Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Ondernemingsraad: Inzet ‘Mystery Guests’ instemmingsplichtig?

Publicatiedatum 16 maart 2017

Regelingen op het gebied van personeelsbeoordeling zijn instemmingsplichtig. Wanneer is er sprake van zo’n regeling?

mystery-guests-social-media.35d791

De ondernemer moet de instemming van de ondernemingsraad vragen voor besluiten over regelingen op het gebied van personeelsbeoordelingen (artikel 27 lid 1 sub g WOR). Het is echter niet altijd duidelijk of er sprake is van zo’n regeling. Het Hof Den Bosch heeft zich recent over dit onderwerp gebogen.

In deze zaak was het volgende aan de hand. De ondernemer, een vervoersbedrijf, maakte gebruik van ‘Mystery Guests’. Deze anonieme rijinstructeurs reden mee met bij de ondernemer werkzame chauffeurs en beoordeelden deze chauffeurs op hun gedrag, houding en rijvaardigheid. De OR is een procedure gestart om de inzet van Mystery Guests te stoppen. Voor de inzet van Mystery Guests was namelijk geen instemming van de OR gevraagd, omdat de ondernemer van mening was dat er geen sprake was van een regeling op het gebied van personeelsbeoordeling.

Mystery Guest: personeelsbeoordeling?

De inzet van Mystery Guests is volgens de ondernemer niet bedoeld om personeelsbeoordelingen op te maken van in de onderneming werkzame personen. Hiervoor geeft de ondernemer twee redenen.

  1. Er is geen sprake van een beoordeling. De inzet is bedoeld om hulp en begeleiding aan chauffeurs te bieden om hun rijgedrag te verbeteren. De beoordelingsformulieren zijn slechts een hulpmiddel daarbij.
  2. Het betreft geen regeling. De werkgever zet Mystery Guests namelijk alleen beperkt in als passagiers meerdere klachten hebben ingediend over de chauffeur of als er sprake is van meer dan drie zogenaamde “eigen schuld schades”. Zelfs dan worden er niet altijd Mystery Guests ingezet. Tot nu toe is een Mystery Guest slechts zeven keer in vijf jaar ingezet, terwijl er ongeveer 1.335 chauffeurs werkzaam zijn bij de ondernemer.

Het hof oordeelt dat er wel sprake is van een regeling op het gebied van personeelsbeoordeling. Het besluit was dus instemmingsplichtig. Bij de beoordeling van een regeling moet namelijk niet alleen gekeken worden naar het doel dat de ondernemer stelt te beogen. Het doel van de regeling moet objectief beoordeeld worden. In deze zaak acht het hof het volgende van belang:

  • De beoordeling door de Mystery Guest wordt toegevoegd aan het personeelsdossier. De ondernemer heeft verklaard dat de beoordeling ook bedoeld is voor dossieropbouw ten behoeve van een eventuele ontslagprocedure. De bevindingen van de Mystery Guest worden dus minstens meegewogen in de beslissing om een werknemer al dan niet te ontslaan.
  • De inzet van de Mystery Guest is een regeling omdat deze in beginsel op iedere binnen de onderneming werkzame chauffeur (herhaaldelijk) toepasbaar is.

Meer informatie

Twijfelt u of sprake is van een instemmingsplichtig besluit? Wilt u advies over wat u kan doen indien er geen instemming is gevraagd aan de ondernemingsraad? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Het monitoren van werknemers: heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht?

    Veel bedrijven monitoren hun personeel met toegangspasjes en camerasystemen. Werknemers kunnen echter ook digitaal worden gevolgd. Is voor het vaststellen van een (digitaal) personeelsvolgsysteem instemming van de OR vereist?

    Lees meer

    Goed bestuur: Het instemmingsrecht van de ondernemingsraad

    Het bestuur van een bedrijf heeft de instemming nodig van de ondernemingsraad voor een aantal belangrijke besluiten. Wat als de ondernemingsraad geen instemming verleent?

    Lees meer

    Werknemer of zzp’er: wanneer is iemand ondernemer?

    Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.

    Lees meer

    Ontslag wegens disfunctioneren: 7 stappen voor werkgevers

    Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?

    Lees meer

    Wat kan de ondernemingsraad doen om de sociale veiligheid binnen de onderneming te bevorderen?

    De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de onderneming, inclusief de sociale veiligheid. Welke instrumenten heeft de OR om te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur?

    Lees meer

    Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen: 4 stappen voor werkgevers

    Werknemers moeten ontslaan omdat het bedrijf in economisch zwaar weer is gekomen is een bittere ervaring. Nog vervelender wordt dit als u hierbij in ingewikkelde juridische problemen verzeild raakt. Met welke punten dient u als werkgever rekening te houden als u werknemers moet ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen?

    Lees meer