Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Personeel: Let op! Herplaatsingsplicht werkgever bij ontslag

Publicatiedatum 12 mei 2016

De werkgever is verplicht om te kijken of een werknemer herplaatst kan worden binnen het bedrijf, voordat hij deze ontslaat. UWV en de rechter onderzoeken standaard of de werkgever aan deze plicht heeft voldaan. Wat houdt de herplaatsingsplicht in en wanneer heeft de werkgever hieraan voldaan?

herplaatsing

Onze arbeidsrechtspecialist mr. Jan Dop schrijft regelmatig toelichtingen op belangrijke recente uitspraken van rechters voor het tijdschrift Jurisprudentie Arbeidsrecht (JAR). In de laatste aflevering behandelde hij de recente rechtspraak over de herplaatsingsplicht van de werkgever. Deze plicht is de tweede horde die de werkgever moet nemen, voordat de rechter de arbeidsovereenkomst met de werknemer zal beëindigen. De eerste horde is het aantonen van het bestaan van een redelijke grond voor ontslag.

Hoe bewijst de werkgever dat hij aan de herplaatsingsplicht heeft voldaan?

De werkgever kan dit doen door aan te tonen dat herplaatsing (1) niet in de rede ligt of (2) niet mogelijk is.

1) Herplaatsing ligt niet in de rede wanneer:

  • de reden voor het ontslag verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer is;
  • er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer, tenzij sprake is van een groot bedrijf waar herplaatsing juist de oplossing is voor de verstoorde relatie.

2) Herplaatsing is niet mogelijk wanneer er (a) geen passende functie beschikbaar is (b) binnen een redelijke termijn, (c) ook niet met scholing.

  1. Een functie is passend wanneer deze aansluit bij de ervaring, opleiding en capaciteiten van de werknemer. Verder is hierover weinig vastgelegd. De werkgever moet bewijzen dat hij onderzocht heeft of er voor de werknemer passende functies zijn, eventueel ook in andere bedrijven van het concern.
  2. De redelijke termijn is gelijk aan de wettelijke opzegtermijn van de arbeidsovereenkomst. Vacatures die al vervuld zijn voordat de opzegtermijn begint te lopen en vacatures die pas daarna beschikbaar komen tellen niet mee. Wel moet de werkgever bij het indienen van een ontslagaanvraag of ontbindingsverzoek al inschatten of er tijdens de opzegtermijn vacatures zullen zijn.
  3. De scholing die een werknemer geschikt kan maken voor een functie moet plaats kunnen vinden binnen de opzegtermijn. De kosten van de scholing zijn voor rekening van de werkgever.

Naast een goed dossier waarin de ontslagreden is onderbouwd, moet de werkgever dus aantonen dat hij deze stappen heeft doorlopen met als conclusie dat er geen passende functie voor de werknemer beschikbaar is.

Wilt u meer weten over de herplaatsingsplicht of heeft u andere vragen over ontslag van werknemers? Neem dan contact op met mr. Jan Dop:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.