Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Shop-in-shopovereenkomst: tips en aandachtspunten!

Publicatiedatum 22 februari 2017

Gaat u een shop-in-shopovereenkomst sluiten? Dit is waar u op moet letten.

shop-in-shop-social-media.7dad1e

De term “shop-in-shop” kan heel letterlijk worden genomen. Een shop-in-shopconcept is namelijk een winkel in een winkel. Een grote winkel of een warenhuis stelt een deel van haar winkeloppervlak ter beschikking aan een andere winkel. De andere winkel mag in dat gedeelte haar eigen merk exploiteren. Deze formule wint aan populariteit. Bijvoorbeeld De Bijenkorf is een typisch voorbeeld van een hoofdwinkelier die steeds meer gebruik maakt van shop-in-shopformules.

Verschillende vormen shop-in-shop

Er zijn verschillende soorten shop-in-shopformules. Zoals de concessie-, exploitatie-, samenwerkings- en huurovereenkomst. Meestal wordt er gekozen voor de laatste optie. Hierbij wordt een deel van de winkel (onder)verhuurd aan de shop-in-shophouder.

Afspraken in de shop-in-shopovereenkomst

Bij het sluiten van een contract voor een shop-in-shop komt veel kijken. Partijen moeten namelijk niet alleen aandacht besteden aan het maken van de gebruikelijke afspraken over bijvoorbeeld de hoogte van de gebruiksvergoeding/huurprijs, de duur van de overeenkomst en de wijze van beëindiging van de samenwerking.

De hoofdwinkelier en shop-in-shophouder doen er goed aan ook schriftelijk afspraken vast te leggen over het volgende:

  • Inrichting: richt de exploitant de shop in? Of juist de hoofdwinkelier? Moeten partijen de concepten onderling afstemmen? Hoe vaak wijzigt de inrichting? Wie betaalt de kosten voor de inrichting en de periodieke wijziging hiervan?
  • Personeel: neemt de exploitant zelf personeel in dienst? Of is dit de verantwoordelijkheid van de hoofdwinkelier? Wie is aansprakelijk voor het functioneren en de veiligheid van de werknemers?
  • Onderhoud: wie onderhoudt de shop-in-shopruimte? Wie is aansprakelijk voor gebreken daaraan of in de omgeving daarvan?
  • Betaling: hoe wordt er betaald voor producten van de shop-in-shop?
  • Concurrentie: in hoeverre mag de hoofdwinkelier concurrenten van de shop-in-shop elders in het winkelpand vestigen? Wat wordt er precies verstaan onder concurrentie?
  • Bestemming: wat mag de exploitant doen met de beschikbaar gestelde winkelruimte? Mag de shop-in-shophouder zijn eigen assortiment bepalen? Of moet hij afstemmen met de hoofdwinkelier?

Restaurant-in-shop

Bij shop-in-shop gaat het niet alleen om een kledingwinkel in een kledingwinkel of warenhuis. In één grote winkel worden namelijk vaak de verschillende functies retail, horeca, dienstverlening en cultuur gecombineerd. Op die manier zullen er niet alleen ‘shop-in-shops’, maar ook bijvoorbeeld ‘restaurant-in-shops’ ontstaan.

U mag echter niet zomaar alle functies combineren. Zowel de huurder als de verhuurder moet hierbij rekening houden met de regels voor blurring.

Meer informatie

Wilt u meer weten over shop-in-shop? En waar u rekening mee moet houden bij het sluiten van een shop-in-shopcontract? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij helpen u graag!

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Tijdelijke verhuur van woonruimte wordt weer ingewikkeld

    Waarschijnlijk per 1 juli 2024 zal het beëindigen van tijdelijke verhuur van woonruimte een stuk lastiger worden voor verhuurders. Wel zijn er hierop enkele uitzonderingen. Wat zijn de nieuwe regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte?

    Lees meer

    Diplomatenclausule, niet alleen voor diplomaten

    Waarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?

    Lees meer

    Turboliquidatie

    Turboliquidatie is een snelle manier om een rechtspersoon te beëindigen. Van de regeling werd echter ook misbruik gemaakt, waardoor schuldeisers werden benadeeld. Een nieuwe wet moet dit voorkomen. Aan welke eisen dient een turboliquidatie voortaan te voldoen? En welke mogelijkheden hebben schuldeisers om hun vorderingen te innen?

    Lees meer

    Huur/Verhuur: Meer ruimte voor tijdelijke (ver)huur

    In februari 2016 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt aangenomen, op grond waarvan de mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten worden uitgebreid. Deze mogelijkheden verdwijnen grotendeels weer per 1 juli 2024. Wat is de stand van zaken nu? En hoe zat het ook al weer?

    Lees meer

    4 stappen om een BV te beëindigen

    Ondernemers kunnen verschillende redenen hebben om te stoppen met hun onderneming. De verwachte winsten kunnen tegenvallen, een pensioen komt in zicht of er komt een einde aan een samenwerking (joint venture). Waar moeten ondernemers op letten bij het beëindigen van een onderneming?

    Lees meer

    Buitenlands vonnis in Nederland

    Het tenuitvoerleggen van vonnissen is in beginsel een nationale zaak. Maar hoe zit dit als het geschil al bij een buitenlandse rechter is behandeld. Kan dit buitenlandse vonnis in Nederland ten uitvoer worden gelegd of is dit niet mogelijk?

    Lees meer