Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Meedenken en meepraten: het initiatiefrecht van de ondernemingsraad

Publicatiedatum 14 maart 2023

De besluitvorming binnen een onderneming kan op verschillende manieren door de ondernemingsraad worden beïnvloed. De bekende weg is door middel van het advies- en/of instemmingsrecht van de ondernemingsraad. Maar hoe kan de ondernemingsraad middels zijn initiatiefrecht de besluitvorming beïnvloeden?

works-councils - social media

Advies- en instemmingsrecht

Om het advies- en instemmingsrecht uit te kunnen oefenen, dient de ondernemingsraad een aanvraag daartoe van de ondernemer te ontvangen. Er zijn echter aangelegenheden van de onderneming waarover de ondernemingsraad geen advies- en/of instemmingsrecht toekomt. Een manier om dan toch de besluitvorming te kunnen beïnvloeden, is door middel van het initiatiefrecht (artikel 23 Wet op de ondernemingsraden, hierna: “WOR”).

Initiatiefrecht (artikel 23 WOR)

Een recht dat vaak wordt vergeten, is het initiatiefrecht van de ondernemingsraad. Het initiatiefrecht ziet op alle aangelegenheden die de onderneming en haar medewerkers betreffen. Ook onderwerpen waarover de ondernemingsraad geen advies- of instemmingsrecht toekomt, kunnen onder het initiatiefrecht vallen. Zo kan een initiatiefvoorstel onder andere zien op sociaal beleid, arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden, milieumaatregelen of antidiscriminatiebeleid.

Door middel van het initiatiefrecht kan de ondernemingsraad vroegtijdig op eigen initiatief meepraten over te nemen besluiten, standpunten kenbaar maken of zelfs eigen voorstellen aandragen. Daarmee wordt het mogelijk mee te praten over onderwerpen die voor de ondernemingsraad belangrijk zijn. Initiatiefvoorstellen kunnen zowel in als buiten een overlegvergadering worden gedaan:

  • In een overlegvergadering (minimaal eenmaal per jaar) kunnen voorstellen mondeling worden gedaan, waarna overleg met de ondernemer volgt en de ondernemer een standpunt moet innemen;
  • Buiten de overlegvergadering dient een voorstel schriftelijk en voorzien van een toelichting aan de ondernemer te worden voorgelegd. Het voorstel dient ten minste eenmaal te worden besproken in een overlegvergadering. Een overlegvergadering dient plaats te vinden binnen twee weken nadat daarom door een der partijen is verzocht. Na het overleg dient de ondernemer zo spoedig mogelijk schriftelijk en beargumenteerd aan de ondernemingsraad mee te delen of, en in hoeverre, hij overeenkomstig het voorstel zal besluiten. Deze procedure voor initiatiefvoorstellen buiten vergadering is vastgelegd in de WOR en is zodoende met waarborgen omkleed.

En dan?

Indien de ondernemer niet serieus ingaat op een initiatiefvoorstel van de ondernemingsraad, dan kan de ondernemingsraad zich tot de kantonrechter wenden (artikel 36 lid 2 WOR). De kantonrechter kan dan aan de ondernemer bevelen dit wel te doen. Als de ondernemer niet overeenkomstig het initiatiefvoorstel besluit, dan staat daartegen geen beroep in de zin van artikel 26 WOR open.

Conclusie

Doordat de ondernemer op de hoogte is van de standpunten van de ondernemingsraad, kan hij hiermee rekening houden tijdens het besluitvormingsproces. Op die manier kan het initiatiefrecht bijdragen aan een grotere mate van beïnvloeding van de besluitvorming door de ondernemingsraad. Ook kan het initiatiefrecht bijdragen aan een constructieve samenwerking tussen de ondernemingsraad en de ondernemer, doordat overleg plaatsvindt en standpunten kenbaar worden gemaakt. Kortom, hoewel het initiatiefrecht vaak wordt vergeten, is het een nuttig instrument waar de ondernemingsraad (vaker) gebruik van zou moeten maken.

Advocaat ondernemingsraad

Heeft u vragen naar aanleiding van het bovenstaande? Neem dan gerust contact met ons op

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Het gebruik van algemene voorwaarden

    Het gebruik van algemene voorwaarden is niet meer weg te denken. Contractspartijen verwijzen met kleine lettertjes naar hun eigen algemene voorwaarden met daarin veelal gunstige bedingen ten behoeve van zichzelf. Maar wat is de kracht van algemene voorwaarden? En waar moet op worden gelet bij het gebruik daarvan?

    Lees meer

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer

    Enquêterecht: wanneer wordt een enquêteverzoek toegewezen?

    Voordat de Ondernemingskamer een enquêteverzoek kan toewijzen, moet sprake zijn van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken binnen een onderneming. Wanneer is dit het geval?

    Lees meer

    Charity law

    In an article in the April 2024 issue of Lady Justice, the magazine of the Women Lawyers Section of Primerus, Lisanne Meijerhof shares her passion and expertise in charity law. Why has she chosen to focus on the law of foundations and other philanthropic organizations? What legal issues should charities be aware of?

    Lees meer

    De rentmeestervennootschap: een nieuwe rechtsvorm waar aandeelhouders geen zeggenschap uitoefenen?

    De Tweede Kamer heeft de regering verzocht een nieuwe rechtsvorm uit te werken: de rentmeestervennootschap. Deze rechtsvorm moet maatschappelijk ondernemen stimuleren door de zeggenschap over de onderneming te verleggen van de aandeelhouders naar zogenaamde rentmeesters. Wat kenmerkt een rentmeestervennootschap?

    Lees meer

    Enquêterecht: wie kunnen een enquêteverzoek indienen?

    Wanneer binnen een onderneming de spanningen hoog oplopen en de onderneming in gevaar dreigt te komen, kan dit een reden zijn om bij de Ondernemingskamer een enquêteverzoek in te dienen. Wie hebben recht om dit te doen?

    Lees meer