Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Arbitrage is een minder bekende, maar effectieve vorm van geschilbeslechting. Hieronder noemen wij daarom 7 dingen die u moet weten over arbitrage.
Arbitrage is particuliere rechtspraak. Partijen kunnen onderling afspreken dat zij hun geschil niet aan de overheidsrechter maar aan een of meer arbiters voorleggen. Dit kan vóórdat het geschil is ontstaan, bijvoorbeeld in algemene voorwaarden, of op het moment dat er al een geschil is, in een speciaal daartoe bestemde overeenkomst.
Arbitrage biedt ook uitkomsten bij internationale en commerciële geschillen. Zo heeft het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag onlangs een uitspraak gedaan in een geschil tussen Rusland en de aandeelhouders van een genationaliseerd Russisch oliebedrijf. De Russische Staat moet 50 miljard dollar (37,2 miljard euro) terugbetalen aan de aandeelhouders.
Bij arbitrage kunnen partijen zelf veel zaken van tevoren afspreken, terwijl de overheidsrechter is gebonden aan de wettelijke procedureregels. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over het aantal arbiters en de taal waarin de procedure wordt gevoerd. Ook kunnen partijen bepalen welke arbitrale regels er van toepassing zijn en bij welk instituut de procedure gevoerd moet worden, bijvoorbeeld het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI), het International Court of Arbitration of the International Chamber of Commerce (ICC), het Permanent Hof van Arbitrage (PHA) of de Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA). Wanneer het geschil daadwerkelijk aan het gekozen instituut wordt voorgelegd, kunnen partijen zelf de arbiters benoemen.
Arbiters zijn gewoonlijk juristen en/of deskundigen uit de branche. Zij hebben dezelfde juridische bevoegdheden als een rechter en beschikken daarnaast over gedegen vakkennis. Deze extra kennis zorgt ervoor dat partijen gemakkelijker kunnen overbrengen wat het (juridische) probleem is en zich achteraf ook beter in de beslissing kunnen vinden. Een gewone rechter moet vaak een deskundige benoemen om goed te kunnen beoordelen wat er speelt, wat extra kosten met zich meebrengt.
Arbitrageprocedures kennen minder formaliteiten, waardoor zij over het algemeen korter duren dan een rechtbankprocedure. Arbiters zijn niet gebonden aan de strikte regels waar de overheidsrechter aan gebonden is. De mondelinge behandeling staat centraal, waarbij partijen voldoende gelegenheid krijgen om hun zegje te doen.
Een geschil dat door middel van arbitrage wordt beslecht, wordt vertrouwelijker behandeld dan een geschil bij de overheidsrechter, die zaken in principe openbaar moet behandelen. Zo kunnen bij arbitragezaken buitenstaanders niet makkelijk te weten komen dat bepaalde partijen een geschil hebben en kunnen zij geen zittingen bijwonen.
De uitspraak die de arbiters doen heeft dezelfde rechtskracht als een vonnis van de overheidsrechter. Een bijkomend voordeel is dat een arbitraal vonnis wereldwijd in zo’n 150 landen ten uitvoer kan worden gelegd, terwijl een vonnis van de Nederlandse rechter buiten de EU alleen ten uitvoer kan worden gelegd als er tussen Nederland en het betreffende land een executieverdrag bestaat, hetgeen vaak niet het geval is.
Wilt u meer weten over arbitrage? Wilt u een arbitraal beding opnemen in uw algemene voorwaarden of een arbitrageprocedure starten? Neem dan contact met ons op:
Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.
Voordat de Ondernemingskamer een enquêteverzoek kan toewijzen, moet sprake zijn van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken binnen een onderneming. Wanneer is dit het geval?
Wanneer binnen een onderneming de spanningen hoog oplopen en de onderneming in gevaar dreigt te komen, kan dit een reden zijn om bij de Ondernemingskamer een enquêteverzoek in te dienen. Wie hebben recht om dit te doen?
Binnen een onderneming ontstaan met regelmaat geschillen tussen aandeelhouders en/of bestuurders. Dit kan zorgen voor situaties die de vennootschap in gevaar brengen. Om zulke problemen op te lossen is in Nederland de enquêteprocedure in het leven geroepen. Wat houdt deze procedure in?
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?
Het is mogelijk dat tussen partijen een procedure in Nederland, maar ook in het buitenland over hetzelfde onderwerp wordt gestart. Maar mag dit zomaar? Krijgt een van de procedures voorrang boven de andere?