Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Bedrijfsuitje: feest of financieel fiasco?

Publicatiedatum 18 mei 2009

De werkgeversaansprakelijkheid beperkt zich niet alleen tot ongevallen die plaatsvinden tijdens het werk zelf. Een werkgever kan ook aansprakelijk zijn voor letselschade die een werknemer heeft opgelopen tijdens een bedrijfsuitje. Dit past in de lijn voort dat werkgeversaansprakelijkheid ook gebaseerd kan worden op gebrek aan goed werkgeverschap.

bedrijfsuitje

Een werkgever is aansprakelijk voor letselschade van de werknemer wanneer deze in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt en de werkgever niet kan aantonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan (artikel 7:658 BW). De werkgeversaansprakelijkheid gaat echter verder. De werkgever kon al onder bijzondere omstandigheden aansprakelijk worden gesteld voor schade ontstaan tijdens woon-werkverkeer. In aansluiting hierbij heeft de Hoge Raad in een arrest van 17 april 2009 uitgesproken dat de werkgever ook aansprakelijk kan zijn voor schade als gevolg van bedrijfsuitjes.

Dansen op rollerskates

Wat was de aanleiding tot deze uitspraak van de Hoge Raad? De werkgever uit het arrest organiseerde één keer per kwartaal op vrijdagmiddag na werktijd een ontspanningsactiviteit voor zijn personeel. De keuze was gevallen op een workshop dansen op rollerskates en als locatie was gekozen voor de marmeren hal van het kantoor. Een werkneemster kwam die middag speciaal naar kantoor voor de activiteit, ook al was zij op vrijdag vrij. Zij kreeg bij binnenkomst een paar rolschaatsen. Hoewel de les op dat moment nog niet was begonnen, waren er al een paar werknemers aan het rolschaatsen. De werkneemster reed een paar meter, viel en brak haar pols. Uiteindelijk leidde de val tot arbeidsongeschiktheid wegens posttraumatische dystrofie.

Nauwe band tussen de uitoefening van de werkzaamheden en bedrijfsuitje

De Hoge Raad oordeelt, dat de werkgever niet aansprakelijk is op grond van artikel 7:658 BW. Hoewel zij de zinsnede “in de uitoefening van de werkzaamheden” ruim opvat, is het moeilijk om de skateworkshop als “uitoefening van de werkzaamheden” te beschouwen.

Schending zorg- en preventieplicht van artikel 7:611 BW

Desondanks is volgens de Hoge Raad de werkgever aansprakelijk voor de schade, veroorzaakt door dit bedrijfsuitje. De workshop was aan het werk gerelateerd én er was sprake van een activiteit waarvan de specifieke risico’s vooraf bekend waren. De werkgever had daarom voldoende veiligheidsmaatregelen moeten (laten) nemen. Daarnaast had hij óf moeten zorgen dat zijn werknemers voldoende verzekerd waren óf hen vooraf moeten mededelen dat zij zich dienden te verzekeren. Aangezien de werkgever dit alles had nagelaten, was hij aansprakelijk voor de schade.

De Hoge Raad baseert haar oordeel op artikel 7:611 BW waarin staat dat werkgever zich als een goed werkgever heeft te gedragen. Wanneer hij een activiteit voor zijn personeel organiseert of laat organiseren, waaraan een bijzonder risico op schade voor de deelnemende werknemers is verbonden, dan moet de werkgever aan zijn zorg- en preventieplicht voldoen om aansprakelijkheid bij ongevallen te voorkomen. Met deze uitspraak zet de Hoge Raad de lijn voort om de werkgeversaansprakelijkheid uit te breiden op basis van goed werkgeverschap. Het is niet duidelijk hoever de aansprakelijkheid zich uiteindelijk zal uitstrekken.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over werkgeversaansprakelijkheid? Wij helpen u graag om te inventariseren waar de risico’s in uw onderneming liggen. Ook kunnen wij u adviseren over de verschillende mogelijkheden om uw aansprakelijkheid te beperken. Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    4 November 2024: Dutch Labour Law Basics for Diplomats

    On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.

    Lees meer

    2 October 2024: Labor and Employment Client Seminar by Primerus

    On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.

    Lees meer

    25 September 2024: Cybersecurity and Data Protection in Litigation

    Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.

    Lees meer

    24 September 2024: Risk management: social media in the company

    On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.

    Lees meer

    1 januari 2025: Belastingdienst gaat wet DBA handhaven

    Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?

    Lees meer

    Dutch employment law: 6 clauses that should be included in an employment contract

    Our longstanding partner Diplomatic Magazine has interviewed our employment law and diplomatic missions expert Jan Dop on the relevance of Dutch employment law for Embassies and Consulates in the Netherlands.

    Lees meer