Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Arbitrage is een aantrekkelijk alternatief voor de rechter. Arbiters zijn deskundigen en meer landen erkennen arbitrale vonnissen.
Arbitrage is een alternatief voor een procedure bij de rechter. Het wordt veelal toegepast in het (internationale) bedrijfsleven. Geschillen worden voorgelegd aan één of drie onafhankelijke personen die deskundigheid hebben op het gebied waarover het geschil gaat.
U kunt ervoor kiezen om een arbitragebeding op te nemen in een overeenkomst. De belangrijkste voordelen van arbitrage zijn:
Om in Nederland een arbitraal vonnis ten uitvoer te leggen, dient u eerst verlof (exequatur) te krijgen van de voorzieningenrechter. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen zal de rechter het verlof weigeren.
In het buitenland is een arbitrale uitspraak vaak makkelijker af te dwingen dan een rechterlijke uitspraak. Arbitrale uitspraken worden erkend in de 156 landen die het Verdrag van New York 1958 hebben ondertekend.
Een veel kleiner aantal landen erkent uitspraken van rechters. Als een vonnis niet erkend wordt, kan dit betekenen dat de zaak helemaal opnieuw gedaan moet worden om een vonnis te krijgen dat u kunt uitvoeren.
Wilt u meer weten over hoe u arbitrage regelt in een contract? Of bent u al betrokken in een rechtszaak en zoekt u juridische ondersteuning? Neem dan contact met ons op:
Arbitrage is een minder bekende, maar effectieve vorm van geschilbeslechting. Hieronder noemen wij daarom 7 dingen die u moet weten over arbitrage.
Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.
Voordat de Ondernemingskamer een enquêteverzoek kan toewijzen, moet sprake zijn van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken binnen een onderneming. Wanneer is dit het geval?
Wanneer binnen een onderneming de spanningen hoog oplopen en de onderneming in gevaar dreigt te komen, kan dit een reden zijn om bij de Ondernemingskamer een enquêteverzoek in te dienen. Wie hebben recht om dit te doen?
Binnen een onderneming ontstaan met regelmaat geschillen tussen aandeelhouders en/of bestuurders. Dit kan zorgen voor situaties die de vennootschap in gevaar brengen. Om zulke problemen op te lossen is in Nederland de enquêteprocedure in het leven geroepen. Wat houdt deze procedure in?
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?