Per 1 januari 2024 wordt de 30%-regeling, de belastingvrijstelling voor expats, verminderd, zowel wat betreft de duur als de hoogte ervan. Hoe ziet de nieuwe regeling eruit? En wat betekent de wijziging voor expats die nu al in Nederland zijn?
Expats die in Nederland komen werken maken daarvoor extra kosten, bijvoorbeeld voor de verhuizing, maar ook tijdens hun verblijf, bijvoorbeeld voor bezoek aan familie in het land van herkomst. Om werken in Nederland aantrekkelijk te maken kunnen werkgevers deze kosten onbelast vergoeden aan de expats. De werkgevers moeten dan echter wel deze kosten specificeren in hun verzoek aan de Belastingdienst om vrijstelling van het betalen van loonbelasting.
In plaats daarvan kunnen werkgevers er ook voor kiezen om in plaats van de werkelijk gemaakte kosten te kiezen voor de 30%-regeling. Dan hoeft over 30% van het loon van expats geen loonbelasting te worden betaald. Werkgevers die van deze regeling gebruik willen maken moeten dit aanvragen bij de Belastingdienst. Pas als deze de aanvraag heeft goedgekeurd in de vorm van een beschikking, mag daadwerkelijk de 30%-regeling worden toegepast.
Per 1 januari 2024 wordt deze regeling versoberd.
Ten eerste wordt de vrijstelling gemaximeerd tot 30% van de Balkenendenorm, het salaris dat werknemers in de publieke en semipublieke sector maximaal mogen verdienen. In 2024 geldt als Balkenendenorm een jaarloon van € 233.000. De vrijstelling van 30% bedraagt over 2024 dus maximaal € 69.900. Voor expats die al in 2022 onder de 30%-regeling vielen geldt dit maximum pas vanaf 1 januari 2026.
Daarnaast mag voortaan alleen gedurende de eerste 20 maanden van het verblijf nog 30% van het loon buiten beschouwing worden gelaten voor de loonbelasting. Dit percentage wordt vervolgens afgebouwd, totdat na 60 maanden over het volledige loon belasting moet worden afgedragen. In de tabel vindt u de percentages:
Duur contract | Vrijstelling |
0-20 maanden | 30% |
21-40 maanden | 20% |
41-60 maanden | 10% |
61 en meer maanden | 0% |
De periodes en vrijstellingspercentages betreffen maxima. De Belastingdienst kan dus ook voor kortere perioden een vrijstellingsbeschikking verlenen. De afbouw van de 30%-regeling geldt alleen voor expats die na 31 december 2023 in Nederland gaan werken. Expats die voor 1 januari 2024 in Nederland werken of gaan werken vallen nog onder de oude regels. De geleidelijke afbouw moet nog wel door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.
Heeft u vragen over de regels die voor expats in Nederland gelden? Wilt u weten wat de rechten van expat-werknemers zijn? Of wilt u als ondernemer expats in dienst nemen? Wij zijn u graag van dienst. Ook bij geschillen tussen expats en Nederlandse werkgevers kunnen wij u bijstaan. Neem contact met ons op:
De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?