Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Aansprakelijkheid bestuurders

Publicatiedatum 29 september 2020

Bestuurders van ondernemingen kunnen alleen bij hoge uitzondering aansprakelijk zijn voor wat zij in hun functie doen. Dan dient sprake te zijn van ernstig verwijtbaar handelen of opzet.

corporate governance

Vertegenwoordiging rechtspersoon

Rechtspersonen, zoals een BV, NV, vereniging of stichting, worden vertegenwoordigd door een of meer natuurlijke personen, de bestuurders of andere daartoe gemachtigde personen.

De bestuurders sluiten contracten namens de rechtspersoon. Komt de onderneming de afspraken uit deze contracten niet na of veroorzaakt zij schade? Dan kan de onderneming hierop worden aangesproken, niet de bestuurders. Toch kunnen derden (extern) of het bedrijf zelf (intern) bestuurders in bepaalde gevallen persoonlijk aansprakelijk stellen. Wanneer is dat het geval?

Interne bestuurdersaansprakelijkheid

Voert een bestuurder zijn taken niet behoorlijk uit? Dan kan het bedrijf hem aansprakelijk stellen voor de schade die het hierdoor heeft geleden. Dit is de zogenaamde interne bestuurdersaansprakelijkheid.

Van interne bestuurdersaansprakelijkheid kan sprake zijn als de schade is ontstaan doordat de bestuurder:

Externe bestuurdersaansprakelijkheid

Bij externe bestuurdersaansprakelijkheid zijn bestuurders aansprakelijk voor de schade die derden, zoals leveranciers van de onderneming, lijden door het handelen van de bestuurders.

Van externe bestuurdersaansprakelijkheid kan sprake zijn als de schade is ontstaan doordat de bestuurder:

  • producten heeft ingekocht namens de onderneming, terwijl hij wist dat de onderneming deze producten niet kon betalen.

Ernstig persoonlijk verwijt

De schade kan alleen succesvol op de bestuurder worden verhaald wanneer hem een ernstig persoonlijk verwijt kan worden gemaakt. Het maken van een foutje kan dus nog niet leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid.

Collectieve bestuurdersaansprakelijkheid

In principe is de aansprakelijkheid van het bestuur collectief. Alle bestuursleden zijn dus aansprakelijk. Een individueel bestuurslid kan zich echter onttrekken aan aansprakelijkheid als:

  • Hij aan de hand van met hem overeengekomen concrete taken en bevoegdheden kan aantonen dat hij niet nalatig is geweest. In dat geval kan hem dus geen verwijt worden gemaakt. Het is daarom belangrijk dat een duidelijke taakverdeling op papier staat.
  • Hij uitdrukkelijk heeft laten aantekenen dat hij tegen het besluit was dat het bedrijf of derden schade heeft berokkent.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (D&O verzekering) kan een belangrijk deel van de bestuurdersaansprakelijkheid dekken. Dit betreft het ernstig verwijtbaar handelen. Schade die opzettelijk is veroorzaakt valt niet onder de dekking.

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze advocaten adviseren al vele jaren zowel bedrijven als bestuurders van bedrijven over externe en interne bestuurdersaansprakelijkheid. Wij helpen hen preventief door het organiseren van cursussen, maar helpen ook bij het aansprakelijk stellen van bestuurders of het voeren van verweer bij een aansprakelijkheidstelling.

Wilt u meer weten over of gebruik maken van onze rechtshulp? Neem dan contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Een inclusief feestdagenbeleid

    De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van vreugde en vrije dagen voor velen. Niet voor iedereen zijn deze dagen echter even betekenisvol.

    Lees meer

    25 September 2024: Cybersecurity and Data Protection in Litigation

    Wednesday 25 September 2024, Reinier Russell will discuss cybersecurity and data protection in litigation at the European meeting of the World Litigation Forum in Barcelona.

    Lees meer

    Enquêterecht: wanneer wordt een enquêteverzoek toegewezen?

    Voordat de Ondernemingskamer een enquêteverzoek kan toewijzen, moet sprake zijn van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken binnen een onderneming. Wanneer is dit het geval?

    Lees meer

    Charity law

    In an article in the April 2024 issue of Lady Justice, the magazine of the Women Lawyers Section of Primerus, Lisanne Meijerhof shares her passion and expertise in charity law. Why has she chosen to focus on the law of foundations and other philanthropic organizations? What legal issues should charities be aware of?

    Lees meer

    De rentmeestervennootschap: een nieuwe rechtsvorm waar aandeelhouders geen zeggenschap uitoefenen?

    De Tweede Kamer heeft de regering verzocht een nieuwe rechtsvorm uit te werken: de rentmeestervennootschap. Deze rechtsvorm moet maatschappelijk ondernemen stimuleren door de zeggenschap over de onderneming te verleggen van de aandeelhouders naar zogenaamde rentmeesters. Wat kenmerkt een rentmeestervennootschap?

    Lees meer

    Enquêterecht: wie kunnen een enquêteverzoek indienen?

    Wanneer binnen een onderneming de spanningen hoog oplopen en de onderneming in gevaar dreigt te komen, kan dit een reden zijn om bij de Ondernemingskamer een enquêteverzoek in te dienen. Wie hebben recht om dit te doen?

    Lees meer