Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Wat is een delcrederebeding en waarom kunt u dat maar beter opgenomen hebben in de agentuurovereenkomst in geval van dubieuze debiteuren? Wanneer heeft u een ontslagvergunning nodig om de agentuurovereenkomst te beëindigen, terwijl die geen arbeidsovereenkomst is? Moet u altijd een klantenvergoeding betalen?
Producenten en dienstverleners (hierna: principaal) sluiten dikwijls agentuurovereenkomsten met (handels)agenten om hun producten of diensten te verkopen. Deze agenten bemiddelen tussen de principaal en de koper en sluiten in naam van de principaal en voor diens rekening en risico overeenkomsten met kopers. Voor deze bemiddeling ontvangt de agent een provisie.
In de praktijk zien wij dat niet alle onderdelen van de agentuur even bekend zijn. Dit kan voor (financiële) risico’s voor principaal en agent zorgen. Een drietal onderwerpen zullen wij bespreken:
Hoofdregel bij de agentuurovereenkomst is dat de agent geen risico draagt voor de goede afloop van de transactie tussen de principaal en koper. Wanneer de agent minder solvabele kopers werft om zo zijn provisie te vergroten, dan komt dit dus niet voor zijn rekening en risico, maar voor dat van de principaal.
Partijen kunnen uitdrukkelijk van deze hoofdregel afwijken door schriftelijk een delcrederebeding in de agentuurovereenkomst op te nemen. Met dit beding stelt de agent zichzelf aansprakelijk voor de betaling van de koper. Verder reikt deze aansprakelijkheid in beginsel niet, tenzij anders tussen partijen is overeengekomen. De agent neemt met het beding een risico op zich dat normaal door de principaal gedragen wordt. Deze moet hiervoor wel extra provisie betalen.
Onder omstandigheden dient de principaal voorafgaand toestemming te hebben van het UWV of de kantonrechter om de agentuurovereenkomst te beëindigen. Deze toestemming is vereist wanneer een agent een natuurlijk persoon is en hij voor minder dan drie ondernemingen als agent optreedt. Hiermee wordt voorkomen dat principalen de agentuurovereenkomst gebruiken om de strikte regelgeving voor arbeidsovereenkomsten te omzeilen.
Een onderneming die voornemens is om een agentuurovereenkomst met een natuurlijke persoon te sluiten, doet er goed aan om voorafgaand te controleren of deze agent reeds met andere ondernemingen een agentuurrelatie heeft. Dit kan door de agent te verzoeken een verklaring arbeidsrelatie (VAR) van de belastingdienst te overleggen.
Bij de beëindiging van de agentuurovereenkomst kan de agent aanspraak maken op een vergoeding voor aangebrachte kopers bij de principaal. Deze vergoeding wordt klantenvergoeding of goodwillvergoeding genoemd. In de praktijk zien wij dat ondernemingen al snel aannemen dat hun agent aanspraak maakt op een dergelijke vergoeding. De wetgever kent de agent echter alleen onder strikte voorwaarden het recht op een klantenvergoeding toe.
De agent heeft recht op een klantenvergoeding, indien:
De agent dient zelf aan te tonen dat hij recht heeft op een klantenvergoeding. De praktijk leert dat dit lastig is. Bovendien zal de agent zijn principaal snel dienen te benaderen, aangezien de verjaringstermijn slechts één jaar is. Een principaal doet er dan ook goed aan om niet te snel uit te keren bij een beëindiging van de agentuur, maar af te wachten tot de agent hierom verzoekt.
Maakt u als principaal of agent gebruik van agentuurovereenkomsten en wilt u daarover meer informatie? Russell Advocaten beschikt over een gespecialiseerd team van advocaten, die u op adequate wijze kunnen adviseren over de agentuur en andere overeenkomsten.
Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsflits of andere vragen over contractenrecht, dan kunt u contact opnemen met mr. drs. Reinier W.L. Russell (reinier.russell@russell.nl).
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?
Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?
Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?
Een Afrikaans masker dat voor 150 euro was verkocht bracht op een veiling 4,2 miljoen euro op. Konden de Franse verkopers de verkoop ongedaan maken? Hoe zou deze zaak in Nederland zijn afgelopen?
Een belangrijk middel om te voorkomen dat een opdrachtovereenkomst toch een arbeidsovereenkomst blijkt te zijn is het gebruiken en correct uitvoeren van de modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst. Per 1 januari 2024 vervallen echter alle modellen die geheel of gedeeltelijk uitgaan van de mogelijkheid van vervanging. Wat betekent dit voor opdrachtgevers en opdrachtnemers?
Het wordt nog makkelijker om in Nederland een bedrijf te starten. Vanaf 1 januari 2024 kan het oprichten van een bv geheel online. Wat verandert er?