Wanneer kunt u een werknemer op staande voet ontslaan? Hoe doet u dit? En wat gebeurt er als de werknemer het ontslag aanvecht?
De werkgever kan op verschillende manieren een arbeidsovereenkomst met de werknemer beëindigen:
Waaraan moet een geldig ontslag op staande voet voldoen?
Voor een ontslag op staande voet moet er sprake zijn van een dringende reden. De opzegging dient onverwijld te geschieden, onder onverwijlde mededeling van de dringende reden.
Een werkgever kan een werknemer met onmiddellijke ingang – zonder inachtneming van de geldende opzegtermijn – ontslaan, indien hiervoor een dringende reden aanwezig is. Voorbeelden van dringende redenen zijn het stelen van eigendommen van de werkgever of het plegen van geweld. In bepaalde gevallen kan ook alcoholgebruik een dringende reden vormen.
De werkgever moet het ontslag op staande voet moet onverwijld geven. Dit houdt in dat de werkgever de werknemer zo snel mogelijk na ontdekking van de dringende reden moet ontslaan. Het ontslag mag enkele dagen na ontdekking van de dringende reden worden gegeven indien kan worden aangetoond dat deze dagen zijn gebruikt voor het doen van onderzoek naar de dringende reden, het horen van de werknemer, intern overleg of het inwinnen van juridisch advies.
De werkgever moet het ontslag geven onder onverwijlde mededeling van de dringende reden die hieraan ten grondslag ligt. De werkgever dient de werknemer dus zo snel mogelijk te laten weten waarom hij is ontslagen. Dit gebeurt meestal door na het mondeling geven van het ontslag een uitgebreide schriftelijke motivatie naar de werknemer te sturen.
Een ontslag op staande voet heeft verregaande gevolgen voor de werknemer. Hij verliest namelijk niet alleen zijn baan, maar ook zijn recht op een transitievergoeding en WW-uitkering. Ontslag op staande voet wordt daarom ook wel een ‘ultimum remedium’, een laatste redmiddel, genoemd, dat alleen in ernstige gevallen kan worden gerechtvaardigd.
Vanwege de verregaande gevolgen vecht de werknemer het ontslag vaak aan. De werknemer kan het ontslag op staande voet proberen van tafel te vegen door de kantonrechter binnen twee maanden na het ontslag te verzoeken het ontslag te vernietigen.
De rechter kijkt in een eventuele procedure in ieder geval of er sprake is van een dringende reden en of het ontslag onverwijld en onder onverwijlde mededeling van de dringende reden is gegeven. Daarnaast kijkt de rechter naar de omstandigheden van het geval, zoals:
Procedures over ontslag op staande voet kunnen lang duren, wat zorgt voor een onzekere situatie voor de werkgever. Het kan immers zomaar gebeuren dat de rechter het ontslag na jaren procederen vernietigt. De werkgever moet de werknemer dan weer toelaten tot zijn werkzaamheden, terwijl zijn voormalige positie mogelijk al door een nieuwe werknemer is vervuld. Het is dan ook handig om de arbeidsovereenkomst voorwaardelijk te ontbinden.
Wilt u advies over het op staande voet ontslaan van een werknemer? Of vecht de werknemer een door u gegeven ontslag aan? Neem dan contact met ons op:
Wilt u een werknemer op staande voet ontslaan? Bekijk dan ons handige overzicht en weet binnen een paar minuten wat u moet doen en waar u op moet letten.
Het bewijs van een dringende reden voor ontslag op staande voet is niet eenvoudig, zeker als de werknemer ook nog ziek blijkt te zijn. Waar moet een werkgever rekening mee houden in zulke gevallen? Mr. Jan Dop legt uit in zijn noot voor het jurisprudentietijdschrift JAR.
Mag u uw werknemer op staande voet ontslaan na diefstal van een product met (zeer) lage waarde? Ja, dat mag! Maar uit een recent gepubliceerde uitspraak blijkt opnieuw dat dit niet zonder risico is.
Ook bij ontslag op staande voet kan een werknemer recht hebben op een transitievergoeding. Wanneer is dat het geval?
De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.