Werkgevers moeten voordat zij een werknemer ontslaan, proberen deze te herplaatsen binnen het bedrijf. Voor expats wordt deze regel iets anders ingevuld, omdat zij geregeld worden overgeplaatst en vaak voor grote internationale concerns werken.
Werkgevers moeten voordat zij een werknemer ontslaan, proberen deze te herplaatsen binnen het bedrijf. Geldt deze regel ook voor expats, die vaak voor wijdvertakte internationale concerns werken?
Om een werknemer te kunnen ontslaan heeft de werkgever een redelijke grond voor ontslag nodig. Met de invoering van de Wet werk en zekerheid is de werkgever wettelijk verplicht om te proberen de werknemer binnen een redelijke termijn te herplaatsen in een passende functie, al dan niet met behulp van scholing. Op deze verplichting zijn twee belangrijke uitzonderingen:
Indien blijkt dat het mogelijk was om de ontslagen werknemer te herplaatsen en dit niet is gebeurd, is ontslag niet meer aan de orde. Hoe moet deze herplaatsingsplicht worden ingevuld in het geval van expats?
De herplaatsingsplicht geldt voor expats indien zij werken op basis van een arbeidsovereenkomst waarop Nederlands recht van toepassing is. Dit is het geval als sprake is van een van de volgende drie situaties:
De situatie van expats wijkt in een aantal opzichten af van die van werknemers in Nederland en dat kan gevolgen hebben voor de herplaatsingsplicht.
Expats werken meestal voor een bedrijf dat deel uitmaakt van een internationaal concern met meerdere vestigingen. Dat betekent dat er meer mogelijkheden voor de werkgever zijn om de werknemer te herplaatsen. Ook zal een verstoorde arbeidsrelatie minder vaak reden zijn voor ontslag. Een conflict in Tokio is immers eenvoudig op te lossen door één van de partijen over te plaatsen naar New York.
Vanwege de herplaatsingsplicht heeft een werknemer bij vacatures voorrang op externe sollicitanten. Voor expats zal dit niet altijd het geval zijn. In concerns kunnen de verschillende bedrijven een grote mate van zelfstandigheid hebben. Het toekennen van een voorrangspositie aan de te herplaatsen expat gaat dan in tegen de vrijheid van de afzonderlijke bedrijven. De herplaatsingsplicht blijft wel bestaan, maar de werkgever zal minder ver hoeven te zoeken.
Als overplaatsing of herplaatsing van een expat na afloop van een opdracht niet mogelijk is, dan is er direct een redelijke grond voor ontslag, die valt onder de zogenaamde h-grond, de verzamelgrond voor overige ontslagredenen.
De herplaatsingsverplichting bestaat ook voor expats. Een werkgever van een expat zal dus net als bij een gewone werknemer aan de herplaatsingsplicht moeten voldoen. Wel zijn er twee belangrijke verschillen voor de herplaatsing bij een expat:
Bent u expat en wilt u weten of uw werkgever aan de herplaatsingsplicht moet voldoen en of hij daaraan voldaan heeft, neem dan contact met ons op:
On Monday 4 November 2024, Russell Advocaten Russell Advocaten will host a seminar on Dutch labour law for diplomats, consular agents, and administrative staff from Embassies and Consulates in collaboration with Diplomat Magazine.
On Wednesday 2 October 2024, Jan Dop will be one of the members of the panel that will present timely labor and employment law issues to Primerus clients.
On Tuesday 24 September 2024, Reinier Russell and Jan Dop will speak at the Technical Meeting of PAiE, the organisation of professional accountants in Europe.
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Wat zijn de gevolgen hiervan voor opdrachtgevers en zzp’ers?
Our longstanding partner Diplomatic Magazine has interviewed our employment law and diplomatic missions expert Jan Dop on the relevance of Dutch employment law for Embassies and Consulates in the Netherlands.
De hoogte van het wettelijk minimumuurloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2024?