Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Hebben opdrachtnemers recht op het wettelijk minimumloon?

Publicatiedatum 13 april 2017

De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag wordt gewijzigd. Wat betekent de wetswijziging voor u als opdrachtgever? Moet u uw opdrachtnemers straks minimaal het wettelijk minimumloon betalen?

minimumloon - social media

Vorige week heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) aangenomen. Wat heeft deze wetswijziging voor gevolgen voor overeenkomsten van opdracht?

Overeenkomst van opdracht

Bij een overeenkomst van opdracht spreken een opdrachtnemer en een opdrachtgever af dat de opdrachtnemer werkzaamheden zal verrichten voor de opdrachtgever. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een contract met een zzp’er. De  overeenkomst van opdracht moet worden onderscheiden van de arbeidsovereenkomst.

Recht op minimumloon

Op dit moment is de WML alleen van toepassing op overeenkomsten van opdracht indien de opdrachtnemer:

  • De werkzaamheden niet verricht in de zelfstandige uitoefening van een beroep of bedrijf;
  • Voor maximaal twee andere opdrachtgevers werkt;
  • Minstens drie maanden voor de opdrachtgever werkzaam is;
  • Minstens vijf uur per week voor de opdrachtgever werkzaam is; en
  • De werkzaamheden voor de opdrachtgever niet bijkomstig zijn.

Het blijkt echter in praktijk mogelijk om deze criteria te omzeilen. Door de wetswijziging zullen de laatste vier criteria daarom vervallen. Alle opdrachtnemers krijgen dus recht op het wettelijk minimumloon, zolang zij de werkzaamheden niet verrichten in de zelfstandige uitoefening van een beroep of bedrijf. Een opdrachtnemer die handelt uit hoofde van een beroep of bedrijf wordt ook wel zelfstandig ondernemer genoemd.

Zelfstandig ondernemer

Of de opdrachtnemer als zelfstandig ondernemer aan te merken is, beoordeelt de rechter aan de hand van de omstandigheden van het geval. Onder meer speelt een rol of de opdrachtnemer meerdere opdrachtgevers heeft, of hij aantoonbaar aan acquisitie doet en of hij zich als zelfstandig ondernemer presenteert.

De overheid stelt jaarlijks vast hoeveel het wettelijk minimumloon bedraagt. Als er sprake is van onderbetaling, kan de opdrachtgever hiervoor een boete krijgen. Ga dus altijd na of de opdrachtnemer handelt als zelfstandig ondernemer.

Vanaf wanneer?

Het wettelijk minimumloon zal waarschijnlijk  vanaf oktober 2017 van toepassing zijn op overeenkomsten van opdracht met opdrachtnemers die geen zelfstandig ondernemer zijn.

Contact

Wilt u meer weten over de toepasselijkheid van het wettelijk minimumloon? Of wilt u juridisch advies over andere kwesties met betrekking tot overeenkomsten van opdracht? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Wettelijk minimumuurloon

    De hoogte van het wettelijk minimumuurloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2024?

    Lees meer

    Personeel: Opdrachtnemer of toch in dienst van?

    Wat is het verschil tussen een overeenkomst van opdracht en een arbeidsovereenkomst? Weet u zeker dat die ene opdrachtnemer niet valt te kwalificeren als werknemer? En waarom is dit verschil van belang?

    Lees meer

    Hoe staat het ervoor met de Wet DBA: een update

    Het kabinet doet een nieuw voorstel om meer duidelijkheid te geven over wie werknemer en wie zelfstandige is. Wat houdt deze Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring in?

    Lees meer

    Verschillen tussen de franchise- en de distributieovereenkomst

    De franchiseovereenkomst en de distributieovereenkomst lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Welke gevolgen heeft het als u een franchiseovereenkomst sluit, terwijl dit eigenlijk een distributieovereenkomst is of omgekeerd? Hoe kunt u dit misverstand voorkomen?

    Lees meer

    Werknemer of zzp’er: wanneer is iemand ondernemer?

    Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.

    Lees meer

    Ontslag wegens disfunctioneren: 7 stappen voor werkgevers

    Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?

    Lees meer