Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Aansprakelijkheid bestuurders

Publicatiedatum 29 september 2020

Bestuurders van ondernemingen kunnen alleen bij hoge uitzondering aansprakelijk zijn voor wat zij in hun functie doen. Dan dient sprake te zijn van ernstig verwijtbaar handelen of opzet.

corporate governance

Vertegenwoordiging rechtspersoon

Rechtspersonen, zoals een BV, NV, vereniging of stichting, worden vertegenwoordigd door een of meer natuurlijke personen, de bestuurders of andere daartoe gemachtigde personen.

De bestuurders sluiten contracten namens de rechtspersoon. Komt de onderneming de afspraken uit deze contracten niet na of veroorzaakt zij schade? Dan kan de onderneming hierop worden aangesproken, niet de bestuurders. Toch kunnen derden (extern) of het bedrijf zelf (intern) bestuurders in bepaalde gevallen persoonlijk aansprakelijk stellen. Wanneer is dat het geval?

Interne bestuurdersaansprakelijkheid

Voert een bestuurder zijn taken niet behoorlijk uit? Dan kan het bedrijf hem aansprakelijk stellen voor de schade die het hierdoor heeft geleden. Dit is de zogenaamde interne bestuurdersaansprakelijkheid.

Van interne bestuurdersaansprakelijkheid kan sprake zijn als de schade is ontstaan doordat de bestuurder:

Externe bestuurdersaansprakelijkheid

Bij externe bestuurdersaansprakelijkheid zijn bestuurders aansprakelijk voor de schade die derden, zoals leveranciers van de onderneming, lijden door het handelen van de bestuurders.

Van externe bestuurdersaansprakelijkheid kan sprake zijn als de schade is ontstaan doordat de bestuurder:

  • producten heeft ingekocht namens de onderneming, terwijl hij wist dat de onderneming deze producten niet kon betalen.

Ernstig persoonlijk verwijt

De schade kan alleen succesvol op de bestuurder worden verhaald wanneer hem een ernstig persoonlijk verwijt kan worden gemaakt. Het maken van een foutje kan dus nog niet leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid.

Collectieve bestuurdersaansprakelijkheid

In principe is de aansprakelijkheid van het bestuur collectief. Alle bestuursleden zijn dus aansprakelijk. Een individueel bestuurslid kan zich echter onttrekken aan aansprakelijkheid als:

  • Hij aan de hand van met hem overeengekomen concrete taken en bevoegdheden kan aantonen dat hij niet nalatig is geweest. In dat geval kan hem dus geen verwijt worden gemaakt. Het is daarom belangrijk dat een duidelijke taakverdeling op papier staat.
  • Hij uitdrukkelijk heeft laten aantekenen dat hij tegen het besluit was dat het bedrijf of derden schade heeft berokkent.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (D&O verzekering) kan een belangrijk deel van de bestuurdersaansprakelijkheid dekken. Dit betreft het ernstig verwijtbaar handelen. Schade die opzettelijk is veroorzaakt valt niet onder de dekking.

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze advocaten adviseren al vele jaren zowel bedrijven als bestuurders van bedrijven over externe en interne bestuurdersaansprakelijkheid. Wij helpen hen preventief door het organiseren van cursussen, maar helpen ook bij het aansprakelijk stellen van bestuurders of het voeren van verweer bij een aansprakelijkheidstelling.

Wilt u meer weten over of gebruik maken van onze rechtshulp? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    6 aandachtspunten bij een aandeelhoudersovereenkomst

    De aandeelhoudersovereenkomst is de belangrijkste overeenkomst die tussen aandeelhouders en de vennootschap wordt gesloten. Welke zaken dient u in deze overeenkomst te regelen?

    Lees meer

    Corporate governance: vennootschapsorganen en hun onderlinge verhoudingen

    Het kan grote gevolgen hebben wanneer een orgaan binnen de vennootschap een besluit neemt waartoe het niet bevoegd is. Wat zijn deze gevolgen en hoe voorkomt u dat een besluit op de verkeerde wijze wordt genomen?

    Lees meer

    Organen van de vennootschap

    In deze blog geven wij een kort overzicht van de belangrijkste organen die in een onderneming aanwezig zijn en wat hun bevoegdheden zijn.

    Lees meer

    Onmiddellijke voorzieningen in een enquêteprocedure

    Een belangrijk voordeel van een enquêteprocedure is dat daarin snel voorzieningen kunnen worden getroffen om de onderneming te beschermen. Welke maatregelen kan de Ondernemingskamer nemen?

    Lees meer

    Ruzie met mijn medeaandeelhouder – wat zijn de opties?

    Een geschil tussen aandeelhouders kan tot problemen leiden binnen de onderneming. Bij een 50/50 verdeling van de aandelen kan de besluitvorming zelfs onmogelijk worden en in het ergste geval het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Hoe wordt een dergelijk geschil opgelost?

    Lees meer

    Het gebruik van algemene voorwaarden

    Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?

    Lees meer