen.
Ook kunt u in het kantoorhandboek, personeelsreglement en het HR-beleid gedragsregels en protocollen opnemen. Hierin moet staan dat het onder invloed zijn van alcohol of andere middelen tijdens werktijd niet is toegestaan. De werknemers dienen dit voor kennisneming te tekenen. De gedragsregels en protocollen moeten vervolgens wel consequent worden gehandhaafd.
Wilt u meer weten over het inzetten van controlemiddelen op de werkvloer? Of wilt u dat wij voor u een personeelsreglement of kantoorhandboek samenstellen of controleren? Neem dan contact op met ons:
Het jaar afsluiten of beginnen met een kerstborrel of een nieuwjaarsborrel voor de werknemers is een mooie traditie. Helaas kan dit ook tot vervelende juridische problemen leiden. Hoe voorkomt u dit?
Een werknemer die dronken op het werk komt of die vanwege een alcoholverslaving geregeld niet op het werk verschijnt kan niet zomaar ontslagen worden. In zijn noot voor het juridische tijdschrift JAR legt mr. Jan Dop uit waar de werkgever bij ontslag wegens alcoholgebruik op moet letten.
Een werknemer die dronken op het werk komt of die vanwege alcoholverslaving/alcoholisme geregeld niet op het werk verschijnt kan niet zomaar ontslagen worden. In zijn noot voor het juridische tijdschrift JAR legt mr. Jan Dop uit waar de werkgever bij ontslag wegens alcoholgebruik op moet letten en wat er veranderd is door de Wet werk en zekerheid (Wwz).
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.