Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven
reinier.russell@russell.nl +31 20 301 55 55Huurprijsverlaging is één van de pijlers van het reddingsplan voor V&D. Ook de Retailagenda van het Ministerie van Economische Zaken stelt dat marktconforme huren de kwaliteit van winkelgebieden ten goede zullen komen. Hoe is huurprijsverlaging juridisch mogelijk?
Vóór aanvang van de huur voor winkelruimte komen huurder en verhuurder een huurprijs overeen die zij vastleggen in de huurovereenkomst. Gedurende de vastgelegde huurtermijn (vaak 5 of 10 jaar) wordt die huurprijs hooguit geïndexeerd. Daarna kunnen partijen eventueel via de rechter een huurprijsaanpassing afdwingen als de huurprijs uit de pas loopt met huurprijzen voor vergelijkbare winkelruimte in de omgeving.
Maar wat nu als de huurder failliet dreigt te gaan en de huisvestingskosten direct moeten worden verminderd? De huurder heeft in dit geval geen juridische hulpmiddelen. Voor huurprijsaanpassing is de huurder dus helemaal afhankelijk van instemming van de verhuurder. Of de verhuurder de huurder te hulp wil schieten – zoals in het geval van V&D – is van vele factoren afhankelijk. Daartoe behoren bijvoorbeeld: de (potentiële) aantrekkingskracht van de winkelformule; de verhuurbaarheid van de winkelruimte; de beschikbaarheid van alternatieve huurders; de financiële situatie van de huurder, etc. Uiteindelijk maakt de verhuurder een afweging. Hierbij zal hij het rendement dat de huidige huurder nog kan opleveren, met of zonder huurverlaging, afzetten tegen het rendement dat andere huurders kunnen bieden.
Naarmate de huurder – ondanks een slechte financiële situatie – een sterkere marktpositie heeft en/of een winkelruimte minder verhuurbaar is aan een andere partij, zal de verhuurder meer genegen zijn om in te stemmen met huurverlaging. Marktmacht kan echter niet onbeperkt worden uitgebuit. Zo slaagde Albert Heijn er niet in om Peijnenburg reuze ontbijtkoeken te laten leveren die de grootgrutter om klanten te trekken onder de inkoopprijs wilde verkopen.
Nu er relatief veel leegstand van winkelruimte is, staan de huurprijzen onder druk. Hierdoor is de onderhandelingspositie van huurders – met name van minder gangbare winkelruimte – versterkt. Als u hoge huisvestingslasten heeft kunt u de volgende acties ondernemen:
Wilt u meer weten over uw mogelijkheden om de huurprijs van uw winkelvastgoed aan te passen of hebt u andere retail- of huurgerelateerde vragen? De specialisten van Russell Advocaten geven u graag advies. U kunt contact met ons opnemen via onderstaand formulier of ons bellen (020 – 301 55 55):
Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?
Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?
In februari 2016 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt aangenomen, op grond waarvan de mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten worden uitgebreid. Deze mogelijkheden verdwijnen grotendeels weer per 1 juli 2024. Wat is de stand van zaken nu? En hoe zat het ook al weer?
De Rechtbank Amsterdam vernietigde dit jaar enkele malen een bepaling in de huurovereenkomst die de verhuurder de vrijheid gaf om de huur met meer dan het inflatiecijfer te verhogen. Daarmee vervielen alle huurverhogingen vanaf het begin van het huurcontract. Maar is dit wel een juiste uitleg van het Europese consumentenrecht?
De WHOA maakt het makkelijker voor een bedrijf dat failliet dreigt te gaan om een faillissement te voorkomen. Dat kan door een bindend akkoord met alle schuldeisers, ook als zij niet allemaal met het akkoord instemmen. Welke rechten hebben schuldeisers in de WHOA-procedure?
Op 12 juni 2023 is de nieuwe Verordening Productveiligheid in werking getreden. Per 13 december 2024 moeten producten aan deze verordening voldoen. Welke gevolgen heeft de nieuwe productveiligheidsverordening? En welke ondernemers moeten nu al maatregelen gaan nemen?