Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Algemene voorwaarden zijn niet weg te denken uit het internationale handelsverkeer. Maar zijn uw Nederlandse algemene voorwaarden wel van toepassing als de wederpartij ze niet begrijpt omdat zij het Nederlands niet machtig is?
Algemene voorwaarden zijn pas geldig als zij kenbaar zijn en ter hand zijn gesteld. Wie de kleine lettertjes zo klein maakt dat zij onleesbaar zijn, kan geen beroep doen op de algemene voorwaarden. Hoe zit het echter wanneer de algemene voorwaarden in een onbekende taal zijn opgesteld? Kan de wederpartij zich er dan op beroepen dat de algemene voorwaarden niet kenbaar ter hand zijn gesteld? Deze vraag kreeg eind 2013 de rechtbank Gelderland te beantwoorden.
Het betrof een zaak waarbij een koopovereenkomst was gesloten tussen een Nederlandse en een Oostenrijkse partij. Het Nederlandse bedrijf Transquest had zich verbonden om als onderaannemer van de Oostenrijkse firma Fleck onderdelen en software te leveren voor een videoherkenningssysteem voor de stad Wenen. De onderdelen werden niet alleen te laat geleverd, maar werkten bovendien niet conform de gemaakte afspraken. Fleck vorderde vervolgens schadevergoeding bij de Nederlandse rechter.
De Nederlandse rechter verklaarde zich bevoegd omdat de gedaagde, Transquest, woonplaats heeft in Nederland. Vervolgens was de vraag welk recht van toepassing is. Nederland en Oostenrijk zijn beide verdragstaten bij het Weens Koopverdrag dat de internationale koop en verkoop van roerende goederen regelt. Het Weens Koopverdrag kan alleen worden uitgesloten indien hier nadrukkelijk van wordt afgeweken.
Beide partijen stellen zich op het standpunt dat dit in deze zaak het geval is. Fleck stelt dat Oostenrijks recht van toepassing is, zoals bepaald in de oorspronkelijke opdracht van de stad Wenen aan haar, maar dit standpunt wordt verworpen door de rechter. Transquest is van mening dat Nederlands recht van toepassing is zoals staat in haar algemene voorwaarden. Fleck bestrijdt dit omdat zij van mening is dat de algemene voorwaarden nooit ter hand zijn gesteld. Bovendien zijn de voorwaarden voor haar niet begrijpelijk, aangezien deze in het Nederlands zijn opgesteld en geen van haar medewerkers deze taal beheerst. Gedurende de onderhandelingen is er in het Engels en Duits gecommuniceerd.
De rechter oordeelt dat de algemene voorwaarden geen onderdeel van de overeenkomst zijn geworden, omdat zij in het Nederlands zijn opgesteld. Het uitgangspunt van het Weens koopverdrag is namelijk dat op eenvoudige wijze kennis kan worden genomen van algemene voorwaarden. Van de wederpartij kan daarom niet worden verwacht dat zij zelf de Nederlandse algemene voorwaarden in het Duits of Engels laat vertalen.
Het is voor gebruikers van algemene voorwaarden van belang dat zij bij het sluiten van een internationale koopovereenkomst zorgen voor eenvoudig toegankelijke algemene voorwaarden. Het is dus aan te raden om bij een buitenlandse wederpartij de algemene voorwaarden ter hand te stellen in een taal waarin is gecommuniceerd of waarvan verwacht mag worden dat de wederpartij deze machtig is, zoals het Engels.
Dit is nog belangrijker indien u te maken heeft met een particuliere partij. In dat geval is namelijk niet het Weens Koopverdrag, maar het doorgaans strengere consumentenrecht van de staat van de particulier van toepassing. Hiermee voorkomt u dat de algemene voorwaarden buiten toepassing worden gelaten door de (Nederlandse) rechter.
Wilt u meer weten over het gebruik van algemene voorwaarden en internationale overeenkomsten of heeft u vragen over wat Russell Advocaten als juridisch adviseur voor u kan betekenen, dan kunt u contact opnemen met ons:
Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?
Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?
Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?
Een Afrikaans masker dat voor 150 euro was verkocht bracht op een veiling 4,2 miljoen euro op. Konden de Franse verkopers de verkoop ongedaan maken? Hoe zou deze zaak in Nederland zijn afgelopen?
Een belangrijk middel om te voorkomen dat een opdrachtovereenkomst toch een arbeidsovereenkomst blijkt te zijn is het gebruiken en correct uitvoeren van de modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst. Per 1 januari 2024 vervallen echter alle modellen die geheel of gedeeltelijk uitgaan van de mogelijkheid van vervanging. Wat betekent dit voor opdrachtgevers en opdrachtnemers?
De WHOA maakt het makkelijker voor een bedrijf dat failliet dreigt te gaan om een faillissement te voorkomen. Dat kan door een bindend akkoord met alle schuldeisers, ook als zij niet allemaal met het akkoord instemmen. Welke rechten hebben schuldeisers in de WHOA-procedure?