Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Overgang van onderneming: Plicht om de werknemers te informeren

Publicatiedatum 24 maart 2016

Bent u van plan om te fuseren, een (deel van een) bedrijf over te nemen of uw bedrijf te splitsen? Dan dient u rekening te houden met Europese regelgeving die werknemers beschermt in geval van overgang van onderneming. Deze keer in onze reeks over dit onderwerp: de verplichting voor de werkgever om de werknemers te informeren.

herplaatsing-social-media.fb6b52

Informatieplicht

De werkgever is verplicht om de werknemers die onder de overgang van onderneming vallen “tijdig” te informeren over de volgende punten:

  • het voorgenomen besluit tot overgang;
  • de voorgenomen datum van overgang;
  • de reden voor de overgang;
  • de juridische, economische en sociale gevolgen van de overgang voor de werknemers, en
  • de ten aanzien van de werknemers overwogen maatregelen.

Alle werknemers dienen geïnformeerd te worden, dus ook zij die niet onder de overgang van onderneming vallen. De informatieplicht geldt zowel voor de vervreemder als de verkrijger.

In de Nederlandse wetgeving is niet vastgelegd welke termijn als “tijdig” geldt. Van belang is dat de werknemers dienen te worden ingelicht op een tijdstip dat het besluit tot overgang nog niet definitief is en de datum van overgang nog niet is vastgesteld. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval kan ook een termijn van ongeveer twee maanden nog tijdig zijn.

Gevolgen niet (tijdig) informeren werknemers

Het niet tijdig informeren van de werknemers heeft geen gevolgen voor de rechtsgeldigheid van de overgang van onderneming. Wel kan de werkgever (zowel vervreemder als verkrijger) hierdoor aansprakelijk worden voor schade op grond van onrechtmatige daad. Daarnaast kan de werknemer rechten ontlenen aan de gegeven informatie over de overgang van onderneming en kan hij de werkgever aanspreken op grond van goed werkgeverschap wanneer de gegeven informatie onjuist blijkt te zijn.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Europese regelgeving inzake overgang van onderneming en de gevolgen daarvan? Of heeft u andere vragen over arbeidsrecht? Dan kunt u contact opnemen met:
mr. Jan Dop (jan.dop@russell.nl).

Lees ook de andere nieuwsflitsen in deze reeks:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Werknemer of zzp’er: wanneer is iemand ondernemer?

    Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.

    Lees meer

    Ontslag wegens disfunctioneren: 7 stappen voor werkgevers

    Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?

    Lees meer

    Wat kan de ondernemingsraad doen om de sociale veiligheid binnen de onderneming te bevorderen?

    De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de onderneming, inclusief de sociale veiligheid. Welke instrumenten heeft de OR om te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur?

    Lees meer

    Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen: 4 stappen voor werkgevers

    Werknemers moeten ontslaan omdat het bedrijf in economisch zwaar weer is gekomen is een bittere ervaring. Nog vervelender wordt dit als u hierbij in ingewikkelde juridische problemen verzeild raakt. Met welke punten dient u als werkgever rekening te houden als u werknemers moet ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen?

    Lees meer

    Veranderingen in het arbeidsrecht per 1 januari 2025: wat moet je weten?

    De start van een nieuw jaar brengt niet alleen nieuwe voornemens en volle sportscholen mee, maar ook belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht om op te letten als werkgever of werknemer.

    Lees meer

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer