Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

250 dagen bedenktijd voor beursvennootschappen

Publicatiedatum 30 maart 2021

Besturen van beursgenoteerde vennootschappen krijgen een nieuw middel om de vennootschap te beschermen tegen ongewenst aandeelhoudersactivisme of een dreigende (vijandelijke) overname. Zij krijgen de mogelijkheid tot het inroepen van een bedenktijd van maximaal 250 dagen. Wat houdt deze bedenktijd precies in?

bedenktijd-weblijst.25f50d-1.jpg

Wettelijke bedenktijd

23 Maart 2021 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Wetsvoorstel Inroepen bedenktijd door bestuur van beursvennootschap. Op grond hiervan krijgen per 1 mei 2021 besturen van beursvennootschappen de mogelijkheid om een bedenktijd van maximaal 250 dagen in te roepen. Het bestuur kan deze bedenktijd in twee situaties inroepen, namelijk bij een:

  1. verzoek van aandeelhouders: als één of meer aandeelhouders verzoeken om behandeling van een voorstel tot ontslag, schorsing of benoeming van een bestuurder of commissaris of een voorstel tot statutenwijziging dat daarop betrekking heeft.
  2. overnamebod: als een openbaar bod op aandelen in het kapitaal van de vennootschap is aangekondigd of uitgebracht, zonder dat over dat bod al overeenstemming met de vennootschap is bereikt.

Het bestuur kan de bedenktijd inroepen als één van deze situaties zich voordoet en het bestuur meent dat het verzoek of bod wezenlijk in strijd is met het belang van de vennootschap en de met haar verbonden onderneming.

Het bestuur moet hiertoe een met redenen omkleed besluit nemen. Als de beursvennootschap een Raad voor Commissarissen (RvC) heeft, dan moet de RvC dit bestuursbesluit goedkeuren.

Achtergrond

Bij een ongewenst overnamebod kan een zorgvuldige afweging van de belangen van de vennootschap onder druk komen te staan. Ditzelfde geldt als activistische, op korte termijn gerichte aandeelhouders zich bemoeien met het beleid van de vennootschap. Deze aandeelhouders kunnen de bevoegdheid tot ontslag, schorsing of benoeming van bestuurders of commissarissen en een statutenwijziging daarover gebruiken als drukmiddel. Zo kunnen zij het bestuur dwingen een andere koers in te zetten.

De wettelijke bedenktijd beoogt het risico tegen te gaan dat kortetermijnbelangen gaan overheersen en niet alle gevolgen goed doordacht zijn. De bedenktijd biedt immers meer tijd en ruimte aan het bestuur van beursvennootschappen om de belangen van de vennootschap en haar stakeholders in kaart te brengen (zoals werknemers en aandeelhouders).

Duur bedenktijd

De bedenktijd duurt hoogstens 250 dagen. Deze wordt gerekend vanaf de dag na

  1. de uiterste datum waarop het verzoek van aandeelhouders voor de eerstvolgende Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) moet zijn ontvangen of
  2. de dag waarop het openbaar bod is uitgebracht.

Deze maximale duur van 250 dagen geldt ongeacht de datum waarop het bestuur de bedenktijd inroept.

Het bestuur kan de bedenktijd altijd eerder beëindigen. Ook voor dit beëindigingsbesluit is de goedkeuring van de RvC vereist. De bedenktijd eindigt in ieder geval de dag na gestanddoening van een openbaar bod.

Aandeelhouders met een belang van minstens 3% kunnen de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam verzoeken om de bedenktijd te beëindigen.

Gevolgen van bedenktijd

De bedenktijd leidt ertoe dat de bevoegdheid van de AVA tot benoeming, schorsing of ontslag van een bestuurder of commissaris en tot wijziging van de statuten in deze context is opgeschort.

Tijdens de bedenktijd moet het bestuur alle informatie die nodig is voor een zorgvuldige beleidsbepaling vergaren. Hierbij dient het bestuur in ieder geval de aandeelhouders met een belang van 3% of meer en de ondernemingsraad (OR) te raadplegen. Als zij daarmee instemmen, wordt het standpunt van de geraadpleegde aandeelhouders en OR op de website van de vennootschap geplaatst.

Uiterlijk een week na het einde van de bedenktijd moet het bestuur verslag uitbrengen over het gevoerde beleid en de gang van zaken sinds het inroepen van de bedenktijd. Dit verslag moet ook op de website van de vennootschap worden gepubliceerd. Op de eerstvolgende AVA wordt dit verslag bovendien besproken.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de wettelijke bedenktijd voor vennootschappen met een beursnotering? Of heeft u andere vragen over ondernemingsrecht? Dan kunt u contact met ons opnemen:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    WBTR: zorg dat de statuten van uw vereniging en stichting op orde zijn vóór 1 juli 2026

    Op 1 juli 2026 loopt een deel van het overgangsrecht van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) af. Dit heeft vooral gevolgen voor het stemrecht van bestuurders of commissarissen van verenigingen en stichtingen. Wanneer moet u uw statuten aanpassen?

    Lees meer

    Corporate governance: compliance

    Een belangrijk onderdeel van de corporate governance is het naleven van de verschillende regels die voor de onderneming gelden: compliance. Hoe zorgt u dat uw bedrijf compliant wordt en blijft?

    Lees meer

    6 aandachtspunten bij een aandeelhoudersovereenkomst

    De aandeelhoudersovereenkomst is de belangrijkste overeenkomst die tussen aandeelhouders en de vennootschap wordt gesloten. Welke zaken dient u in deze overeenkomst te regelen?

    Lees meer

    Corporate governance: vennootschapsorganen en hun onderlinge verhoudingen

    Het kan grote gevolgen hebben wanneer een orgaan binnen de vennootschap een besluit neemt waartoe het niet bevoegd is. Wat zijn deze gevolgen en hoe voorkomt u dat een besluit op de verkeerde wijze wordt genomen?

    Lees meer

    Organen van de vennootschap

    In deze blog geven wij een kort overzicht van de belangrijkste organen die in een onderneming aanwezig zijn en wat hun bevoegdheden zijn.

    Lees meer

    Onmiddellijke voorzieningen in een enquêteprocedure

    Een belangrijk voordeel van een enquêteprocedure is dat daarin snel voorzieningen kunnen worden getroffen om de onderneming te beschermen. Welke maatregelen kan de Ondernemingskamer nemen?

    Lees meer