Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Aansprakelijkheid bij vrijwilligerswerk: hoe zit het?

Publicatiedatum 3 januari 2018

Een vrijwilligersorganisatie kan aansprakelijk zijn voor ongevallen die vrijwilligers tijdens hun werkzaamheden overkomen. Dit zal het geval zijn wanneer de vrijwilligers werkzaamheden doen die ook door werknemers in dienst van de organisatie hadden kunnen worden gedaan.

aansprakelijkheid vrijwilligers

In een recente zaak ging het om een vrijwilliger die lid is van een klusgroep van een parochie en in dat verband verlichting moest plaatsen op het dak van een kerk. Tijdens het plaatsen van de verlichting is hij van het dak gevallen, wat onder andere een dwarslaesie tot gevolg had. Moet de parochie opdraaien voor de schade?

Werkgeversaansprakelijkheid en zorgplicht

Een werkgever is op basis van zijn wettelijke zorgplicht aansprakelijk bij bedrijfsongevallen. De werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Hij moet maatregelen treffen om te zorgen dat zijn werknemers geen schade lijden tijdens de uitoefening van de werkzaamheden. Gebeuren er ongelukken op het werk, dan is de werkgever in principe verantwoordelijk. De werkgever moet dan de schade vergoeden, tenzij de werknemer met opzet of bewust roekeloos handelt.

Zorgplicht ook voor niet-werknemers

Deze bescherming geldt ook voor personen die zich in een vergelijkbare positie bevinden als een werknemer. Dit is het geval wanneer een persoon buiten dienstbetrekking werkzaamheden verricht, maar wel voor de zorg van zijn veiligheid mede afhankelijk is van degene voor wie hij die werkzaamheden verricht, bijvoorbeeld een zzp’er. Er moet gekeken worden of de ‘werkgever’ invloed heeft op de werkomstandigheden en de veiligheidsrisico’s die daarbij horen.

Geldt deze zorgplicht ook voor vrijwilligers? In deze zaak ging het om een vrijwilliger die lid was van de klusgroep van een parochie. De parochie had naast vrijwilligers ook gewone werknemers in dienst. De parochie had de verlichting op het dak in principe ook kunnen laten plaatsen door één van zijn werknemers. Nu zal de pastoor of de kapelaan niet snel het dak op worden gestuurd, maar een handige koster had de klus ook kunnen klaren. De vrijwilliger bevindt zich daarom in een vergelijkbare positie als een werknemer en is afhankelijk van de veiligheidsmaatregelen die de parochie treft. Nu de vrijwilliger betrokken raakt bij een ongeval, heeft hij recht op dezelfde bescherming als de gewone werknemer. Dit betekent dat de ‘werkgever’ aansprakelijk is voor de schade die de vrijwilliger lijdt.

Wat betekent dit voor u?

Organisaties hebben een zorgplicht voor alle personen die werkzaamheden verrichten ten behoeve van hun organisatie. U bent dus verplicht te zorgen dat ook uw vrijwilligers veilig kunnen werken en u dient de daarvoor nodige maatregelen te treffen. Houd verder bij het sluiten van een verzekering rekening met de noodzakelijke dekking van de schade die voor de vrijwilligers kan ontstaan. U wilt immers niet dat uw vrijwilligers de dupe worden van hun kosteloze inzet voor uw organisatie. Indien u onverhoopt toch te maken krijgt met aansprakelijkheid wegens het schenden van de zorgplicht, beschikken onze specialisten over ruime ervaring en staan u graag bij. Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Charity Law in the Netherlands – editie februari 2020

    Mr. drs. Reinier W.L. Russell heeft een herziene versie gepubliceerd van zijn bijdrage over het wettelijk kader van liefdadigheid in Nederland voor het handboek Charity Law. A Global Guide from Practical Law, uitgegeven door Thomson Reuters. In dit praktische handboek wordt het recht voor goede doelen in de twintig belangrijkste jurisdicties wereldwijd beschreven.

    Lees meer

    Het gebruik van algemene voorwaarden

    Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?

    Lees meer

    Een half jaar Wet betaalbare huur: wat zijn de verplichtingen vanaf 1 januari 2025?

    Vanaf 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur van kracht. Een aantal aanvullende bepalingen zijn op 1 januari 2025 in werking getreden. Aan welke verplichtingen moeten verhuurders nu voldoen?

    Lees meer

    Veranderingen in het arbeidsrecht per 1 januari 2025: wat moet je weten?

    De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.

    Lees meer

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer

    4 November 2024: Dutch Labour Law Basics for Diplomats

    On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.

    Lees meer